Το ALDE δεν σχολιάζει την υποψηφιότητα του Delyan Peevski στη Βουλγαρία

Ο Delyan Peevski, η πιο αμφιλεγόμενη ίσως φιγούρα στη βουλγαρική πολιτική, θα τρέξει στις ευρωεκλογές με τον κατάλογο του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (DPS, ALDE).

Ο Peevski ελέγχει σημαντικό αριθμό μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Βουλγαρία και κατέχει ένα μεγάλο κομμάτι των μέσων διανομής. Πριν λίγες μέρες ονομάστηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα ως έναν από τους κύριους λόγους για την κακή κατάσταση των ΜΜΕ στη Βουλγαρία. Η χώρα είναι 111η στον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης – τελευταία στην ΕΕ.

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης είναι επί του παρόντος βουλευτής με το DPS, αλλά σπάνια εμφανίζεται στην Εθνοσυνέλευση. Πέντε χρόνια πριν, εξελέγη ευρωβουλευτής, αλλά παραχώρησε την έδρα του στην Iskra Mihailova, υπουργό οικολογίας εκείνη την εποχή, κατόπιν αιτήματος του ηγέτη του ALDE, Guy Verhofstadt.

Η EURACTIV ζήτησε από το ALDE να σχολιάσει την υποψηφιότητα του Peevski – στον αριθμό 2 του καταλόγου, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να εκλεγεί – αλλά αρνήθηκε.

Ερωτηθείς εάν η κατάσταση με τον Peevski ήταν συγκρίσιμη με την προσέγγιση του κεντροδεξιού ΕΡP  απέναντι στο κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν, εκπρόσωπος του ALDE δήλωσε ότι η υπόθεση ήταν διαφορετική, επειδή δεν αφορούσε ένα συνδεδεμένο κόμμα, αλλά ένα μόνο υποψήφιο.

«H ALDE δεν σχολιάζει ποτέ τη σύνθεση των εκλογικών καταλόγων από τα μέλη μας. Σε περίπτωση που ο κ. Peevski εκλεγεί και σε περίπτωση που αναλάβει την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα είναι θέμα της Ομάδας να διασφαλίσει ότι τα μέλη της σέβονται τις φιλελεύθερες δημοκρατικές μας αξίες», δήλωσε εκπρόσωπος του ALDE.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

Δεν είναι σαφές εάν το ALDE αντιλαμβάνεται πόσο εκρηκτική θα μπορούσε να είναι η υποψηφιότητα του Peevski. Το κόμμα θα ήθελε να ενώσει τις δυνάμεις του με το LREM του Emmanuel Macron, αλλά αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει αυτά τα σχέδια.

X