Μπούλμαν: Η βάση του SPD απορρίπτει συνασπισμό με τη δεξιά

«Είμαστε πολύ πεπεισμένοι ότι οι συντηρητικοί πρέπει να πάνε στους πάγκους της αντιπολίτευσης», δήλωσε στο EurActiv ο Udo Bullmann. [EPA-EFE/HAYOUNG JEON]

Η βάση του κόμματος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) απορρίπτει τη συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU) και προτιμά μια προοδευτική κυβέρνηση που κοιτάζει το μέλλον και όχι το παρελθόν της λιτότητας, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Ούντο Μπούλμαν στο EURACTIV σε συνέντευξή του στο Βερολίνο.

Ερωτηθείς εάν οι ψηφοφόροι του SPD θα ήταν ανοιχτοί σε ένα σενάριο συνασπισμού SPD-CDU σε περίπτωση αδιεξόδου στις συνομιλίες, απάντησε: «Το εκλογικό μας σώμα περιμένει από εμάς τώρα να σχηματίσουμε έναν συνασπισμό κομμάτων, που θέλουν να διαμορφώσουν το μέλλον και όχι να κοιτάξουν πίσω. Η απάντηση είναι λοιπόν όχι».

Ο Μπούλμαν, ο οποίος είναι επίσης εκπρόσωπος του SPD σε ευρωπαϊκά θέματα, τόνισε ότι η πολιτική εστίαση είναι στην κλιματική αλλαγή και την ψηφιοποίηση, αλλά και στην αύξηση της κοινωνικής συνοχής και ισότητας.

«Θα πρέπει να βρούμε εταίρους που να μοιράζονται αυτό το όραμα και να μπορούν να συμβάλουν σε αυτό αντί να εμποδίζουν την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό. Μαζί με τον Όλαφ Σολτς κερδίσαμε τις εκλογές. Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων τον αντιλαμβάνεται ως επικείμενο καγκελάριο της Γερμανίας», είπε.

«Και είμαστε πολύ πεπεισμένοι ότι οι συντηρητικοί πρέπει να πάνε στον πάγκο της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε.

Στην εκλογική εκδήλωση του SPD στις 26 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, το πλήθος υποδέχθηκε με αποδοκιμασίες και γιουχαρίσματα την ανακοίνωση τηλεοπτικού προγράμματος ότι ένας μεγάλος συνασπισμός θα ήταν μαθηματικά δυνατός.

Από πολιτική άποψη, οποιαδήποτε συμφωνία συνασπισμού πιθανότατα θα τεθεί σε ψηφοφορία μεταξύ των μελών του SPD, αν και θεσμικά, ο Σολτς δεν είναι υποχρεωμένος.

Ηχηρό όχι στη λιτότητα

Ο Μπούλμαν είπε ότι το SPD παρέμεινε ενωμένο κατά στις καλές αλλά και στις κακές στιγμές, όταν περίπου ένα μήνα πριν κατέρρεε στις δημοσκοπήσεις.

«Πραγματοποιήσαμε μια μακρά ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης για την ηγεσία μας και το πρόγραμμά μας. Αυτό το άνοιγμα μαζί με πραγματικές ευκαιρίες για τη συμμετοχή και τη διαμόρφωση του προγράμματός μας, καθώς και της ηγεσίας μας, μας φέρνει τώρα σε μια εξαιρετική θέση για διαπραγματεύσεις », είπε.

Ερωτηθείς εάν μια πιθανή συνεργασία με το φιλελεύθερο FDP θα αναγκάσει το SPD να κάνει εκπτώσεις στον πολιτικό του στόχο για τέλος της λιτότητας, απάντησε: «Έχουμε καθορίσει με σαφήνεια το όραμά μας για το μέλλον της Γερμανίας και της Ευρώπης».

«Έχουμε επίσης καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λιτότητα, ότι χρειαζόμαστε πραγματική δράση για το κοινωνικό κλίμα και ότι πρέπει να επενδύσουμε στο μέλλον μας, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας», πρόσθεσε.

Ο Μπούλμαν είπε ότι ο Σολτς και η εκστρατεία του SPD έδειξαν σαφώς ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη για μέτρα κατά της λιτότητας.

