Οι Έλληνες ανησυχούν για το οτι δεν ξέρουν αρκετά για την ΕΕ και είναι αλήθεια – ένας σύντομος οδηγός για την Ευρωβουλή

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

[European Parliament]

Οι Έλληνες ανησυχούν για το οτι δεν ξέρουν αρκετά για την ΕΕ και είναι αλήθεια.

Η Γιάννα Τζανιδάκη είναι Ιστορικός – Νομικός, σύμβουλος πολιτικής και στρατηγικής, υποψήφια ευρωβουλευτής με «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ»

Πόσοι ξέρουν ότι είναι υποχρεωτικό να ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές του Μαΐου;

Πόσοι από εμάς γνωρίζουν ότι η ψήφος τους είναι εφικτή ακόμα και αν διαμένουν στο εξωτερικό;

Πόσοι ξέρουν ότι μπορούμε να εξασκήσουμε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο κράτος μέλος της ΕΕ όπου διαμένουμε, ακόμα και εάν δεν είμαστε υπήκοοι της χώρας αυτής?

Μιλούσα με φίλους από την Ελλάδα και τους έλεγα οτι είμαι υποψήφια για τις Ευρωεκλογές με το Ποτάμι.

Δεν ήταν σίγουροι αν μπορούσαν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές ή ακόμα και αν τους αφορά αυτή η ψηφοφορία.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή λοιπόν:

Τι είναι οι Ευρωεκλογές

Ευρωεκλογές ονομάζουμε την εκλογική αναμέτρηση για τους αντιπροσώπους των Κρατών Μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το νομοθετικό σώμα της ΕΕ. Διαφέρει από την Επιτροπή (Κομισιόν) και το Συμβούλιο των Κρατών Μελών στο ότι εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες της ΕΕ κάθε 5 χρόνια. Οι τελευταίες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγιναν τον Μάϊο 2014. Δεν εκλέγουμε την Επιτροπή όπως και δεν εκλέγουμε άμεσα το Συμβούλιο των Κρατών Μελών.

Οι αρμοδιότητες του Ευρωκοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει νομοθετική, εποπτική και δημοσιονομική αρμοδιότητα.

Έχει 751 Ευρωβουλευτές (Μέλη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) οι οποίοι εργάζονται για την προετοιμασία της νομοθεσίας σε μια σειρά από τομείς όπως εκείνοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανάπτυξης, της βιομηχανίας, έρευνας και ενέργειας.

Το Κοινοβούλιο έχει 20 Επιτροπές. Πριν φτάσει κάποια πρόταση για σχέδιο νόμου σε αυτές τις Επιτροπές, έχει συζητηθεί νωρίτερα στις Ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες, στις οποίες ανήκουν οι ευρωβουλευτές.

Προσοχή όμως.

Οι Ευρωβουλευτές καλούνται να προωθήσουν τα συμφέροντα της χώρας τους μέσα στην πολιτική τους ομάδα, αλλά και μέσα στην επιτροπή στην οποία συζητείται η συγκεκριμένη πολιτική.

Αυτό σημαίνει οτι πρέπει να είναι ικανοί να διαπραγματευτούν και να συμμαχήσουν με πολιτικούς φίλους από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Για παράδειγμα, αν κάποια νομοθετική πρόταση υποστηρίζεται απο τους Liberals (ALDE), αυτό σημαίνει οτι ο χώρος των Φιλελευθέρων, με Ευρωβουλευτές από όλες της χώρες κράτη – μέλη της ΕΕ, πρέπει πρώτα να συμφωνήσει αν στηρίζει την πρόταση αυτή.

Στη συνέχεια η πρόταση πρέπει να κατέβει στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, να συζητηθεί και τελικά να εγκριθεί από όλο το σώμα του Κοινοβουλίου.

Συνήθως η σύνοδος της Ολομέλειας πραγματοποιείται στο Στρασβούργο για τέσσερις ημέρες κάθε μήνα, ενώ οι Επιτροπές συνεδριάζουν ως επί το πλείστον στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του Ευρωκοινοβουλίου είναι και η έγκριση νομοθετικών πράξεων της ΕΕ, όπου συναποφασίζει μαζί με το Συμβούλιο της ΕΕ και με βάση προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει την εποπτεία σε όλα τα όργανα της ΕΕ, καταρτίζει και εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ΕΕ μαζί με το Συμβούλιο των Κρατών Μελών και συζητά τη νομισματική πολιτική της ΕΕ με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Είναι φανερό ότι μας αφορά και η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου όπως και οι πολιτικές τις οποίες συζηταά και για τις οποίες νομοθετεί.

