Ομοσπονδιοποίηση: η μόνη λύση για την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος

Είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα ημίμετρα για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δοκιμαστεί.

Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος είναι δικηγόρος, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ.

Τα εθνικά κράτη αντιστέκονται σθεναρά και είναι σίγουρο ότι η πολυγλωσσία αποτελεί κεντρικό ανάχωμα, όσο και ο ίδιος ο εθνικισμός.

Όμως, η ιδέα είναι πάρα πολύ παλιά.. Ο ίδιος ο Τζωρτζ Ουάσινγκτον, ο πρώτος πρόεδρος των Η.Π.Α. το είχε πει, από τότε, όπως λέγεται. “Μια ημέρα, ακολουθώντας το μοντέλο των Η.Π.Α., θα ιδρυθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης”. Υπάρχουν βέβαια ορισμένοι μελετητές που αμφισβητούν ότι το είπε όντως. Αυτό που δεν αμφισβητείται, πάντως είναι η αντίστοιχη πρόβλεψη του Ουίνστον Τσώρτσιλ. Η διατύπωσή του ήταν κάθετη: “Πρέπει να οικοδομήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Με αυτόν τον τρόπο μόνο εκατοντάδες εκατομμύρια εργάτες θα μπορούν να ανακτήσουν τις απλές χαρές και τις ελπίδες που κάνουν τη ζωή αξιοβίωτη.”

Ας αφήσουμε όμως την Ιστορία και τις μεγάλες προσωπικότητες κι ας κοιτάξουμε μπροστά. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην εποχή μας, τα οποία ένα κράτος μόνο του δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Αυτά είναι τρεις μεγάλες κατηγορίες προβλημάτων.

Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από κάθε κράτος χωριστά. Αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει ότι χρειαζόμαστε όχι απλώς Ένωση, αλλά και Ομοσπονδιακούς κανόνες για το άσυλο. Κακά τα ψέματα, το άσυλο σε συνθήκες Ε.Ε. δεν μπορεί να έχει ενιαία εφαρμογή, όταν κάθε χώρα έχει το κρατικό προνόμιο της αναγνώρισης διεθνούς προστασίας σε ανθρώπους. Θέλουμε ενιαίους ευρωπαϊκούς κανόνες για το άσυλο, αλλά και ενιαία εφαρμογή των κανόνων αυτών.

Έπειται είναι η ψηφιακή οικονομία. Η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ψηφιακής οικονομίας και τους επιχειρηματικους κολοσσούς που προέρχονται κυρίως από την δύση και την ανατολή. Έχει καταφέρει σε ένα βαθμό να επιβάλλει κανόνες για να μην γίνει τυραννική η παρακολούθηση των πολιτών. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ο GDPR, o Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων. Όμως η αντοχή αυτών των κανόνων εξαρτάται και από τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Δεν αρκεί απλά να “ρυθμίζουμε” την αγορά με νόμους. Πρέπει και να την τροφοδοτήσουμε με καινοτομία και με προϊόντα που καλύπτουν τις νέες ανάγκες. Αυτά δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμη και πολύ δύσκολα θα ευδοκιμήσουν με τις νομοθετικές ασυνέχειες από κράτος σε κράτος και με τα περιορισμένα κρατικά κονδύλια για την έρευνα και την καινοτομία. Μόνο η Ομοσπονδιοποίηση μπορεί να συμβάλλει στην επιβολή ενιαίας φορολογίας π.χ. που θα επιτρέψε στις επιχειρήσεις να ανθίσουν.

Η τρίτη περίπτωση που τα κράτη δεν μπορούν μόνα τους και η Ε.Ε. όπως είναι σήμερα δεν μας φτάνει είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, στην ατζέντα που έχει προτείνει για την Ευρωπαϊκή Αναγέννησης εισηγείται την ίδρυση μιας Ευρωπαϊκής Τράπεζας Κλίματος, για να συγκεντρωθούν τα κονδύλια που χρειάζονται για ένα τέτοιο εγχείρημα. Εξυπακούεται ότι κανένα μεμονωμένο ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές και άλλες απαιτήσεις που προϋποθέτει ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα που αφορά την ίδια την ζωή στον πλανήτη. Χρειαζόμαστε Ομοσπονδία.

Εμείς οι φεντεραλιστές είμαστε ακόμη μια ισχνή μειοψηφία στην Ευρώπη. Θέλουμε όμως να εξηγήσουμε το μήνυμα αυτό και να ενωθούμε για να ενισχύσουμε την φωνή μας.

Στην Ελλάδα, το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που υποστηρίζει την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης είναι το Ποτάμι. Μόνο εμείς ακολουθούμε αυτό το όραμα, ενώ τα άλλα κόμματα υπερθεματίζουν για την εθνική υπερηφάνεια και την κρατική κυριαρχία. Έννοιες που έχουν νόημα φυσικά και στο μέλλον, αλλά όχι με τους όρους του κράτους του 19ου αιώνα.

Στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμβάλλουμε στην δημιουργία του τρίτου μεγάλου πόλου, μιας παράταξης μαζί με τους φιλελεύθερους και τους μακρονικούς, ώστε να διεκδικήσουμε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Σας θέλω μαζί μου σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια.