Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης: η Βουδαπέστη αγνοεί την προειδοποίηση ΕΛΚ

[Szilard Koszticzak/EPA/EFE]

Η Ουγγαρία δεν θα χαλαρώσει τους κανόνες για τα διεθνή πανεπιστήμια παρά την πίεση της ΕΕ και την προσφορά της Γερμανίας να διαμεσολαβήσει σε μια διαμάχη για το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης (CEU) που χρηματοδοτείται από τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο George Soros, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις θεμελιώδεις απόψεις μας», δήλωσε ο Ζολτάν Κόβατς. «Δεν θα αλλάξουμε τους νόμους και τους κανονισμούς που διέπουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ουγγαρία», πρόσθεσε.

Η παραμονή του CEU στη Βουδαπέστη είναι μία από τις προϋποθέσεις που επέβαλε στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ο Spitzenkandidat του ΕΛΚ, Manfred Weber, προκειμένου το κόμμα του να συνεχίσει να είναι μέλος του ΕΛΚ. Προς το παρόν, η συμμετοχή του κόμματος Fidesz του Orban στο ΕΛΚ έχει ανασταλεί.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

Το CEU θα μετακινηθεί το Σεπτέμβριο στην Αυστρία, λόγω των κανόνων που απαγορεύουν την έκδοση αμερικανικών διπλωμάτων. Η βαυαρική κυβέρνηση και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου προσέφεραν, με πρωτοβουλία του Manfred Weber, τη βοήθειά τους για να δώσουν τη δυνατότητα στην CEU να απονείμει διεθνή πτυχία.

Ένας αξιωματούχος της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Βουδαπέστη θεωρεί τη συμμετοχή της Βαυαρίας στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ουγγαρίας «ένα βήμα που δημιουργεί εμπιστοσύνη».

Ο Μπαλαζ Ορμπάν, υφυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο του Πρωθυπουργού, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι «έτοιμη να εξετάσει τη δυνατότητα έκδοσης διπλωμάτων αναγνωρισμένων στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, καθώς και στην Ουγγαρία». Ωστόσο, επανέλαβε ότι όλα τα πανεπιστήμια έπρεπε να συμμορφώνονται με την ουγγρική νομοθεσία και ο Kovacs κατέστησε σαφές ότι η συμμετοχή της Βαυαρίας δεν οδηγεί σε νομικές τροποποιήσεις.

Ο Πρύτανης του CEU, Michael Ignatieff δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει. Τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει ότι για να αλλάξει ένα σχέδιο για έξοδο από τη Βουδαπέστη, το CEU ήθελε μια σαφή πολιτική δέσμευση από τον Orban ότι θα μπορούσε να εκδώσει πτυχία ελεύθερα.

X