«Τρομακτική» η Ελλάδα λέει ο Κάμερον εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας

cameron_3

Η Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγήν βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στη Βρετανία. «Εάν θέλετε πολιτικές συγκινήσεις θα μπορούσατε ίσως να πάτε στην Ελλάδα» είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, τονίζοντας ότι δεν βρίσκει τη χώρα «συναρπαστική» αλλά… «τρομακτική».

Απαντώντας στην κριτική των Εργατικών περί έλλειψης ενθουσιασμού και πάθους στην άχρωμη εκστρατεία των Συντηρητικών «επιστράτευσε» την περίπτωση της  Ελλάδας. «Γνωρίζω ότι κάποιοι άνθρωποι θα έλεγαν ότι θέλουν να δουν μεγαλύτερο πάθος σε αυτή την εκστρατεία. Αυτή είναι η φράση που ακούω: ‘Θέλω μεγαλύτερο ενθουσιασμό’. Εγώ λέω στους ανθρώπους: ‘Ξέρετε τι; Εάν θέλετε πολιτικό θέατρο να πάτε στο Χόλιγουντ. Εάν θέλετε πολιτικές συγκινήσεις ίσως θα μπορούσατε να πάτε στην Ελλάδα. Είναι πολύ συναρπαστική χώρα, μου λένε. Κάθε μέρα η κυβέρνηση να πρέπει να παίρνει χρήματα από το έναν τομέα της κυβέρνησης για να πληρώσει τους ανθρώπους σε άλλο τομέα της κυβέρνησης. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι συναρπαστικό, νομίζω ότι αυτό είναι τρομακτικό» δήλωσε ο Κάμερον. Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από την οικονομική ασφάλεια της Βρετανίας, επεσήμανε. «Περισσότερες δουλειές, περισσότερα σπίτια, περισσότερες επιχειρήσεις, βρεφονηπιακοί σταθμοί και μεγαλύτερη ασφάλεια στη συνταξιοδότηση. Αυτές είναι πολιτικές που εξιτάρουν εκατομμύρια περισσότερους» επεσήμανε.

Πόρτα Μίλιμπαντ στους Σκωτσέζους 

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ούτε το κόμμα των Συντηρητικών ούτε των Εργατικών αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία των 650 εδρών του βρετανικού κοινοβουλίου στις εκλογές της 7ης Μαΐου. Θα χρειαστεί κατά συνέπεια να βασιστούν σε συμμαχίες με τα μικρότερα κόμματα προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση. Επίσης ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα είναι ο νικητής των βρετανικών εκλογών, καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια το προβάδισμα στους Συντηρητικούς και μια στους Εργατικούς.

Στο πεδίο των συμμαχιών, ο ηγέτης των αντιπολιτευομένων Εργατικών, απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο συνεργασίας το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP). Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο οι Εργατικοί να διαπραγματευτούν με τους με τους εθνικιστές της Σκωτίας μετά τις εκλογές, ο Έντ Μίλιμπαν ήταν κατηγορηματικός. «Δεν ενδιαφέρομαι για καμία συμφωνία, όχι», είπε στο BBC. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σχετικά με αυτό. Όχι σε συνασπισμό, όχι σε συμφωνίες. Δεν θα συνάψω συμφωνίες με το εθνικιστικό κόμμα της Σκωτίας», τόνισε. Ο Εντ Μίλιμπαντ, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, είχε και κατά το παρελθόν απορρίψει την πιθανότητα μιας επίσημης συμμαχίας με το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), όμως είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχτεί τη στήριξή του σε σημαντικές ψηφοφορίες στο  Κοινοβούλιο.

Euractiv

X