Συνελήφθη στην Ιταλία ο Καταλανός αυτονομιστής ευρωβουλευτής Πουτζντεμόν

Ο Ευρωπαίος ευρωβουλευτής αναμενόταν να εμφανιστεί σήμερα στο δικαστήριο σε ακρόαση που θα μπορούσε να τον εκδώσει στην Ισπανία για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εξεγέρσεις. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Ο εξόριστος Καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν συνελήφθη στην Ιταλία την Πέμπτη (23 Σεπτεμβρίου), δήλωσαν ο δικηγόρος του και ένας βοηθός του, τέσσερα χρόνια μετά την φυγή του μετά από δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που η Μαδρίτη έκρινε αντισυνταγματική.

Ο Ευρωπαίος ευρωβουλευτής αναμενόταν να εμφανιστεί στο δικαστήριο την Παρασκευή σε ακρόαση που θα μπορούσε να τον εκδώσει στην Ισπανία για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εξεγέρσεις.

Ο Καταλανός ηγέτης – που έχει την έδρα του στο Βέλγιο από το δημοψήφισμα του 2017 – κρατήθηκε στο Αλγκέρο της Σαρδηνίας, έγραψε χθες στο Twitter ο επικεφαλής του επιτελείου του, Josep Lluis Alay.

«Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Alghero, συνελήφθη από την ιταλική αστυνομία. Αύριο (Παρασκευή), θα εμφανιστεί ενώπιον των δικαστών του εφετείου του Σασάρι, οι οποίοι θα αποφασίσουν αν θα τον αφήσουν να φύγει ή θα τον εκδώσει », είπε ο Άλεϊ.

Ο δικηγόρος του Πουτζντεμόν, Γκονζάλο Μπόι, έγραψε στο Twitter ότι ο εξόριστος ηγέτης των αυτονομιστών συνελήφθη κατά την άφιξή του στην Ιταλία, όπου ταξίδευε με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή.

Είπε ότι η σύλληψη έγινε βάσει εντάλματος που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και έκτοτε είχε ανασταλεί.

Ο Πουτζντεμόν, 58 ετών, αναζητείται στην Ισπανία για καταγγελίες για ανταρσία λόγω των προσπαθειών του να αποσπαστεί η Καταλονία από τη Μαδρίτη μέσω του δημοψηφίσματος του 2017.

Η σύλληψή του έρχεται μια εβδομάδα μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της αριστερής ισπανικής κυβέρνησης και των περιφερειακών αρχών της Καταλονίας για την εξεύρεση λύσης στη χειρότερη πολιτική κρίση της Ισπανίας εδώ και δεκαετίες.

Τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφαίρεσε την ασυλία για τον Πουτζντεμόν και δύο άλλους ανεξάρτητους ευρωβουλευτές, απόφαση που επικυρώθηκε τον Ιούλιο από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ.
Ωστόσο, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι υπό αναίρεση και η τελική απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ δεν έχει ακόμη εκδοθεί.
Μετά τη σύλληψη της Πέμπτης, η Μαδρίτη εξέφρασε «το σεβασμό της για τις αποφάσεις των ιταλικών αρχών και δικαστηρίων».

«Η σύλληψη του κ. Πουτζντεμόν αντιστοιχεί σε μια τρέχουσα δικαστική διαδικασία που ισχύει για κάθε πολίτη της ΕΕ που πρέπει να απαντήσει στα δικαστήρια», ανέφερε η ισπανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η δήλωση πρόσθεσε ότι ο Πουτζντεμόν πρέπει «να υποταχθεί στη δικαιοσύνη όπως κάθε άλλος πολίτης».

Καταδίωξη

Ο νέος πρόεδρος της Καταλονίας Pere Aragones – ένας αυτονομιστής αλλά πιο μετριοπαθής από τον προκάτοχό του – καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «δίωξη» του Πουτζντεμόν.

«Μπροστά στη δίωξη και τη δικαστική καταστολή, η πιο έντονη καταδίκη. Πρέπει να σταματήσει », έγραψε στο Twitter.

Πρόσθεσε ότι η «αυτοδιάθεση» ήταν η «μόνη λύση».

Εκτός από τον Πουτζντεμόν, στην Ισπανία αναζητούνται επίσης πρώην περιφερειακοί υπουργοί της Καταλονίας, Τόνι Κόμιν και Κλάρα Πονσάτι, οι οποίοι κατηγορούνται για ανταρσία.

Το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε από την αυτονομιστική περιφερειακή ηγεσία της Καταλονίας παρά την απαγόρευση από τη Μαδρίτη και η διαδικασία αμαυρώθηκε από αστυνομική βία.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η ηγεσία έκανε μια βραχύβια κήρυξη ανεξαρτησίας, ωθώντας τον Πουτζντεμόν να φύγει στο εξωτερικό.

Άλλοι που έμειναν στην Ισπανία συνελήφθησαν και δικάστηκαν.

Ωστόσο, ο Πουτζντεμόν δεν επωφελήθηκε από τη χάρη που δόθηκε τον Ιούνιο σε εννέα ακτιβιστές υπέρ της ανεξαρτησίας που είχαν φυλακιστεί στην Ισπανία.