ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Προοδευτική Συμμαχία στις Ευρωεκλογές

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο ΣΕΦ για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου των Ευρωεκλογών 2019 του κόμματός του [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Μία ακόμη έκπληξη, έκρυβε για τους προσεκτικούς παρατηρητές, η τελική ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων των Ευρωρκλογών από τον Άρειο Πάγο. Και αυτή αφορά το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα όνομα με σημασία

Το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος έχουν τους τελευταίους μήνες βασίσει ολόκληρη τη στρατηγική τους στη δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Πρόκειται για μια προσπάθεια διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ με προσωπικότητας και ομάδες – κινήσεις πολιτών από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η διεύρυνση αυτή έχει σηματοδοτηθεί από τις προσχωρήσεις βουλευτών που δεν εκλέχθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και με την υπουργοποίηση στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Σε όλη την προεκλογική περίοδο, από τον Μάρτιο ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει την εντύπωση ότι δημιουργεί έναν συνασπισμό ενόψει ευρωεκλογών που μπορεί να εκελιχθεί και σε αντίστοιχο στις ευρωεκλογές. Επικοινωνεί δηλαδή της δημιουργία μιας συμμαχίας και όχι ενός ενιαίου κόμματος.

Μόλις χθες το βράδυ στη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωνε ότι κατάφερε με τη συμφωνία των Πρεσπών να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό και μέσα από αυτό έγινε εφικτό να συγκροτηθεί η Προοδευτική Συμμαχία, κάτι το οποίο θα συμβάλει, όπως είπε, στη νίκη στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές.

Οποία όμως απογοήτευση…

Όπως αποκαλύπτεται, η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν αναγνωρίζει κανέναν συνδυασμό με το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ».

Ο Άρειος Πάγος αναγνωρίζει μόνο τον συνδυασμό ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Στις ευρωεκλογές δηλαδή συμμετέχει επισήμως το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι κάποια συμμαχία.

Είναι γεγονός ότι η νομοθεσία αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του κόμματος το ακριβές σύμβολο που θα χρησιμοποιήσει ως έμβλημα, με απλή ενημέρωση του αρμοδίου Υπουργού Εσωτερικών και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Το δικαστήριο περιορίζεται σε έλεγχο των σημάτων – συμβόλων μόνο για τις ρητά αναφερόμενες στο νόμο περιπτώσεις (να μη χρησιμοποιείται η ελληνική σημαία, ο σταυρός, στέμμα, κλπ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Προοδευτική Συμμαχία» θα εμφανίζεται λεκτικά στο σύμβολο – έμβλημα – σήμα του συνδυασμού του ψηφοδελτίου που θα τυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο αυτή η «τεχνική διευκόλυνση» δεν αλλάζει το τυπικό: με βάση το νόμο δεν υπάρχει στις ευρωεκλογές ψηφοδέλτιο «ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» αλλά μόνο «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» με τους υποψηφίους που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και περιλαμβάνουν κάποιους από αυτούς που εντάχθηκαν στην Προοδευτικής Συμμαχία.

Μάλιστα η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, μόνοι τους ή σε συνασπισμό, να κατέλθουν ακόμη και κινήσεις πολιτών, δηλαδή ακόμη και μη αναγνωρισμένα κόμματα.

Για παράδειγμα στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής συμμετέχουν τόσο το ιστορικό ΠΑΣΟΚ όσο και η Ανανεωτική Αριστερά που συγκροτήθηκε πριν λίγες ημέρες αλλά και οι Κινήσεις Πολιτών που δεν αποτελούν καν κόμμα.

Οι πιο παρατηρητικοί θα πρόσεξαν πριν λίγους μήνες, ότι στο λεκτικό της η επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ (απόφαση Κεντρικής Επιτροπής) για την εκκίνηση των διαδικασιών συγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας στις 12 Μαρτίου ανέφερε ότι

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η καμπάνια, τα υλικά και συνολικά η εκστρατεία να σηματοδοτηθεί από το λογότυπο «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία»».

Ο δρόμος για τον ελιγμό «συμμαχία χωρίς συνασπισμό» είχε ανοίξει από τότε, αλλά επικοινωνιακά άλλο προβάλλεται συνεχώς…

Ένα όνομα με ιστορία

Θυμίζουμε, όπως μας θυμίζουν πηγές που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και μίλησαν στην euractiv.gr, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία μετασχηματισμού από ΣΥΝ αρχικά σε ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα από Συνασπισμό κομμάτων σε ενιαίο κόμμα, πέρασε από διαδικαστικές και τυπικές συμπληγάδες προκειμένου να διαχωρίσει και να μοιράσει τις οικονομικές υποχρεώσεις μεταξύ των συστατικών του μερών, αλλά και ο διαμοιρασμός των επιχορηγήσεων μεταξύ των κομμάτων που το αποτελούσαν δημιουργούσε συνεχείς διαπραγματεύσεις και αντεγκλήσεις στα όργανα του τότε συνασπισμού.

Στην Κουμουνδούρου, όπου εδρεύουν τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν θολό ιδιοκτησιακό παρελθόν και είχαν προκύψει ζητήματα νομίμων μεταβιβάσεων, είναι σίγουρο ότι δεν θέλουν να επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

Και αυτή τη φορά με την ισχύ που δίνουν τα ποσοστά του κόμματος και η επιρροή του Αλέξη Τσίπρα, η συμφωνία περί τυπικά «ενιαίου κόμματος» είναι πιο εύκολη, ακόμη και αν πολιτικά βολεύει να προωθείται η εικόνα μιας συμμαχίας – συνασπισμού.

Άλλωστε ο ίδιος δρόμος είχε, περίπου, ακολουθηθεί και με τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου στις εθνικές εκλογές του 2015, όπου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν και οι υποψήφιοι των Οικολόγων Πράσινων (που εξέλεξαν δύο βουλευτές) αλλά όχι ως ξεχωριστό κόμμα, προκειμένου να αποφευχθεί ο σκόπελος του χαρακτηρισμού του ψηφοδελτίου ως συνασπισμού κομμάτων – και να χαθεί, βάσει εκλογικής νομοθεσίας το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, που δεν θα έπαιρνε αν ήταν τυπικά συνασπισμός κομμάτων.

Οπότε οι όποιες συμφωνίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ- ΟΠ (τόσο για πολιτικά ζητήματα όσο και για το «μοίρασμα» θέσεων και χρημάτων) τότε έμειναν σε πολιτικό επίπεδο – και που δεν τηρήθηκαν ποτέ ακριβώς, αναφέρουν οι πληροφορίες μας.

Επομένως, η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει ψηφοδέλτιο μόνο στο όνομά του ήταν απολύτως συνειδητή και δεν πρόκειται για συνασπισμό αλλά για ένα και μόνο κόμμα με το αντίστοιχο ψηφοδέλτιο, σύμφωνα με την απόφαση ανακήρυξης, και όχι έναν συνασπισμό που περιλαμβάνει ομάδες ή κινήσεις πολιτών που συγκροτούν έναν συνασπισμό με τον τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ», εξηγούν έμπειροι στην εκλογική διαδικασία νομικοί στην EurActiv.gr

Δείτε εδώ την επίσημη απόφαση του Αρείου Πάγου που αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και όχι ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

X