Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στον προεκλογικό αγώνα της Γερμανίας

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Ο Olaf Scholz κατά την πρώτη τηλεμαχία, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει η χώρα να επιταχύνει τις διαδικασίες ως προς τις εγκαταστάσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. [EPA-EFE/MICHAEL KAPPELER / POOL]

Πρόσφατα, κατά την πρώτη τηλεμαχία εν όψει των Γερμανικών εκλογών, το θέμα των πολιτικών για το κλίμα φαίνεται να κερδίζει την πρώτη θέση στον προεκλογικό αγώνα. Οι τρεις υποψήφιοι – διάδοχοι της Merkel, Armin Laschet (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση), Annalena Baerbock (φιλοπεριβαλλοντικό κόμμα «Οι Πράσινοι») και Olaf Scholz (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), παρουσιάζουν διάσταση απόψεων ως προς την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Annalena Baerbock και προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην αυτοκινητοβιομηχανία

Η Annalena Baerbock παρουσίασε μια σειρά μέτρων με στόχο τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, και τα οποία θα λάμβανε σε περίπτωση ανάληψης της καγκελαρίας. Έδωσε, λοιπόν, ιδιαίτερη έμφαση στην επέκταση των φωτοβολταϊκών στα ιδιωτικά κτίρια, στην απολιγνητοποίηση, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σημαντικό μέρος στα σχέδιά της για την κλιματική πολιτική φαίνεται να έχει η προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Olaf Scholz και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ο Olaf Scholz κατά την πρώτη τηλεμαχία, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει η χώρα να επιταχύνει τις διαδικασίες ως προς τις εγκαταστάσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τόνισε, μάλιστα, ότι η πράσινη μετάβαση αποτελεί σημαντική πρόκληση την οποία πρέπει να αποδεχτεί η γερμανική βιομηχανία, ενώ πρέπει να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες για καινοτομία.

Armin Laschet και μείωση της γραφειοκρατίας στον κλάδο

Ο Armin Laschet υποστήριξε ότι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με κανονιστικά μέσα. Αντιθέτως, δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα στην αγορά. Θεωρεί πως ένα σημαντικό βήμα είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση των προβλεπόμενων διαδικασιών που θα διευκολύνουν τη βιομηχανία.

Ποιος ο νικητής της πρώτης τηλεμαχίας;

Oι 3 διεκδικητές της θέσης της καγκελαρίας φάνηκαν προετοιμασμένοι παρουσιάζοντας συγκροτημένες προτάσεις. Με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στο κόμμα του Olaf Scholz, οι δύο αντίζηλοί του έπρεπε να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της τηλεμαχίας προκειμένου να κερδίσουν το χαμένο έδαφος. Οι υποψήφιοι – διάδοχοι της Merkel παρά τις αδυναμίες τους, έδειξαν να έχουν και οι τρεις δυνατά σημεία. Παρόλα αυτά, δημοσκόπηση της Forsa έδειξε πως την πρώτη θέση κέρδισε για την πρώτη τηλεμαχία ο Scholz και ακολούθησε η Baerbock, κερδίζοντας τη δεύτερη θέση. Τελευταίος φαίνεται να είναι ο Laschet, με μόλις το 22% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση να δηλώνει τη συμπάθειά του προς τον συντηρητικό πολιτικό.

Σχετικά με την Ευρώπη;

Κανένας από τους υποψήφιους δεν έθεσε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεμαχίας. Παρά το γεγονός ότι σε σχετική έρευνα για την προεκλογική εκστρατεία, πάνω από το 80% του γερμανικού εκλογικού σώματος έκρινε ότι είναι σημαντικό να τεθούν στο τραπέζι ευρωπαϊκά ζητήματα και πρακτικές κατά τον προεκλογικό αγώνα, δεν υπήρξε σχετική αναφορά από μέρους των υποψηφίων. Το θέμα που «άγγιξαν» οι πολιτικοί κατά την τηλεμαχία ήταν το αφγανικό και η σημασία διαμόρφωσης ισχυρής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Κάτι που όλοι μας έχουμε ήδη αντιληφθεί, δηλαδή…