Η Αυστρία θα εγκαινιάσει το επίμαχο νέο Πολυτεχνείο στο Λιντς

Στόχος του πανεπιστημίου είναι να διασφαλίσει την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της Αυστρίας και να υλοποιήσει καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, διαμεσολάβησης και μεταφοράς. [Shutterstock/Pixels Hunter]

Το «Ινστιτούτο Ψηφιακών Επιστημών της Αυστρίας» θα αρχίσει να λειτουργεί το 2023 και ο σχετικός ιδρυτικός νόμος ψηφίστηκε την Τετάρτη στο Συμβούλιο Υπουργών παρά τις επικρίσεις.

Στόχος του πανεπιστημίου είναι να διασφαλίσει την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της Αυστρίας και να υλοποιήσει καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, διαμεσολάβησης και μεταφοράς.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επιστημών Μάρτιν Πόλαστσεκ, ο οποίος παρουσίασε τον ιδρυτικό νόμο την Τετάρτη (15 Ιουνίου), θα πρόκειται για «ένα νέο καινοτόμο πανεπιστήμιο», το οποίο όμως δεν θα υπόκειται στον νόμο περί πανεπιστημίων.

Ωστόσο, το ίδρυμα θα εξακολουθήσει να ονομάζεται πανεπιστήμιο και οι φοιτητές θα γίνουν μέλη της Αυστριακής Ένωσης Φοιτητών.

Μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2030/31 αναμένεται να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο 5.000 φοιτητές.

Το Συμβούλιο Υπουργών ενέκρινε τον ιδρυτικό νόμο, αν και εκφράστηκαν επικρίσεις από πανεπιστήμια και πολιτικούς.

Τα 18,4 εκατομμύρια ευρώ για την προπαρασκευαστική φάση το 2022 και το 2023 θα καταβληθούν από το υπουργικό αποθεματικό του προϋπολογισμού του πανεπιστημίου.

Κατά τη φάση της αξιολόγησης, τα άλλα πανεπιστήμια είχαν επικρίνει το γεγονός ότι η αρχική δαπάνη θα προερχόταν από αυτό το αποθεματικό. επιπλέον, εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με την επιστημονική διεκδίκηση, το χρονοδιάγραμμα και την ελευθερία της επιστήμης.

Για τη συνεχιζόμενη λειτουργία από το φθινόπωρο του 2023, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Άνω Αυστρίας θα μοιραστούν τη χρηματοδότηση.

Κριτική ασκήθηκε και από τους σοσιαλδημοκράτες, όπου ο δήμαρχος του Λιντς Κλάους Λούγκερ διαμαρτυρήθηκε για τη μέχρι στιγμής αδιαφανή διαδικασία. Σε ένα δελτίο τύπου, ζήτησε τη σύγκληση μιας συνόδου κορυφής για την κρίση, ώστε «να επανέλθει αυτό το μπερδεμένο χάος στις ράγες του».

Ωστόσο, μια τέτοια σύνοδος κορυφής απορρίφθηκε από το συντηρητικό κόμμα ÖVP.

Ένα ιδρυτικό συνέδριο πρόκειται να ξεκινήσει τις εργασίες του στα μέσα του 2022, διορίζοντας αρχικά έναν ιδρυτικό πρόεδρο και προετοιμάζοντας τις μελλοντικές οργανωτικές και μελετητικές δομές.