«Ταυτόχρονες» κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές για τη Βουλγαρία;

Μετά τις τελευταίες εκλογές στο ίδιο έτος, η Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας άντεξε για δύο μόνον μήνες και δεν κατάφερε να λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της βουλγαρικής κοινωνίας. [Shutterstock/PX Media]

Στις 14 Νοεμβρίου πρόκειται να διενεργηθούν οι κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές για τη Βουλγαρία, ενώ βαθαίνει η πολιτική κρίση στη φτωχότερη χώρα της E.E. Ο νυν πρόεδρος Rumen Radev πρόκειται να διαλύσει το κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα.

Μετά τις τελευταίες εκλογές στο ίδιο έτος, η Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας άντεξε για δύο μόνον μήνες και δεν κατάφερε να λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της βουλγαρικής κοινωνίας. Το μόνο που κατάφεραν να κάνουν οι βουλευτές ήταν να ψηφίσουν τον νέο κρατικό προϋπολογισμό.

«Θα διαλύσω την Εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατό. Οι κοινοβουλευτικές και οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Νοεμβρίου», δήλωσε ο Radev.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος είχε την επιλογή να χωρίσει τις εκλογές σε διαφορετικές εβδομάδες, αλλά οι αναλυτές προέβλεψαν ότι αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τα ποσοστά συμμετοχής.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που οι Βούλγαροι προσέρχονται στις κάλπες φέτος.

Η Βουλγαρία εισήλθε σε περίοδο αστάθειας αφού ο πρώην πρωθυπουργός Boyko Borissov και το συντηρητικό του κόμμα GERB έχασαν για πρώτη φορά σε πρόωρες εκλογές τον προηγούμενο Ιούλιο, μετά από 12 χρόνια ως η κύρια πολιτική δύναμη της Βουλγαρίας.

Πολιτικές διαμαρτυρίες και σκάνδαλα διαφθοράς κατέστησαν αδύνατο το GERB να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ και οι αντίπαλοι του Borissov επίσης δεν κατάφεραν να σχηματίσουν συνασπισμό.

Σύμφωνα με τον Radev, η διεξαγωγή των εκλογών μέσα σε μια μέρα θα εξοικονομήσει χρήματα και χρόνο.