Ας δούμε πώς ψηφίζουμε λοιπόν

Δικαίωμα ψήφου στην Ελλαάδα έχουν όσοι είναι άνω των 17 ετών και η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική.  Όλοι οι Έλληνες υπήκοοι όπως επίσης και οι εγγεγραμμένοι αλλοδαποί πολίτες της ΕΕ που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Όλοι οι Έλληνες υπήκοοι που δε διαμένουν στην Ελλάδα αλλά ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ μπορούν να ψηφίσουν αν το δηλώσουν έγκαιρα στις προξενικές αρχές (μέχρι τις 29 Μαρτίου!).

Δικαίωμα να εκλεγούν στις εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν όλοι οι πολίτες της ΕΕ, ακόμα και εάν δεν είναι υπήκοοι του κράτους μέλους διαμονής τους.

Στην Ελλάδα, μόνο πολιτικά κόμματα και πολιτικοί σχηματισμοί μπορούν να υποβάλουν τις υποψηφιότητες των υποψηφίων, ενώ πρέπει να ξέρουμε ότι ο κατάλογος των ονομάτων στο ευρωψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού είναι αλφαβητικός και η επιλογή από τους ψηφοφόρους γίνεται με σταυροδοσία.

Μπορούμε να ψηφίσουμε μέχρι 4 υποψήφιους απο τη λίστα.

Κάθε λίστα έχει μάξιμουμ 42 ονοματα υποψηφίων.

Πώς υπολογίζονται οι ψήφοι

Αν ένα κόμμα στις Ευρωεκλογές λάβει το 20% των ψήφων του εκλογικού σώματος, θα κερδίσει  περίπου το 20% των εδρών που αντιστοιχούν στην χώρα.

Έτσι, εφόσον η Ελλάδα δικαιούται 21 ευρωβουλευτές, το Ποτάμι πρέπει να πάρει 100% των ψήφων στην επικράτεια για να εκλέξει 21 εκπροσώπους στην Ευρωβουλή.

Αν πάρει 3% θα βγάλει μόνο έναν – εκείνη η εκείνον που έχει τις περισσότερες ψήφους στο ψηφοδέλτιο του Ποταμιού.

Στις Ευρωεκλογές του 2014, το Ποτάμι πήρε το 6,60% των ψήφων στις Ευρωεκλογές και έβγαλε δύο Ευρωβουλευτές: το Γιώργο Γραμματικάκη και τον Μίλτο Κύρκο.

Η ΕΕ μας αφορά όλους

Πόσοι γνωρίζουν  ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι συν-νομοθέτης για πολλές από τις πολιτικές της Ένωσης που επηρεάζουν τη ζωή μας;

Το γεγονός ότι είμαστε ελεύθεροι να κινούμαστε και να ταξιδεύουμε σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, να μεταφέρουμε όσα χρήματα θέλουμε στα ταξίδια μας μέσα στην Ένωση και να εργαζόμαστε χωρίς άδεια εργασίας είναι κεκτημένα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ίση μεταχείριση σε όλα τα Κράτη Μέλη, τα οποία θεωρούνται δεδομένα σήμερα, είναι και εκείνα προϊόντα μακράς διεργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των άλλων Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Το δίκαιο της ΕΕ προστατεύει τα προσωπικά μας δεδομένα.

Προστατεύει και στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δρομολογεί επιδοτήσεις και καινοτόμα προγράμματα ενώ προωθεί την χωρίς διακρίσεις κοινωνική ασφάλιση των Ευρωπαίων πολιτών ό πως και την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη με βάση την οικονομική τους κατάσταση και τον τόπο διαμονής τους στην ΕΕ- και όχι την υπηκοότητά τους.

Ως πολίτες της ΕΕ, τα παιδιά μας μπορούν να πάνε σχολείο σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ υπό τους ίδιους όρους όπως και οι υπήκοοι της χώρας αυτής.

Έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν σε τάξη μαθητών της ίδιας ηλικιακής ομάδας και αντίστοιχου επιπέδου με την τάξη τους στη χώρα καταγωγής τους, ανεξάρτητα από το γλωσσικό τους επίπεδο.

Τα παιδιά μας δικαιούνται δωρεάν βοήθεια με την καινούρια γλώσσα (της χώρας της ΕΕ στην οποία μετοίκησαν οι γονείς τους), έτσι ώστε να μπορέσουν να ενσωματωθούν και να προσαρμοστούν στο νέο σχολικό σύστημα.

Η δύναμη που μας δίδεται να εκλέξουμε άμεσα εκείνους και εκείνες που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ευθύνη και δικαίωμα.

Ευθύνη μας είναι να το κάνουμε σωστά.

Να ψηφίσουμε εκείνους που μπορούν να προωθήσουν τα δικαιώματα της χώρας στην Ευρωβουλή.

Δικαίωμα μας είναι να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει -την φωνή μας στο πώς θα είναι η ζωή των παιδιών μας και η δική μας σήμερα και αύριο σε μια Ευρώπη που πρέπει να νοιάζεται για όλα εκείνα που εμείς θεωρούμε σημαντικά.

25 Μαρτίου 2019, Χάγη, Ολλανδία

X