«Η διαχείριση κρίσεων για την προστασία των θέσεων εργασίας στη Γερμανία και την Ευρώπη απέδωσε καρπούς και οι διεθνείς εταίροι μας μας υποστηρίζουν όσον αφορά την ελάχιστη φορολογία των επιχειρήσεων. Επομένως, δεν αμφισβητείται ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του SPD θα συνεχίσει αυτήν την επιτυχημένη προσέγγιση».

Τόνισε, ωστόσο, ότι για να λειτουργήσει σωστά μια κυβέρνηση συνασπισμού, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη δεν πρέπει να χάσουν τον πυρήνα της ταυτότητάς τους, ειδικά τώρα που μια κυβέρνηση τριών κομμάτων συνασπισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο είναι δυνατή για πρώτη φορά.

«Ως σοσιαλδημοκράτες, θα είμαστε τώρα σε θέση να διαπραγματευτούμε ως η κύρια πολιτική δύναμη σε μια τέτοια κυβέρνηση και έχουμε δεσμευτεί να διαμορφώσουμε τη μετάβαση προς μια δίκαιη κοινωνία, να αποσύρουμε τον άνθρακα και να οδηγηθούμε σε μια ψηφιακή οικονομία με κοινωνικά βιώσιμο τρόπο. Αυτή ήταν η υπόσχεσή μας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αυτή είναι ακόμα η πλατφόρμα πάνω στην οποία ο Όλαφ Σολτς και το SPD έλαβαν ευρεία υποστήριξη από τον γερμανικό λαό και κέρδισαν αυτές τις εκλογές».

«Με τον ίδιο τρόπο που δεν θα περιμένουμε από τους εταίρους μας να πάνε ενάντια στην πολιτική τους ταυτότητα, φυσικά θα περιμένουμε παρόμοιο σεβασμό προς τις βασικές θέσεις του SPD και τις προτεραιότητες των ψηφοφόρων μας», είπε.

Τι συνέβη με το Die Linke 

Ερωτηθείς για τις κακές επιδόσεις του αριστερού Die Linke, που πάσχισε να μπει στο κοινοβούλιο, ο Μπούλμαν είπε ότι οι αριστεροί θα πρέπει τώρα να κάνουν εσωτερική αξιολόγηση για να δουν τι πήγε στραβά.

«Έχοντας κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο ψήφων από το DieLinke, είμαστε αρχικά ευγνώμονες σε αυτούς τους ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους. Βλέποντας την ευκαιρία μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του SPD και ταυτόχρονα το Die Linke να έχει κολλήσει σε μια εξωτερική πολιτική του παρελθόντος, φαντάζομαι ότι πολλοί ψηφοφόροι επέλεξαν να υποστηρίξουν τον Σολτς και το SPD».

Το Die Linke δέχθηκε δριμεία κριτική κατά την προεκλογική περίοδο και χαρακτηρίστηκε “φιλορωσικό” κόμμα καθώς έχει εναντιωθεί ανοιχτά στην επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας ενώ αμφισβητεί την ύπαρξη του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, παρά την πίεση των συντηρητικών προεκλογικά, ο Μπούλμαν είπε ότι το SPD απέφυγε να αποκλείσει συνασπισμό ή κάποιου είδους συνεργασίας με το Die Linke.

«Σε πολλά κρατίδια, υπάρχει ήδη ένα καλό επίπεδο συνεργασίας και πρέπει να συνεχίσουμε να κρατάμε αυτήν την ευκαιρία ανοιχτή. Φυσικά, δεν μπορούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση συνασπισμού τώρα που το Die Linke έχει χάσει σε δύναμη, αλλά βλέπουμε τη δυνατότητα να σχηματίσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση με άλλους εταίρους».

Τόνισε ότι μια κρίσιμη πτυχή είναι ότι μια μελλοντική κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόκληση μιας κοινωνικά δίκαιης διαχείρισης της οικολογικής μετάβασης, να επενδύσει σε βασικά μέτρα υποδομής, στην εκπαίδευση και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και την κοινωνική υποστήριξη για οικογένειες.

«Κάνουμε την Ευρώπη παγκόσμιο ηγέτη, επίσης στην ανάδειξη των πιο περιθωριοποιημένων ομάδων και δεσμευόμαστε να επιτύχουμε επίσης σε διεθνείς εταιρικές σχέσεις και πολυμερή συνεργασία. Αυτοί είναι οι βασικοί δείκτες, οι οποίοι για εμάς περιγράφουν τι σημαίνει προοδευτική κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να χτίσουμε έναν τέτοιο συνασπισμό», κατέληξε.