Η Κομισιόν βάζει τέλος στο Interrail;

shutterstock_592576379-800x450 [FlareZT/ Shutterstock]

Οι ευρωβουλευτές είναι ενοχλημένοι με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρηματοδότηση μόνο με € 2,5 εκατομμύρια τα ταξίδια φοιτητών σε όλη την Ευρώπη, ποσό το οποίο είναι ένα κλάσμα του προϋπολογισμού που επιθυμούσαν.

Τα δωρεάν εισιτήρια Interrail για κάθε 18χρονο στην Ευρώπη στοιχίζουν περίπου € 1,6 δισ. Η Επιτροπή πρότεινε μια φθηνότερη εναλλακτική λύση η οποία θα καλύπτει τα έξοδα ταξιδιού σε μια πολύ μικρότερη επιλογή από 5.000 φοιτητές φέτος.

Αυτό δεν αρκεί για το Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Πρότεινε ένα πιο ακριβό σχέδιο για δωρεάν εισιτήρια με το Interrail το περασμένο φθινόπωρο. Η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε την πρόταση του νωρίτερα φέτος.

Τα εισιτήρια με το InterRail για άτομα ηλικίας κάτω των 26 κυμαίνονται από € 200 έως € 479, ανάλογα με το πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν έγκυρα. Η έκδοχη της Επιτροπής είναι μικρότερη, φθηνότερη και δεν περιορίζεται στα ταξίδια με το τρένο. Αεροπορικές πτήσεις, λεωφορεία και πλοία μπορούν, επίσης, να καλυφθούν από το ταμείο των € 2,5 εκατ.

Ο Βέμπερ αποκάλεσε τη νέα χρηματοδότηση μια «χαμένη ευκαιρία» και δήλωσε ότι οι δαπάνες για τα δωρεάν εισιτήρια με το Interrail είναι «πολύ χαμηλότερες» από την εκτίμηση της Επιτροπής. Επέμεινε επίσης ότι η πρότασή του «δεν είναι ακόμη νεκρή», διότι το Κοινοβούλιο θα προσπαθήσει για να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2018 της ΕΕ.

Η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους εντός των προσεχών μηνών και στη συνέχεια θα προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωβουλευτές και τις εθνικές κυβερνήσεις προτού να εγκριθεί.

Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι το σχέδιο για τα δωρεάν ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ θα μπορούσε να συμβάλει στην κάμψη του ευρωσκεπτικισμού. Η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Βιολέτα Μπουλκ χαρακτήρισε την πρόταση του Βέμπερ ως μια «εξαιρετική ιδέα» το περασμένο φθινόπωρο και είπε ότι ήταν «έτοιμη να τη διερευνήσει περαιτέρω».

Παρά ταύτα ένα σημείωμα της Επιτροπής σχετικά με το πρόγραμμα ανέφερε ότι «αυτό το είδος της χρηματοδότησης δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο» για το ύψους 1,6 δις € Interrail.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα της Επιτροπής, τα σχολεία που συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα ανταλλαγής ΕΕ θα επιλέξουν 5.000 μαθητές ηλικίας 16 ετών. Οι μαθητές θα λάβουν μια πίστωση ύψους € 350 για εισιτήρια με τρένο, λεωφορείο, πλοίο ή αεροπλάνο, υπό την προϋπόθεση ότι ολόκληρο το ταξίδι δεν ξεπερνά το όριο των εκπομπών CO2 που έχει θέσει η Επιτροπή για το πρόγραμμα. Τα σιδηροδρομικά ταξίδια έχουν τη χαμηλότερη κατάταξη CO2, και στη συνέχεια, ακολουθούν τα λεωφορεία, τα πλοία και τα αεροπλάνα. Οι μαθητές δεν μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση αν ταξιδεύουν μόνο με αεροπλάνο.

Υψηλότερη χρηματοδότηση της τάξης των € 530 είναι διαθέσιμη για τους μαθητές που ζουν στην Κύπρο, τη Μάλτα, την Ισλανδία ή σε περιοχές ακόμη πιο μακριά, όπως οι Κανάριες Νήσοι ή τα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας.

Η Karima Delli, Γάλλος ευρωβουλευτής των Πρασίνων και πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι τα χρήματα της ΕΕ θα ήταν καλύτερο να δαπανηθούν στα  εισιτήρια με το Interrail γιατί σιδηροδρομικά ταξίδια ρυπαίνουν λιγότερο από τα αεροπλάνα ή τα λεωφορεία.