Συμμαχία Πράσινων και Συντηρητικών εναντίον του Ορμπαν

Ετοιμος να μοιραστεί την εξουσία δηλώνει ο δήμαρχος της Βουδαπέστης, προκειμένου να ηττηθεί ο Βίκτορ Ορμπαν. [EPA-EFE/Balazs Mohai]

Ο «Πράσινος» δήμαρχος της Βουδαπέστης Γκέργκελυ Καρατσόνυ και ο ανεξάρτητος συντηρητικός Πέτερ Μάρκι-Ζάι δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών της αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως και των ουγγρικών βουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους, με την ελπίδα να κυβερνήσουν από κοινού.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά από τέσσερις ώρες εντατικών συνομιλιών τους, οι δύο πρωθυπουργικοί υποψήφιοι δήλωσαν ότι θα ήθελαν να προσφέρουν μια πολιτική πρόταση αποδεκτή τόσο από την κεντροδεξιά όσο και από την κεντροαριστερά.

Ο Βίκτορ Ορμπάν βρίσκεται στην εξουσία από το 2010 και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές της Ουγγαρίας θα πραγματοποιηθούν το 2022.

Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη αποφασίσει, ποιος θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός και ποιος θα είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός. Θα συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο ως τα δύο ισότιμα μέρη μιας πολιτικής συμμαχίας, είπε ο Καρατσόνυ.

Σχεδιάζουν να ζητήσουν από την επιτροπή, που είναι υπεύθυνη για την οργάνωση των προκριματικών του συνασπισμού της αντιπολίτευσης να βάλουν τα ονόματά τους το ένα δίπλα στο άλλο στο ψηφοδέλτιο.

Ο Καρατσόνυ είπε επίσης ότι θα ήθελαν να κυβερνήσουν από κοινού μετά το 2022, με τον έναν ως πρωθυπουργό και τον άλλον ως δεύτερο αξιωματούχο, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουν σε διάφορα θέματα.

«Καταλάβαμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε τις προκριματικές εκλογές και τις εκλογές μόνο αν είμαστε και οι δύο μαζί», δήλωσε ο Μάρκι-Ζάι.

Επίσης, έγινε λόγος για μοίρασμα του αξιώματος με καθένα να έχει διετή θητεία. Αυτό θα ακολουθούσε το σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά δεν υπάρχει προηγούμενο για αυτό στην Ουγγαρία, είπε ο συντηρητικός πολιτικός.