Γαλλία: Σε απεργία οι εκπαιδευτικοί για τα υγειονομικά μέτρα στα σχολεία

Η συμμετοχή είναι σίγουρα χαμηλότερη από την αναμενόμενη, αλλά αντανακλά τη βαθιά δυσαρέσκεια των επαγγελματιών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. [EPA-EFE/Mohammed Badra]

Ενώ τα συνδικάτα ανακοίνωσαν μια «ιστορική κινητοποίηση» με το 75% των εκπαιδευτικών να απεργούν για να διαμαρτυρηθούν για τη διαχείριση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία, το 31% των εκπαιδευτικών στην πραγματικότητα απουσίαζαν την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, ανέφερε το υπουργείο.

Η συμμετοχή είναι σίγουρα χαμηλότερη από την αναμενόμενη, αλλά αντανακλά τη βαθιά δυσαρέσκεια των επαγγελματιών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τα σωματεία των εκπαιδευτικών δεν ήταν τα μόνα που κάλεσαν σε απεργία: ενώθηκαν με τα συνδικάτα των διευθυντών σχολείων, των γονέων και ακόμη και των εθνικών επιθεωρητών εκπαίδευσης, κάτι που είναι αρκετά σπάνιο.

Οι προϋπάρχουσες εντάσεις με τον υπουργό Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ αναζωπυρώθηκαν λόγω της διαχείρισης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και της πολυπλοκότητάς τους, καθιστώντας ανέφικτη την εφαρμογή τους, σύμφωνα με τους απεργούς.

Πράγματι, οι νέοι κανόνες που ισχύουν στα σχολεία κοινοποιήθηκαν μόνο λίγες ώρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 3 Ιανουαρίου, προτού τροποποιηθούν ξανά αυτή την εβδομάδα. Οι κανόνες αυτοί έχουν επίσης επιβαρύνει υπερβολικά τόσο τα σχολεία όσο και τους γονείς, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα έκαναν τεστ στα παιδιά τους 3 φορές σε 5 ημέρες.

Επιπλέον, τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι δεν διασφαλίζεται η ασφάλεια στα σχολεία: συγκεκριμένα, ζητούν να διανεμηθούν μάσκες FFP2 στους δασκάλους και να τοποθετηθούν ιονιστές αέρα και ανιχνευτές CO2. Όμως αυτή η κρίση ξεφεύγει από το υγειονομικό πλαίσιο: η αμφισβήτηση κατά του Υπουργού είναι επίσης βαθιά πολιτική, καθώς τον κατηγορούν ότι δεν κάνει διαβούλευση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό συνδέεται επίσης με τις συνθήκες εργασίας που επιδεινώνονται εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς να έχουν δοθεί οι κατάλληλες απαντήσεις, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Γάλλοι εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν αμφισβητούν την απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά όσο το δυνατόν περισσότερο, κάτι που χαιρέτησαν. Η Γαλλία είναι μάλιστα η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στο ζήτημα αυτό, με 12 εβδομάδες κλεισίματος μαθημάτων από την αρχή της πανδημίας. Συγκριτικά, στο Βέλγιο και στο Ηνωμένο Βασίλειο τα σχολεια έκλεισαν τελείως για 27 εβδομάδες, ενώ στην Ιταλία και τη Γερμανία για 38 εβδομάδες.