Τουσκ: η ΕΕ είναι πιο κοντά σε συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις αλλά δεν υπάρχει ακόμη «λευκός καπνός»

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη σύνοδο των G20 στην Οζάκα της Ιαπωνίας [Ευρωπαϊκό Συμβούλιο]

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τούσκ είπε την Παρασκευή (28 Ιουνίου) ότι η ΕΕ είναι «πιο κοντά» στην εξεύρεση συμβιβασμού σχετικά με τις κορυφαίες θέσεις στην Ένωση, αλλά δεν πρέπει να αναμένεται άμεση πρόοδος πριν από μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν την Κυριακή για να συμφωνήσουν πάνω στην ομάδα που θα καθοδηγήσει το μπλοκ για τα επόμενα πέντε χρόνια, μετά την κατάρρευση της συνόδου κορυφής της προηγούμενης Παρασκευής χωρίς συμφωνία.

Ο Τουσκ δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τους κορυφαίους ηγέτες της ΕΕ, μεταξύ άλλων από τη Γαλλία και τη Γερμανία, στο περιθώριο της συνάντησης της Ομάδας των G20 στην Οζάκα και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται πίσω από τις σκηνές με «12 ή 13 τηλεφωνήματα» σε άλλους φορείς της ΕΕ.

«Αυτό που νιώθω είναι ότι είμαστε πιο κοντά στη λύση, αλλά ακόμα πολύ μακριά για να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο σήμερα», δήλωσε ο Tusk.

«Μην περιμένετε λευκό καπνό εδώ στην Οσάκα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επιλογή του Πάπα και αιτιολόγησε με χιούμορ: «Για ένα πράγμα, το κάπνισμα απαγορεύεται παντού εδώ».

«Δεν ξέρω πώς θα επιβιώσεις, Jean-Claude», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, γνωστός μανιώδη καπνιστή.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η διαδικασία ήταν «πολύ περίπλοκη».

Ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να πει εάν θα μπορούσε να επιτύχει η διαδικασία «Spitzenkandidat» – ή η αρχή του επικεφαλής υποψηφίου, σύμφωνα με την οποία το κόμμα με τις καλύτερες επιδόσεις στις ευρωπαϊκές εκλογές παίρνει την προτεραιότητα για τις κορυφαίες θέσεις.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) – το πολιτικό κίνημα που υποστήριξε η Μέρκελ – βγήκε στην κορυφή κατά την ψηφοφορία του προηγούμενου μήνα, αν και με ιστορικά χαμηλό ποσοστό ψήφου.

Ωστόσο, ο επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ, Manfred Weber, θεωρείται ότι στερείται της επιρροής και της βαρύτητας για να γίνει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, την αντίθεση του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron.

X