Γαλλικές εκλογές: Οριστικός θάνατος δεξιάς και σοσιαλιστών

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

shutterstock_633048407-800x450 [Shutterstock/Radu Razvan]

Τα αποτελέσματα για την υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων Βαλερί Πεκρές και την υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αν Ινταλγκό ήταν ακόμη πιο θλιβερά από ό,τι είχαν προβλέψει οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις. Και οι δύο βρίσκονται κάτω από το όριο του 5% για την επιστροφή των δαπανών της καμπάνιας τους.

Ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών επιφύλασσε λίγες εκπλήξεις. Όπως ήταν αναμενόμενο, έχουμε Μακρόν εναντίον Λεπέν στο δεύτερο γύρο.

Ο Μακρόν εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο φαβορί αλλά ο κύριος εχθρός του είναι ο εφησυχασμός και η κούραση των ψηφοφόρων.

Η αργή πτώση της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς είναι μια τάση που έχει ξεκινήσει σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία, αλλά είναι ιδιαίτερα έντονη στη Γαλλία.

Πριν από δέκα χρόνια, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ νίκησε τον Ρεπουμπλικανό Νικολά Σαρκοζί. Τα δύο κόμματα που κυριαρχούσαν προηγουμένως στη γαλλική πολιτική σε ολόκληρη την Πέμπτη Δημοκρατία δεν είναι τίποτε άλλο παρά δευτερεύοντες παίκτες, που αγωνίζονται να ακουστούν. Η μηχανή τους χάλασε χωρίς δυνατότητα επισκευής.

Η Πεκρές έχει άλλαξε γνώμη για τον δεύτερο γύρο. Την Παρασκευή, η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων επέμεινε ότι δεν θα ενθαρρύνει τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν υπέρ του Μακρόν στη δεύτερη ψηφοφορία. Την Κυριακή, όμως, έκανε στροφή 180 μοιρών και στήριξε τον Μακρόν.

Ο τρίτος υποψήφιος Ζαν Λικ Μελανσόν προέτρεψε τους ψηφοφόρους του «να μην δώσουν ούτε μία ψήφο στη Μαρίν Λεπέν». Αυτό θα δώσει στον Μακρόν ένα σαφές πλεονέκτημα στις 24 Απριλίου.

Ο Μακρόν είναι όσο κεντρώος μπορεί να είναι ένας πολιτικός και αναμφίβολα έχει απορροφήσει μεγάλο μέρος της παλιάς ψήφου των Σοσιαλιστών και των Ρεπουμπλικανών. Τα δύο κόμματα βρίσκονταν ήδη σε οριστική παρακμή, τόσο λόγω των ιδεών τους όσο και των εκλογικών επιδόσεων τους. Και τα δύο κόμματα υπέγραψαν με ενθουσιασμό την ατζέντα λιτότητας που ενέκρινε η ΕΕ μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Έχει σημασία αυτό, ειδικά από τη στιγμή που ο Μακρόν εξακολουθεί να είναι το φαβορί για τη νίκη; Χωρίς κυρίαρχα κόμματα, η Γαλλία βρίσκεται στα χέρια λαϊκιστών διαφορετικών αποχρώσεων.

Ακόμα κι αν κερδίσει στις 24 Απριλίου, ο Μακρόν θα μείνει έξω από το παλάτι των Ηλυσίων σε πέντε χρόνια. Το ερώτημα ποιος θα τον διαδεχθεί.

Η Λεπέν, ο Μελανσόν και ο Ζεμούρ είναι όλοι σε καλή θέση, αφού πήραν πάνω από το 50% των ψήφων μεταξύ τους.

Αυτό υποδηλώνει εξαιρετικά ασταθείς βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο. Θα μπορέσει ο ακροδεξιός Ζεμούρ να μετατρέψει το 7% του σε έδρες; Ομοίως, θα καταφέρει η Λεπέν, που έχει ακόμη μόνο έξι μέλη της Εθνοσυνέλευσης, και ο Μελανσόν, που έχει 17, να μετατρέψουν τα εκατομμύρια ψήφους τους σε έναν αξιοπρεπή αριθμό εκλεγμένων αντιπροσώπων;

Είναι ιδιαίτερα ταραγμένοι καιροί. Το κόστος της βενζίνης και της θέρμανσης είναι ήδη στα ύψη, ποιος τολμά να μαντέψει ποια θα είναι η τιμή του ψωμιού και των ζυμαρικών σε τρεις ή έξι μήνες; Μετά από μια πανδημία που έπληξε τα δημόσια και προσωπικά οικονομικά, όποιος κερδίσει στις 24 Απριλίου, σχεδόν σίγουρα, θα είναι χρόνια αντιδημοφιλής σε ένα χρόνο.

Η Γαλλία μπορεί αυτή τη φορά να αποφύγει έναν εξτρεμιστή πρόεδρο, αλλά για πόσο;