Οι εκλογικές διαδικασίες στην Ευρώπη και η ψήφος στον «λιγότερο κακό»

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μία νέας περιόδου για τα ευρωπαϊκά όργανα.

Ο Σπύρος  Καπράλος είναι αναλυτής ευρωπαϊκής πολιτικής επικοινωνίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τρέχουσα περίοδος θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα πολιτικά σε μία Ευρώπη που αναζητεί τους βηματισμούς της για να προχωρήσει ακόμη πιο αποφασιστικά στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης και της ενίσχυσης της συνοχής της.

Τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες γνωρίζοντας ότι έχουν να αντιμετωπίσουν σειρά σοβαρών θεμάτων στην πολιτική ατζέντα όπως το μεταναστευτικό, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι σχέσεις τόσο με την Τουρκία και όσα συμβαίνουν στα ανατολικά σύνορα μας, αλλά και στην άλλη πλευρά η διαμόρφωση μίας νέας κατάστασης στις σχέσεις με την Μεγάλη Βρετανία (μετά τις σχετικές αποφάσεις για το Brexit), οφείλουν να μελετήσουν ακόμη πιο προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους.

Το μείζον θέμα της διασφάλισης του confidence μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και πολιτών αποτελεί βασική προτεραιότητα για να διαμορφωθεί ένα νέο και παράλληλα ενισχυμένο πλαίσιο εμπιστοσύνης στην πολιτική διαδικασία.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί – ακόμη και σε μετρήσεις που διεξάγονται στη χώρα μας  – φαινόμενα όπου οι ψηφοφόροι δεν προσεγγίζουν τις πολιτικές δυνάμεις από την επιρροή που οι τελευταίες ασκούν μέσα από μία καμπάνια με πρωτίστως θετικά στοιχεία, αλλά επιδίδονται σε έναν μαραθώνιο αντιπαραθέσεων για να κερδίσουν στο λεγόμενο blame game και να περάσουν το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι «ο απέναντι είναι χειρότερος από εμάς».

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, κυρίως εκείνων που διενεργούνται με την πιο αξιόπιστη μέθοδο της κάλπης σε ένα σεβαστό δείγμα ερωτηθέντων, καταδεικνύουν τη διάθεση των ψηφοφόρων να επιλέγουν ένα από τα δύο κόμματα εξουσίας με βάση ποιό από τα δύο εμφανίζεται στη δική τους αντίληψη ως το «λιγότερο κακό».

Ωστόσο, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η Νέα Δημοκρατία με την καμπάνια της στις πρόσφατες εθνικές εκλογές ακολούθησε μία στρατηγική ανάδειξης ενός πλούσιου προγραμματικού λόγου, γεγονός που οι πολίτες το αντιμετώπισαν θετικά και τις έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης με τα καταγραφόμενα ποσοστά να επιστρέφουν στα προ κρίσης δεδομένα.

Για να επιστρέψουμε στο ευρωπαϊκό επίπεδο, η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα αναδείξει θετικά το έργο και τα μηνύματα της Ε.Ε στην κοινή γνώμη είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική ανάγκη.

Όσο το γρηγορότερο συμβεί αυτό, τόσο περισσότερα θα είναι μεσοπρόθεσμα τα πολιτικά κέρδη και θα καταγραφούν με βεβαιότητα στις επόμενες ευρωεκλογές το 2024.

Οι πολίτες ζητούν περισσότερη ενημέρωση.

Μόνο έτσι θα μπορούν να αξιολογούν θετικά και αντιμετωπίζουν τις σειρήνες του λαϊκισμού.

Μ’ αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα ακόμη βελτιωμένο πολιτικό ambience…. Μένει να αποδειχτεί.

X