Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας – αναλυτικά και σε λίστα

Οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας για τις Ευρωεκλογές 2019 με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκδήλωση παρουσίασης του Ευρωψηφοδελτίου [Γραφείο Τύπου ΝΔ]

Η Νέα Δημοκρατία συγκρότησε αρκετά νωρίς και παρουσίασε εγκαίρως, μόλις δεύτερη (μετά το ΚΚΕ) το σύνολο του ευρωψηφοδελτίου της.

Η παρουσίαση έγινε πριν λίγες ημέρες στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», καθώς η ΝΔ και το ΕΛΚ αποφάσισαν να σηματοδοτήσουν την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές με επίσημη εκδήλωση του επικεφαλής του ΕΛΚ για την Προεδρία της Κομισιόν από την Αθήνα, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που επέλεξαν να παρουσιάσουν το σύνολο του ευρωψηφοδελτίου τους ακριβώς στην έναρξη της επριόδου.

«Καθένας από τους 42 υποψηφίους εκφράζει κάτι διαφορετικό, έχουμε έτοιμα μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη, έχουμε παλιούς αγωνιστές αλλά και πολλούς νέους ανθρώπους που έκαναν για πρώτη φορά το τολμηρό βήμα να εκτεθούν στη λαϊκή ψήφο», ανέφερε σε εκείνη την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ αποτελείται από «…κυρίως ανθρώπους με ποιότητα γιατί αυτό ξεχωρίζει τη ΝΔ από τα υπόλοιπα κόμματα. Οι επιλογές ήταν δύσκολες αλλά φτιάξαμε το ψηφοδέλτιο με κριτήριο την αξιοκρατία

Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας εκτός από τους εν ενεργεία πολιτικούς αποτελείται από 8 νομικούς, 7 στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, 5 καθηγητές ΑΕΙ, 3 στελέχη της δημόσιας διοίκησης, 3 πολιτικούς επιστήμονες, 3 γιατρούς, 3 δημοσιογράφους, 1 διπλωμάτη, 1 μηχανικό, 1 ηθοποιό, και 1 προγραμματιστή.

Είκοσι από τους 42 υποψηφίους διεκδικούν για πρώτη φορά την είσοδό τους στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου είναι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης,

Υποψηφίου είναι επίσης οι νυν ευρωβουλευτές του κόμματος: Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Γεώργιος Κύρτσος, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Θοδωρής Ζαγοράκης και δύο  πρώην ευρωβουλευτές (Νίκη Τζαβέλα και Μανώλης Μαυρομμάτης). Περιλαμβάνονται συνολικά 4 νυν βουλευτές: η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η Κατερίνα Μάρκου, ο Γιώργος Αμυράς (που ήδη παραιτήθηκε από βουλευτής) και τον επικεφαλής. Ακόμη υποψήφιος είναι ένας πρώην βουλετής, υπουργός και δήμαρχος, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Ανάμεσα στους υποψηφίους βρίσκονται 6 οι οποίοι έχουν ήδη διανύσει σημαντικό τμήμα της επαγγελματικής τους διαδρομής σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιώργος Αγγελόπουλος (νυν Δήμαρχος Σάμου), Τόνια Αράχωβα, Νίκος Γιαννής (στέλεχος της ευρωπαϊκής Επιτροπής), Γιώργος Κρεμλής (πρώην Γενικός Διευθυντής Κομισιόν), Αλέξανδρος Μαλλιάς (πρώην πρέσβης), Δημήτρης Μελάς. Τρεις ακόμη έχουν στο επίκεντρο της ακαδημαϊκής τους έρευνας την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωπαϊκή – διεθνή πολιτική (Παύλος Ελευθεριάδης, Δημήτρης Καιρίδης, Ελένη Παναγιωταρέα).

Μεταξύ των υποψηφίων είναι ακόμη ο γνωστός οικονομολόγος Μιχάλης Μασουράκης, ο επιχειρηματίας ‘Αγης Βερούτης, η ηθοποιός Πέγκυ Σταθακοπούλου, ο δικηγόρος Γιάννης Ανδρουλάκης, η οινοπαραγωγός Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, ο σεισμολόγος ‘Ακης Τσελέντης ο διευθύνων σύμβουλος της XRTC Business Consultants Γιώργος Ξηραδάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, η γνωστή δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βίκυ Φλέσσα.

Επίσης, στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ περιλαμβάνονται οι Λευτέρης Βαρουξής, Καλυψώ Γούλα, Νικόλαος Δούκας, Θοδωρής Καλαμπόκης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ελισάβετ Κυρίτση, Χιουμεϊρά Αχμέτ Ογλού, Τέτα Διαμαντοπούλου, Βασιλική Λαζαράκου, Αφροδίτη Μπλέτα, Γιώργος Ξηραδάκης, Γιάννης Παϊδας, Κλεοπάτρα Σαραντάκου Βογιατζάκη.

Οι 42 υποψήφιοι

Αλφαβητικά, πλην του επικεφαλής που κατατάσσεται πρώτος στη λίστα, οι υποψήφιοι είναι οι εξής:

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Μιχάλης Αγγελόπουλος

Γιώργος Αμυράς

Γιάννης Ανδρουλάκης

Τόνια Αράχωβα

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Άγης Βερούτης

Ελίζα Βόζεμπεργκ

Λευτέρης Βαρουξής

Νίκος Γιαννής

Καλυψώ Γούλα

Κώστας Δέρβος

Τέτα Διαμαντοπούλου

Νικόλαος Δούκας

Παύλος Ελευθεριάδης

Θεόδωρος Ζαγοράκης

Θοδωρής Καλαμπόκης

Δημήτρης Καιρίδης

Μανώλης Κεφαλογιάννης

Γιώργος – Σταύρος Κρεμλής

Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Γεώργιος Κύρτσος

Ελισάβετ Κυρίτση

Βασιλική Λαζαράκου

Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς

Μανώλης Μαυρομμάτης

Αικατερίνη Μάρκου

Μιχάλης Μασουράκης

Δημήτρης Μελάς

Βασίλης Μιχαλολιάκος

Αφροδίτη Μπλέτα

Γιώργος Ξηραδάκης

Χιουμεϊρά Αχμέτ Ογλού

Γιάννης Παϊδας

Ελένη Παναγιωταρέα

Κλεοπάτρα Σαραντάκου Βογιατζάκη

Μαρία Σπυράκη

Πέγκυ Σταθακοπούλου

Νίκη Τζαβέλλα

Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου

Άκης Τσελέντης

Βίκυ Φλέσσα

 

Αναλυτικά τις υποψηφιότητες και τα βιογραφικά των υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές 2019 μπορείτε να δείτε στην ειδική ιστοσελίδα του κόμματος: