Μιχάλης Φώλας: Νόμος και τάξη

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

michalis_fols_athina+psila_8_1080x1065

Αφορμή για αυτό το κείμενο στάθηκε το τελευταίο -και πιο σοβαρό- επεισόδιο στο άβατο (που δεν υπάρχει)  των Εξαρχείων όπου άντρες του λιμενικού τραυματίστηκαν εν ώρα καθήκοντος από κουκουλοφόρους, βαριά μάλιστα οπλισμένους.

Ο Μιχάλης Φώλας είναι πολιτικός μηχανικός, στέλεχος επιχειρήσεων και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό “Αθήνα Ψηλά – Κώστας Μπακογιάννης”.

Την αρχική μου οργή για την απαξίωση κάθε έννοιας νομιμότητας διαδέχτηκε ο προβληματισμός για τις αντιδράσεις της Αθηναϊκής μας κοινωνίας.

Μιλάμε -ενόψει των δημοτικών εκλογών- για σχεδιασμούς, πράσινη πόλη, ανεκτικότητα, τουρισμό, ανάδειξη της πρωτεύουσας. Της πρωτεύουσας που οι κουκουλοφόροι παίζουν κλέφτες και αστυνόμους κάθε βράδυ Πατησίων και Σουρνάρη γωνία. Που κάποιοι γνωστοί άγνωστοι διαβαίνουν τον Ρουβίκωνα κάθε τρεις και πέντε και πετάντε τρικάκια σε πρεσβείες, υπουργεία, νοσοκομεία, γραφεία. Που οι ένστολοι κατηγορούνται όταν δεν επεμβαίνουν και καταγγέλονται όταν παρεμβαίνουν.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να θεωρώ το θέμα της ασφάλειας κυρίαρχο.

Επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι πρέπει να το συζητήσουμε στο δρόμο για τις δημοτικές εκλογές. Και πολύ σωστά ο Κώστας Μπακογιάννης το έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα μας, ζητώντας μεικτά κλιμάκια αστυνομικών και δημοτικής αστυνομίας. Γιατί δε μπορείς να κρύβεσαι πίσω από «αρμοδιότητες». Άμα θες να διοικείς την πρωτεύουσα πρέπει να τολμάς να συγκρούεσαι και να δίνεις λύσεις.

Τώρα θα μου πείτε, τι δουλειά έχω εγώ, μηχανικός άνθρωπος να συζητάω για την ασφάλεια και την τάξη στην πρωτεύουσα…

Θα σας πω: καταρχήν οι μηχανικοί σεβόμαστε τους κανόνες περισσότερο από κάθε άλλο επαγγελματία. Βλέπετε μια αστοχία δική μας δεν κοστίζει μόνο σε χρήματα, μπορεί να κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές. Και πιστέψτε με, κανείς μας δεν παίζει με τις ζωές των ανθρώπων. Επιπλέον έχουμε μάθει στην τάξη και την πειθαρχία. Κανένα εργοτάξιο δε δουλεύει χωρίς ιεραρχία που γίνεται σεβαστή χωρίς παρεκκλίσεις την ώρα της εργασίας. Αυτό που έμαθα στη δουλειά μου λοιπόν και το έχω κανόνα και στη ζωή μου δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορώ να το έχω στην πόλη μου.

Κατά δεύτερον είναι ευθύνη του κάθε πολίτη η τήρηση των κανόνων συμβίωσης. Από κει ξεκινάμε. Η ρημάδα η ατάκα «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων» που το κάναν κάποιοι καραμέλα στις πλατείες, πριν το ξεφτυλίσουν ως κυβερνώντες, δε γράφτηκε για να δικαιολογήσει μικροπολιτικές επαναστάσεις. Γράφτηκε για να δείξει τη σημασία της ατομικής ευθύνης. Την οποία έχουμε όλοι μας αν θέλουμε η Αθήνα μας να γίνει καλύτερη. Πρώτα για μας και για τα παιδιά μας. Που πηγαίνουν φροντιστήριο, βόλτα στο πάρκο, για καφέ στο κέντρο. Που θέλουμε να τα κάνουμε καλύτερους πολίτες, αλλά τους δείχνουμε μια πόλη που δε σέβεται τους πολίτες της.

Από εκεί θέλω να ξεκινήσουμε.

Μετά θα μιλήσουμε για το κτηριακό απόθεμα. Όταν το αφήσουν οι καταλήψεις. Και για τις συγκοινωνίες. Όταν δε θα φοβόμαστε να στήσουμε εργοτάξιο στην πλατεία (μία είναι η πλατεία).

Και για ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα. Όταν θα μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των κατοίκων, μόνιμων, περαστικών, μεταναστών, τουριστών.

Ναι λοιπόν, ο νόμος και η τάξη δεν είναι ιδεοληψία όπως θέλουν να το παρουσιάσουν κάποιοι.

Είναι προαπαιτούμενο για να λειτουργήσει μια κοινωνία, μια πόλη.

Είναι απαίτηση των κατοίκων της Αθήνας: Να νιώσουν ασφαλείς για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ξανά.