Νέος Πρόεδρος Erasmus Student Network: αν οι νέοι ψηφίσουν, θα μπορέσει να αλλάξει κάτι στην Ευρώπη

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ESN International, Κωστής Γιαννίδης [ESN.org]

Πάνω από 1000 εκπρόσωποι του Δικτύου Φοιτητών Erasmus (Erasmus Student Network – ESN) από 40 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στις 18-21 Απριλίου, για το μεγαλύτερο συνέδριο φοιτητών για το Erasmus, την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου (AGM). Στο πλαίσιο του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν οι ετήσιες γενικές εκλογές του Δικτύου, κατά τις οποίες ανακηρύχθηκε για δεύτερη φορά στα χρονικά του Δικτύου, Έλληνας πρόεδρος.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ESN International, Κωστής Γιαννίδης μίλησε στη Euractiv.gr και στη δημοσιογράφο Σοφία Ελανίδου για το μέλλον του Erasmus+, την κοινωνική και επαγγελματική διάσταση του προγράμματος, τις προτεραιότητες στην επόμενη προγραμματική περίοδο και την σημασία της συμμετοχής των νέων στις ευρωεκλογές.

Ο Κωστής Γιαννίδης είναι Πρόεδρος του ESN Ελλάδος. Πρόσφατα, εξελέγη πρόεδρος του ESN International για την περίοδο 2019/2020.

 

Ποιοί είναι οι βασικοί πυλώνες του έργου που θα ακουλουθήσετε στη νέα σας θητεία; Τι προέχει βραχυπρόθεσμα και τι μακροπρόθεσμα;

Αυτή την περίοδο η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή διαμορφώνει το νέο πρόγραμμα Erasmus+ καθώς επίσης εισάγει νέες μεγάλες πρωτοβουλίες οι οποίες θα φέρουν μεγάλες αλλαγές στον τομέα της Ανώτερης εκπαίδευσης. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης (European Education Area), τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (European Universities Initiative); η Ευρωπαϊκή Φοιτητική Ταυτότητα (European Student Card). Το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus, ως ένας από τους μεγαλύτερους φοιτητικούς εθελοντικούς οργανισμούς στον τομέα της μαθησιακής κινητικότητας, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις παραπάνω συζητήσεις.

Στόχος μου είναι να διασφαλίσω πως η άποψη των φοιτητών για την βελτίωση της κινητικότητας θα ληφθεί υπόψη από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για το μέλλον της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Από την εμπειρία σας ως πρόεδρος του ESN Ελλάδος, ποια πιστεύετε ότι είναι η δυναμική της Ελλάδας στο πλαίσιο του Erasmus+ και τι πρέπει να αλλάξει ή να βελτιωθεί; Ποιός είναι ο ρόλος του ESN σε αυτό;

Tο δυνατό στοιχείο της χώρας μας είναι φυσικά ο πολιτισμός, η ιστορία και η φυσική ομορφιά της. Πολλοί φοιτητές συνδυαστικά με τις ακαδημαϊκές προτιμήσεις τους έχουν και αυτούς τους παράγοντες στο μυαλό τους πριν αποφασίσουν σε ποια χώρα θα διανύσουν μέρος των σπουδών τους.

Θεωρώ πως σαν χώρα χρειαζόμαστε ένα συντονισμένο επικοινωνιακό σχέδιο έτσι ώστε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα ελκυστικό προορισμό Erasmus+, όπου οι φοιτητές θα συνδυάσουν τις σπουδές τους μαζί με το πολιτιστικό στοιχείο που προσφέρει η χώρα μας. Επιπλέον ένας μεγάλος αποτρεπτικός παράγοντας για τους φοιτητές να σπουδάσουν στην χώρα μας είναι η γλώσσα διδασκαλίας. Δυστυχώς πολλά πανεπιστήμια δεν δίνουν την δυνατότητα αγγλόφωνων μαθημάτων. Παρόλ’ αυτά, το Υπουργείο Παιδείας έχει αρχίσει να παίρνει κάποιες πρωτοβουλίες ως προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα παράδειγμα είναι η αναβάθμιση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, το οποίο θα προσφέρει αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα.

Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027, προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια εμβληματική πρωτοβουλία και το Erasmus+ το πιο πετυχημένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, εσείς μέσα από το έργο στο ESN και την εμπειρία σας, πως βλέπετε να ωφελούνται οι νέοι από το πρόγραμμα; Ποια πρακτικά οφέλη καταγράφουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες; Έχετε κάποια αξιομνημόνευτα παραδείγματα;

Χαρήκαμε πολύ με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού. Περιμένουμε τώρα να δούμε αν και τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν με την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου ή θα παραμείνουν με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αναφέρει για διπλασιασμό.

