Η Φινλανδία κλείνει το Ινστιτούτο Κομφούκιος εν μέσω κατηγοριών για λογοκρισία και κατασκοπεία

Το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι φιλοξενεί από το 2007 το Ινστιτούτο Κομφούκιου που επικεντρώνεται στη διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας και του πολιτισμού. [Shutterstock/linlypu]

Το συμβόλαιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και του Ινστιτούτου Κομφούκιος θα τερματιστεί μετά από κατηγορίες για διάδοση της κινεζικής ήπιας ισχύος, διεξαγωγή κατασκοπείας και προσπάθεια να εμποδιστούν οι συζητήσεις για το Θιβέτ.

Το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι φιλοξενεί από το 2007 το Ινστιτούτο Κομφούκιου που επικεντρώνεται στη διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας και του πολιτισμού. Η συνεργασία βασίζεται σε μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ρενμίν της Κίνας, το οποίο στέλνει καθηγητές στο Ελσίνκι κάθε χρόνο. Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου ξεκίνησαν το 2004 και σήμερα υπάρχουν 525 ινστιτούτα σε 146 χώρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρχαν 29 ινστιτούτα μέχρι το τέλος του 2018.

Με την πάροδο των ετών έχουν κατηγορηθεί ότι είναι δούρειοι ίπποι που διαδίδουν την κινεζική ήπια ισχύ και ακόμη ότι διεξάγουν κατασκοπεία. Οι Κινέζοι καθηγητές, που πληρώνονται από την κινεζική κυβέρνηση, λέγεται ότι αποφεύγουν θέματα όπως η σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν και η Πολιτιστική Επανάσταση.

Η απόφαση του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι να κλείσει το πρόγραμμα μιμείται εκείνες που ελήφθησαν σε όλο τον δυτικό κόσμο τα τελευταία χρόνια και έρχεται μετά από διαβουλεύσεις. Πριν από δύο χρόνια, το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Ελσίνκι προσπάθησε να εμποδίσει τις συζητήσεις για το Θιβέτ.

Το Βέλγιο έκλεισε το Ινστιτούτο Κομφούκιος το 2019, η Σουηδία και η Δανία το 2020 και η Νορβηγία το 2021. Οι πιο πρόσφατοι αριθμοί λείπουν, αλλά υπάρχουν σήμερα περίπου 190 ινστιτούτα στην ΕΕ. Από τον Απρίλιο του 2022, ο αριθμός των ινστιτούτων στις ΗΠΑ μειώθηκε σε 18.

Σύμφωνα με την αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, Χάνα Σνέλμαν, η Κίνα ήταν πρόθυμη να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Ωστόσο, «θέλουμε να επιλέγουμε τους δικούς μας καθηγητές και να τους απασχολούμε μόνοι μας. Θέλουμε επίσης η διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας να βασίζεται στην έρευνα», δήλωσε η Σνέλμαν στο φινλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YLE το Σάββατο (18 Ιουνίου).