Βραδιά του Ερευνητή 2018: στη Θεσσαλονίκη για ακόμη μια χρονιά

Mια μοναδική Βραδιά γεμάτη έρευνα, πειράματα και καλλιτεχνικά δρώμενα θα διοργανώσει για μια ακόμη χρονιά το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) την Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων, θα παρουσιασθεί η διαδραστική έκθεση τεχνολογιών του ΕΚΕΤΑ, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους ερευνητές του Κέντρου και να λάβουν μέρος σε εντυπωσιακά επιστημονικά δρώμενα.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της Βραδιάς, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής ακριβείας στην Ογκολογία, του οποίου συντονιστής στη Θεσσαλονίκη είναι το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, θα περιηγηθούν σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας στην ιστορική πλατεία Gendarmenmarkt του Βερολίνου και θα βοηθήσουν στην εγκατάσταση εικονικής  μουσειακής έκθεσης της πρόσοψης του Ανακτόρου των Αιγών, με τη βοήθεια εφαρμογών του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Κέντρου.

Μάλιστα, την εμφάνιση τους στη Βραδιά θα κάνουν και οι τεχνολογίες έξυπνης γεωργίας μέσω της δράσης «Φάρμα – Ρομπότ» του Ινστιτούτου Βιο-οικονομίας και Αγρο-τεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ, αλλά και η εφαρμογή MOTIVATE του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Κέντρου, μέσω της οποίας οι παρευρισκόμενοι θα συμμετάσχουν  στη λήψη πραγματικών αποφάσεων βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Τέλος, οι επισκέπτες της έκθεσης θα λάβουν μέρος σε πειράματα φυσικής από τους Physics Partizani, βιολογίας από τους Bio AUTH Team και χημείας με τη στήριξη της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.

Οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ρομποτική και τους αυτοματισμούς μέσα από διαδραστικά παιχνίδια της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της EduACT, να δημιουργήσουν ψηφιακά παραμύθια με τη βοήθεια του Ινστιτούτου NOUS και να ανακαλύψουν πώς κάθε αλλαγή στη Γη επηρεάζει τη ζωή, μια δράση από το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση είναι με ελεύθερη είσοδο και θα ξεκινήσει στις 17.00, οπότε και η Βραδιά του Ερευνητή, η οποία έχει ενταχθεί στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα ανοίξει τις πύλες της.

Μουσικό ταξίδι στην Επιστήμη

Στη Βραδιά θα συμμετάσχει το μουσικό συγκρότημα «The Dude» με την τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Σιετή, σε ρυθμούς funk, blues και jazz.

Την αυλαία της εκδήλωσης θα ρίξει το πρωτότυπο δρώμενο «The Street Value of Science», ένα επιστημονικό και μουσικό ταξίδι, όπου ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος από το ΕΚΕΤΑ θα παρουσιάσει με απλό τρόπο επίκαιρα ερευνητικά θέματα που προκύπτουν από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, συνοδευόμενος από τη ζωντανή μουσική των «Νίκος Ντουνούσης και οι Backbone», ένα από τα δυναμικότερα Blues-Rock group της Ευρώπης.

Πέραν της διοργάνωσης της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης συντονίζει τις εκδηλώσεις της «Βραδιάς του Ερευνητή», στην Αθήνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), το Ηράκλειο (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας), την Πάτρα (Πανεπιστήμιο Πατρών), τη Λάρισα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και το Ρέθυμνο (ΤΕΙ Κρήτης).