Εμείς ως ESN και σε συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, το δίκτυο Lifelong learning Platform κ.α, πιέζουμε ήδη από πέρυσι για την αύξηση της χρηματοδότησης μέσα από την καμπάνια ErasmusX10. Εκεί μπορεί να βρει κανείς 10 βασικά επιχειρήματα  για ποιο λόγο θεωρούμε ότι μια τολμηρή αύξηση του προϋπολογισμού είναι αναγκαία.

Επιπλέον, στο εγχειρίδιο ErasmusUpgrade Manifesto μπορεί να βρει κανείς τις θέση μας αναφορικά με το νέο πρόγραμμα Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027.

Η αύξηση του προϋπολογισμού προβλέπεται να επωφελήσει τρεις φορές περισσότερους δικαιούχους, ενώ παράλληλα δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στην διεύρυνση του προγράμματος σε άτομα από μη προνομιούχα περιβάλλοντα. Εμείς ως Δίκτυο Φοιτητών Erasmus στηρίζουμε την απόφαση της Επιτροπής για ένα περισσότερο δίκαιο και κοινωνικό πρόγραμμα Erasmus+, το οποίο θα επωφελήσει τρεις φορές παραπάνω άτομα από ότι το υπάρχον, αλλά παράλληλα εκφράζουμε τον αμφιβολία μας ως προς το εάν ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού είναι αρκετός για να παρέχει όλες τις υπηρεσίες στήριξης που χρειάζονται οι νέοι κατά την διάρκεια της κινητικότητας. Αν λάβουμε υπόψη επίσης τις νέες πρωτοβουλίες που εισαγάγει η Κομισιόν στο πρόγραμμα Erasmus+, όπως για παράδειγμα την δημιουργία Δικτύων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, τότε θεωρούμε πως η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου για τριπλασιασμό του προϋπολογισμού είναι αναγκαία.

Η νέα περίοδος του Erasmus+ σηματοδοτείται από την δημιουργία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, την Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και την Ψηφιακή Ατζέντα της ΕΕ. Ποιές είναι οι προοπτικές της Ελλάδας σε αυτούς τους τομείς;

Στην Ελλάδα από όσο γνωρίζω υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με την πρωτοβουλία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Παρ όλο που πρόκειται για πιλοτική πρωτοβουλία, ήδη τέσσερα Ελληνικά ιδρύματα αιτήθηκαν να συμμετάσχουν.

Τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια πρόκειται να ενισχύσουν σημαντικά την διεθνοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι σημαντικές καθώς θα διευκολύνει την κινητικότητα από και προς την χώρα μας και θα συμβάλει στην εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων. Επιπλέον, οι προσπάθειες για την ψηφιοποίηση της Ανωτάτης Εκπαίδευσης είναι αρκετά σημαντικές καθώς θα μειώσουν την αρκετά μεγάλη γραφειοκρατία που απαιτεί το πρόγραμμα Erasmus+ για να συμμετάσχει κανείς σε αυτό.

Το ESN συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους οργανισμούς σε όλα τα μεγάλα project που αφορούν την ψηφιοποίηση της Ανωτάτης Εκπαίδευσης, όπως το Online Learning Agreement το Erasmus Without Paper και το Erasmus+ app. Στόχος είναι στο μέλλον να μπορεί κανείς να κάνει αίτηση για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ακόμα και από το κινητό του τηλέφωνο. Η ψηφιοποίηση του προγράμματος Erasmus+ είναι αρκετά σημαντική πρωτοβουλία αν αναλογιστεί κανείς ότι η πολυπλοκότητα και η γραφειοκρατία για να αιτηθεί κανείς να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους αποτρεπτικούς παράγοντες για τους νέους.

Σχετικά με τον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης το δίκτυο μας πανευρωπαϊκά έχει αρχίσει πρόσφατα να εξερευνεί αυτόν τον τομέα ενώ στην Ελλάδα τώρα ξεκινάμε τις πρώτες προσπάθειες. Συνεπώς, δεν είμαι ο κατάλληλος να σας απαντήσω στο συγκεκριμένο θέμα. Παρόλ’ αυτά, θα μπορούσα να πω πως η επαγγελματική εκπαίδευση είναι μια από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες στο νέο πρόγραμμα Erasmus+ και προβλέπεται να επωφεληθούν περισσότερο από δύο εκατομμύρια σπουδαστές. Στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η επαγγελματική εκπαίδευση, λανθασμένα θεωρείται ως δεύτερη επιλογή για τους νέους και δεν είναι τόσο ελκυστική. Η Επιτροπή θέλει να το αλλάξει αυτό και εμείς σαν δίκτυο στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια. Τα νούμερα σπουδαστών που επιλέγουν την χώρα μας για να πραγματοποιήσουν μέρος των σπουδών τους μέσω του προγράμματος Erasmus+ είναι χαμηλά και θέλουμε να συμβάλουμε μετατρέποντας την Ελλάδα σε έναν ελκυστικό προορισμό.

