Μία μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Σπύρος Καπράλος, αναλυτής ευρωπαϊκής πολιτικής και επικοινωνίας

Η περίοδος 2019-2024 θα είναι μία κρίσιμη πενταετία για την Ευρώπη.

Ο Σπύρος Καπράλος είναι αναλυτής Ευρωπαϊκής πολιτικής και επικοινωνίας

Οι δυνάμεις που εκφράζουν λαϊκίστικο πολιτικό λόγο, θέτουν σε αμφισβήτηση το οικοδόμημα και τορπιλίζουν το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης πήραν πόντους στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία. Τα αποτελέσματα σε Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία και αλλού μας βάζουν σε σκέψεις για το πώς και γιατί οι πολίτες στράφηκαν και στήριξαν πολιτικές δυνάμεις που κινούνται σε τροχιά αντιευρωπαϊσμού.

Στην αντίπερα όχθη, οι πολιτικές οικογένειες που κινούνται σε μία φιλοευρωπαική κοινή συνισταμένη με προεξάρχουσα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που διατήρησε την πλειοψηφία των εδρών στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλουν να τοποθετήσουν στην κορωνίδα της εφαρμοσμένης πολιτικής συγκεκριμένες προτάσεις.  Αυτές θα δημιουργήσουν ένα ανάχωμα στις δυνάμεις του λαϊκισμού και ταυτόχρονα θα αναδείξουν τη σπουδαιότητα των δικών τους πολιτικών στην καθημερινότητα των πολιτών. Μ αυτό τον τρόπο θα βελτιώσουν ή ακόμη και θα αλλάξουν την αντίληψη για το τι πραγματικά είναι η Ευρώπη, μια Ευρώπη, η οποία παρά τις αρρυθμίες και τις ανισότητες, περνά μία  μακρά περίοδο ειρήνης, ελευθερίας, ευκαιριών. Πέρα δε από κάθε αμφιβολία υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Οι θεσμοί και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να βάλουν μεταξύ άλλων ψηλά στην ατζέντα τις εξής προτεραιότητες:

  • Ενισχυμένη επικοινωνία προκειμένου το μήνυμα να φθάσει ακόμα πιο βαθιά στις τοπικές κοινωνίες.
  • Ανάδειξη πολιτικών πρωτοβουλιών που φωτίζουν τις ευεργετικές πολιτικές που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών
  • Αύξηση των συμμετοχικών διαδικασιών ώστε οι πολίτες να προτείνουν λύσεις για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Δηλαδή, δημιουργία δεξαμενής προτάσεων μέσα από διαδικασίες πληθοπορισμού.
  • Εισαγωγή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σε άμεση συνεννόηση με τις εθνικές κυβερνήσεις ενημερωτικών σεμιναρίων που σχετίζονται με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι πολίτες έδειξαν για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές εκλογικές διαδικασίες και συμμετείχαν σε ποσοστό πάνω από 50%. Τα περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή και ενδιαφέρον είναι πολλά. Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι βασικοί παράγοντες για την εξασφάλιση του κοινωνικού ενδιαφέροντος της Ευρώπης είναι οι εξής: άμεση επικοινωνία, δέσμευση και βιώσιμη σχέση μεταξύ των πολιτών.

Η σύσφιξη των σχέσεων της ίδιας της Ευρώπης με τους λαούς της περνά μέσα από μία διαφορετική προσέγγιση με αιχμή του δόρατος την επικοινωνιακή διαδικασία. Μόνο μ’ αυτό τον τρόπο θα αλλάξει η αντίληψη ενός μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης για τον πραγματικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ευρωπαϊκά κόμματα στη ζωή του και στην καθημερινότητα του. Αυτή η αλλαγή κρίνεται επιτακτικά αναγκαία σε μία περίοδο έντονου ευρωσκεπτικισμού με ότι αυτό συνεπάγεται. Έτσι θα αλλάξουν πολλά δεδομένα ως προς την αντιμετώπιση του κοινού στα θέματα που άπτονται των ευρωπαϊκών εξελίξεων και θα προκληθεί πέρα από κάθε αμφιβολία ένα νέο ενδιαφέρον για τις δημοκρατικές διαδικασίες που διεξάγονται εντός των ορίων της Ένωσης (π.χ ευρωεκλογές).

Εν κατακλείδι, ξεκινά μία σημαντική περίοδος για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με προοπτική να γίνουν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη για να κερδίσει το στοίχημα της επόμενης μέρας. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά υπάρχει έδαφος για βελτίωση, ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και πολιτών και ολοκλήρωση.  «Φρόνιμοι είναι όσοι προστατεύουν τις επιτυχίες τους από το αμφίβολο της τύχης». (Θουκυδίδης).

X