Συνήγορος του Ευρωπαίου Πολίτη: η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει αμοιβή για την πρακτική άσκηση

Η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη Emily O'Reilly [Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο]

Η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη Emily O’Reilly σήμερα (17 Φεβρουαρίου) επέκρινε την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ (ΥΕΔΕΕ) για την μη πληρωμή των ασκούμενων της στις ξένες αντιπροσωπείες και πρότεινε την αναμόρφωση του προγράμματος για τη βελτίωση της πρόσβασης των λιγότερο εύπορων νέων.

Η παρέμβαση της O’Reilly ήρθε μετά από την καταγγελία μιας αυστριακής ασκούμενης στην αντιπροσωπεία της ΥΕΔΕΕ στην Ασία. Η νεαρή γυναίκα επεσήμανε ότι ενώ αποτελεί συνήθη πρακτική για τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ να αποζημιώνουν τους ασκούμενους τους, η ομάδα των 600 ασκούμενων της ΥΕΔΕΕ πλήρους απασχόλησης στο εξωτερικό παραμένει απλήρωτη. Αυτό το γεγονός , η Συνήγορος του Πολίτη συμφώνησε, φέρνει τους νέους που προέρχονται από λιγότερο εύπορο υπόβαθρο σε μειονεκτική θέση, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να αναλάβουν μια πρακτική άσκηση χωρίς αποζημίωση. «Η πρακτική άσκηση μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα στην καριέρα των νέων και πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα ανθρώπων», δήλωσε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταβάλλει στους ασκούμενους € 1.200 ανά μήνα σε κύκλους πρακτικής άσκησης των 5 μηνών, ενώ οι εκπαιδευόμενοι στην Επιτροπή κερδίζουν περίπου € 1.100 ανά μήνα. Η Marta Jasinska, πρώην ασκούμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άφησε μια αμειβόμενη εργασία στην Πολωνία για να κάνει πρακτική άσκηση στις Βρυξέλλες. «Ποτέ δεν θα μπορούσα να έχω αναλάβει τη θέση αυτή αν δεν ήταν αμειβόμενη» είπε στην Euractiv.com. «Αυτή η ευκαιρία απλά δεν θα ήταν προσβάσιμη σε μένα». Πολλοί άλλοι εκπαιδευόμενοι στην ομάδα της βρίσκονται σε παρόμοια θέση, είπε η Jasinska, χωρίς να διαθέτουν κάποιου είδος εισοδήματος εκτός από την αποζημίωση της πρακτικής άσκησης. Άλλοι εγκατέλειψαν υψηλόμισθες θέσεις εργασίας για να κάνουν πρακτική στην Επιτροπή, προσέθεσε, αν και αυτοί παραμένουν μια μειοψηφία.

Η O’Reilly πρότεινε ότι η ΥΕΔΕΕ θα πρέπει να προσφέρει ένα επίδομα με βάση το κόστος ζωής στη χώρα όπου δουλεύουν οι ασκούμενοι. Προσέθεσε επίσης, ότι διασφαλίζοντας ότι ο καθένας έχει δίκαιες και ισότιμες ευκαιρίες να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές τις πρακτικές ασκήσεις «θα ωφελήσει τόσο τους εκπαιδευόμενους όσο και τις αντιπροσωπείες». Σε απάντηση στην καταγγελία της ασκούμενης, η ΥΕΔΕΕ ανέφερε ότι είχε γνωστοποιήσει εκ των προτέρων ότι η πρακτική άσκηση ήταν μη αμειβόμενη, και είχε η καταγγέλλουσα είχε υπογράψει μια συμφωνία δηλώνοντας ότι θα εργαστεί με πλήρη απασχόληση ως «εθελόντρια».

X