Ο εθελοντισμός αποτελεί συστατικό στοιχείο της νεανικής κινητικότητας και του Erasmus+ και ενισχύει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Μπορούμε να κάνουμε τον εθελοντισμό συστατικό στοιχείο της καθημερινότητας του Ευρωπαίου πολίτη;

Είναι αλήθεια αυτό. Εμείς ως Δίκτυο δίνουμε μεγάλη αξία στον εθελοντισμό. Μάλιστα, υποστηρίζουμε ότι το πρόγραμμα Erasmus+ είναι κάτι παραπάνω από σπουδές στο εξωτερικό. Μέσα από το πρόγραμμα μας SocialErasmus, προσπαθούμε να προωθήσουμε τον εθελοντισμό κατά την διάρκεια της κινητικότητας, βάζοντας τους διεθνείς φοιτητές να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία η οποία τους φιλοξενεί, γίνοντας έτσι ενεργό κομμάτι της κοινωνίας αυτής. Μέσα από την εθελοντική δραστηριότητα οι νέοι αποκτούν σημαντικές δεξιότητες, οι οποίες είναι χρήσιμες για την δική τους αυτοανάπτυξη. Ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχος μας είναι η αναγνώριση του εθελοντισμού μέσω μονάδων ECTS, δίνοντας έτσι ένα παραπάνω κίνητρο στους νέους.

Αν καταφέρουμε να πείσουμε όλα τα πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη να αναγνωρίσουν τον εθελοντισμό, φανταστείτε τα ωφέλη που θα είχε η κοινωνία εάν 350.000 φοιτητές Erasmus που μετακινούνται το χρόνο, διαθέτουν ένα κομμάτι από το χρόνο τους προσφέροντας εθελοντικές υπηρεσίες.

Φέτος, στην Ευρώπη, οι ευρωεκλογές, που καθορίζουν την πορεία όλων των ευρωπαίκών δράσεων, όπως και συνολικά την πολιτική για τη νεολαία, θεωρούνται κρίσιμες. Ένα από τα στοιχήματα είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων και ιδίως των νέων. Ένα άλλο είναι η αναμενόμενη άνοδος ευρωσκεπτικιστικών και ακραίων φωνών σε πολλές χώρες-μέλη. Σας ανησυχούν αυτά; Βλέπετε οι νέοι που συμμετέχουν στο Erasmus+ να ευαισθητοποιούνται περισσότερο για τα ευρωπαϊκά θέματα; Εν τέλει, είναι ή μπορεί να γίνει trend στους νέους να ψηφίζουν;

Βεβαίως μας ανησυχούν τέτοια ζητήματα. Η γενιά Erasmus είναι η πιο ευαισθητοποιημένη όσο αφορά ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη. Σε έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το ESN σε συνεργασία με τους νενανικούς οργανισμούς AEGEE και GEF το 2013 στις προηγούμενες ευρωεκλογές, είχε φανεί ότι το 83% των φοιτητών Erasmus είχαν πάει να ψηφίσουν, σε αντίθεση με το δραματικό ποσοστό του 23% των νέων γενικότερα στην Ευρώπη.

Το ESN φέτος αποτελεί ένα από τους εταίρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην καμπάνια This time I’m voting, ενώ παράλληλα αυτή την περίοδο πραγματοποιούμε μια καινούργια έρευνα αναφορικά με την ενεργό συμμετοχή των νέων και τις ευρωεκλογές, την οποία μάλιστα μπορεί να συμπληρώσει ο καθενας.

Το ESN δεν παίρνει θέση όσο αφορά τα πολιτικά κόμματα. Αυτό που εμείς προτρέπουμε στους νέους είναι να πάνε να ψηφίσουν γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να αλλάξει κάτι στην Ευρώπη.

Τι είναι το ESN

Γεννημένο το 1989, το ESN είναι η μεγαλύτερη εθελοντική, φοιτητική οργάνωση στην Ευρώπη. Στο ESN συμμετέχουν πάνω από 15.500 φοιτητές, σε περισσότερους από 500 τοπικούς συλλόγους ESN, σε 39 χώρες της Ευρώπης. Στόχος τους είναι η εκπροσώπηση των φοιτητικών προγραμμάτων ανταλλαγής και την ανάπτυξη της ικανότητας κατανόησης μιας διαφορετικής κουλτούρας.

Στην Ελλάδα σήμερα, δραστηριοποιούνται 22 τοπικοί σύλλογοι στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Κρήτη, Κομοτηνή, Λαμία, Βόλο, Κοζάνη, Λάρισα και Αιγαίο. Οι ελληνικοί σύλλογοι υποδέχονται περισσότερους από 2.500 εισερχόμενους φοιτητές το χρόνο, και διοργανώνουν πληθώρα δράσεων που αποσκοπούν στην προσαρμογή των εισερχόμενων φοιτητών και στην προετοιμασία των εξερχόμενων.