Το FDP θέλει να κρυφτεί, αλλά η CDU δεν το αφήνει

O ηγέτης των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ δεν έχει κρύψει ποτέ την προτίμησή του να συγκυβερνήσει με τη Χριστιανοδημοκρατία, αλλά είναι υποχρεωμένος από σεβασμό στο αποτέλεσμα να συνομιλήσει και με το πρώτο κόμμα των εκλογών, τους Σοσιαλδημοκράτες. [EPA-EFE/HAYOUNG JEON]

Η λέξη που ακούστηκε από το στόμα όλων στις απανωτές συνομιλίες «γνωριμίας» των γερμανικών κομμάτων ήταν η ίδια: Εμπιστευτικότητα. Μόνο που, όπως φαίνεται, το άγχος στο περιβάλλον του Αρμιν Λάσετ, προέδρου της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) είναι τόσο μεγάλο, που οι εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις για να κρατηθούν μυστικά τα όσα συζητούνται πήγαν περίπατο.

Η σκανδαλοθηρική «Bild» δημοσίευσε φερόμενα ως αυτούσια αποσπάσματα από τις «εμπιστευτικές» συνομιλίες Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων (FDP), κάτι που προκάλεσε την οργή των τελευταίων. Εκεί οι εκπρόσωποι του FDP φέρονται να υπερθεματίζουν μιας κυβέρνησης «Τζαμάικα», να ρωτούν τους απέναντί τους της CDU αν είναι έτοιμοι και ενωμένοι για κάτι τέτοιο και να τους παροτρύνουν «να πείσουν τους Πράσινους να ακολουθήσουν», προκειμένου να συμπληρωθεί η τριάδα, που έχει πλέον καθιερωθεί να αποκαλείται χάριν συντομίας με τα χρώματα της σημαίας της πατρίδας του Μπομπ Μάρλεϋ.

Το περιστατικό, όπως αναμενόταν, προκάλεσε εξαιρετικά μεγάλη αμηχανία στο FDP, το οποίο βεβαίως δεν έχει κρύψει ότι θεωρεί τις θέσεις του εγγύτερες με την Κεντροδεξιά, αλλά είναι υποχρεωμένο να συνομιλήσει, τουλάχιστον διερευνητικά με το πρώτο κόμμα, δηλαδή τους Σοσιαλδημοκράτες του Ολαφ Σολτς.

Ενας εκ των αντιπροέδρων του FDP ο Γιοχάνες Φόγκελ έγραψε χαρακτηριστικά: «Τρεις συναντήσεις με άλλα κόμματα είχαμε το Σαββατοκύριακο στις οποίες συμμετείχα προσωπικά, αλλά μόνο από τη μια υπήρξαν διαρροές στα ΜΜΕ. Αυτό κάνει εντύπωση, αγαπητοί της CDU και είναι εκνευριστικό».

Οσο περνούν οι μέρες γίνεται ξεκάθαρο ότι για τους Φιλελεύθερους τίθεται ένα τεράστιο δίλημμα επιλογής. Θα πάνε με αυτόν που λέει η λογική του αποτελέσματος ή με αυτόν που λέει η… καρδιά τους.

Η στάση τους πάντως δείχνει ότι είναι διατεθιμένοι να διαπραγματευτούν πολύ σκληρά. Αν αυτό έχει στόχο να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη ή αν τελικά θέλουν να σαμποτάρουν ένα συνασπισμό «φανάρι» με το SPD και τους Πράσινους είναι δύσκολο να εκτιμηθεί προς το παρόν.

Πάντως το πρωί της Δευτέρας ο Γραμματέας του κόμματος Φόλκερ Βίσνγκ έκανε λόγο για τις «κόκκινες γραμμές» του κόμματος του. Αυτές είναι η άρνηση οποιασδήποτε αύξησης της φορολογίας και η ανάγκη για επιστροφή στο περίφημο «φρένο του χρέους». Οι σοσιαλδημοκράτες στο δικό τους προεκλογικό πρόγραμμα έλεγαν ακριβώς τα αντίθετα και είναι αμφίβολο αν μπορούν να κάνουν ένα τόσο μεγάλο συμβιβασμό, για να κρατήσουν τους «Κίτρινους» κοντά τους.

Το πόκερ των διαπραγματεύσεων μόλις ξεκίνησε και πολλοί το θεωρούν συναρπαστικό. Αλλοι πάλι προειδοποιούν ότι αν τραβήξει σε μάκρος μπορεί να καταστεί επικίνδυνα ανιαρό.