Τα κόμματα υπέρ του Μακρόν ενώνουν τις δυνάμεις τους σε «συνομοσπονδία»

Οι ηγέτες της προεδρικής πλειοψηφίας κατέληξαν σε συμφωνία την Πέμπτη (5 Μαΐου) και αποφάσισαν να ενωθούν σε μια «συνομοσπονδία» με την ονομασία «Εnsemble» («Μαζί»). [EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo]

Ο πρόσφατα επανεκλεγείς πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βάζει τους υποστηρικτές του σε διάταξη πορείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών, ενώ η Αριστερά προσπαθεί να προετοιμαστεί για να αλώσει την Εθνοσυνέλευση.

Οι ηγέτες της προεδρικής πλειοψηφίας κατέληξαν σε συμφωνία την Πέμπτη (5 Μαΐου) και αποφάσισαν να ενωθούν σε μια «συνομοσπονδία» με την ονομασία «Εnsemble» («Μαζί»).

«Το «Ensemble» είναι η βούληση να ενωθούν, δίπλα-δίπλα, για να προάγουν τις ιδέες του Μακρόν (…). Είναι η προεδρική πλειοψηφία, που επέτρεψε την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την επένδυση των υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο νυν πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Ρισάρ Φεράν, ο οποίος θα ηγηθεί αυτού του νέου συνασπισμού.

Στο «Ensemble» θα συμμετάσχουν η La République en Marche (LREM), το κόμμα που ίδρυσε ο Μακρόν το 2016, το Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem), το οποίο ανήκε ήδη στην προεδρική πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας, και οι Ορίζοντες, το πολιτικό κόμμα που δημιούργησε ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Εκτός από τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου, με την Αριστερά να οργανώνεται επίσης για να λειτουργήσει ως ομάδα, το ζήτημα ήταν κυρίως η απόδοση εκλογικών περιφερειών σε καθένα από τα κόμματα που συμμετέχουν, τα οποία θα συνεχίσουν να κάθονται σε διαφορετικές ομάδες στη Συνέλευση.

Από τις 577 έδρες που πρέπει να καλυφθούν, το LREM αναμένεται να παρουσιάσει 400 υποψηφίους, το MoDem λίγο πάνω από εκατό, και οι Ορίζοντες πιστεύεται ότι έχουν λάβει 58 εκλογικές περιφέρειες, σύμφωνα με όσα αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο γενικός γραμματέας του LREM, Στανισλάς Γκερινί, βρήκε επίσης την ευκαιρία να ανακοινώσει την αλλαγή του ονόματος του προεδρικού κόμματος, το οποίο γίνεται πλέον «Αναγέννηση» (Renaissance), απηχώντας τη γαλλική αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών της ομάδας «Ανανέωση» (Renew) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για «την επιλογή του Διαφωτισμού έναντι του σκοταδισμού, πιστοί σε αυτό που κουβαλάμε στην Ευρώπη», εξήγησε ο Γκερινί.