Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την παραπληροφόρηση και τον ψηφιακό εγγραμματισμό

Η πρωτοβουλία είναι μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου της Επιτροπής για την ψηφιακή εκπαίδευση, το οποίο ξεκίνησε φέτος με στόχο να αντιμετωπιστεί η διπλή πρόκληση της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή και στον μεταπανδημικό κόσμο. [EPA-EFE/YVES HERMAN / POOL]

Στον απόηχο των νέων καταγγελιών που απασχολούν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ για επιβλαβή χρήση του facebook από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως τα παιδιά και οι έφηβοι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε την Τρίτη (12 Οκτωβρίου) μια ομάδα εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για την παραπληροφόρηση και τον ψηφιακό εγγραμματισμό. Τα πορίσματα της επιτροπής απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης καθώς και την γενικότερη ψηφιακή κατάρτιση των πολιτών.

Η πρωτοβουλία είναι μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου της Επιτροπής για την ψηφιακή εκπαίδευση, το οποίο ξεκίνησε φέτος με στόχο να αντιμετωπιστεί η διπλή πρόκληση της
μετάβασης στην ψηφιακή εποχή και στον μεταπανδημικό κόσμο. Αντίστοιχη ομάδα εμπειρογνωμόνων είχε δημιουργηθεί για τα «fake news» το 2018 προκειμένου να αντιμετωπίσει η εξάπλωση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης.

«Σήμερα, η κριτική σκέψη και η αξιολόγηση της ποιότητας των πληροφοριών που βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο είναι εξίσου σημαντικές δεξιότητες με την ανάγνωση και τη γραφή»
δήλωσε η Mariya Gabriel, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας. «Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τους νέους μας ώστε να γίνουν μέρος της διαδικτυακής συζήτησης. Για να το πετύχουμε, θα συνεργαστούμε με τους δασκάλους και τους εκπαιδευτικούς μας που είναι η πραγματική κινητήρια δύναμη για αλλαγή στην εκπαίδευση και την κατάρτιση».

Η ομάδα

Η ομάδα αποτελείται από 25 μέλη, μεταξύ των οποίων ακαδημαϊκοί, άνθρωποι των ΜΜΕ, εκπαιδευτικοί και ειδικοί της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, καθώς και εκπρόσωποι ερευνητικών ινστιτούτων, ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών. Τα πορίσματα της επιτροπής θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των νέων στις ψηφιακές δεξιότητες και θα ακολουθηθούν από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Η Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο, το 80% του πληθυσμού της Ευρώπης να διαθέτει τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες έως το 2030.

Το 2019, το ποσοστό αυτό υπολογίζονταν στο 56%. Μεταξύ των οργανισμών που μετέχουν στην ομάδα είναι και το Facebook, που δέχεται έντονη κριτική για την αποτυχία του να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση. Η διάσημη διεθνώς καθηγήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του London School of Economics, Sonia Livingstone μιλώντας στο EURACTIV επέκρινε «την απουσία βασικών εμπειρογνωμόνων σχετικών με την παραπληροφόρηση και την εκπαίδευση για τα ΜΜΕ από όλη την Ευρώπη – τόσο ατόμων όσο και οργανισμών».

Πρωτοβουλίες ΜΜΕ

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης του 2018, η Επιτροπή δημιούργησε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων, μια κοινοπραξία μέσων ενημέρωσης και ακαδημαϊκών που εργάζονται για την παρακολούθηση και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Τον περασμένο μήνα εγκαινιάστηκε μονάδα στην Ιταλία με δίκτυο οκτώ τμημάτων.

Ακόμη, γίνονται προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση, ένα εργαλείο αυτορρύθμισης για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης από διαδικτυακές πλατφόρμες που κυκλοφόρησε το 2018. Ωστόσο, η Κομισιόν εξακολουθεί να ανησυχεί για την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας. Βασική της ανησυχία είναι οι διαπραγματεύσεις για τον επερχόμενο νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες.