Αύξηση διδάκτρων των αγγλικών πανεπιστημίων-Θα ξεπερνούν τις 9.000 λίρες

5535310940-1391c16920-z

Σε αύξηση των διδάκτρων των κορυφαίων πανεπιστημίων της Αγγλίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Από το 2017 θα επιτρέπεται να χρεώνουν δίδακτρα άνω των 9.000 λιρών.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι τα πανεπιστήμια που προσφέρουν υψηλά πρότυπα διδασκαλίας θα δυνατότητα να αυξήσουν το ποσό που χρεώνουν τους φοιτητές ανάλογα με τον πληθωρισμό, που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 1,6%.

Τα δίδακτρα αυξήθηκαν σε 3.000 λίρες ετησίως από τον Εργατικό Πρωθυπουργό  Τόνι  Μπλέρ. Έφθασαν τις 9.000 λίρες το 2010, υπό την κυβέρνηση συνασπισμού, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις, όταν οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί αθέτησαν στην υπόσχεσή τους να μην αυξηθεί το κόστος της εκπαιδεύσεως.

Αν και οι 9.000 λίρες υποτίθεται ότι είναι ένα ανώτατο όριο που θα μπορούσε να χρεώσει ένα πανεπιστήμιο, τα περισσότερα ιδρύματα επέλεξαν εν τέλει το μέγιστο ποσό. Ορισμένα πανεπιστήμια έχουν πιέσει για αυξήσεις των διδάκτρων, με το επιχείρημα ότι το κόστος της εκπαίδευσης δεν έχει αυξηθεί εδώ και πέντε χρόνια και χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να ανταγωνιστούν άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε διεθνές επίπεδο.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν κυρίως τους φοιτητές στην Αγγλία. Οι περισσότεροι μαθητές στη Σκωτία δεν πληρώνουν δίδακτρα, ενώ το ανώτατο όριο διδάκτρων είναι  χαμηλότερο στη Βόρεια Ιρλανδία. Στην δε Ουαλία, οι  μαθητές μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση για την κάλυψη ενός  μεγάλου τμήματος του κόστους της εκπαίδευσής τους. Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας θεωρούν ότι η αύξηση των διδάκτρων θα αυξήσει και την ποιότητα διδασκαλίας. Ωστόσο, πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι εκτιμούν ότι το κόστος για τους σπουδαστές θα είναι υπέρογκο.

EurActiv.gr  με διεθνή πρακτορεία

*φωτογραφία [Kings College Cambridge/Flickr]