Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι ανοίγουν τον δρόμο της καγκελαρίας για τον Σολτς

epa09622509 Olaf Scholz speaks on stage during the 'Ein Herz Fuer Kinder' (A Heart For Children) charity gala at Studio Berlin Adlershof in Berlin, Germany, 04 December 2021. German television channel ZDF and newspaper 'Bild' collected donations for children's charity organizations in Germany and the whole world. EPA-EFE/SEBASTIAN REUTER/ POOL [EPA-EFE/SEBASTIAN REUTER]

Μετά την πολυαναμενόμενη συμφωνία συνασπισμού της κυβέρνησης «φανάρι», τα μέλη των κομμάτων είχαν τον τελευταίο λόγο αυτό το Σαββατοκύριακο για το αν το σοσιαλδημοκρατικό SPD, οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο FDP πρέπει να σχηματίσουν την πρώτη τρικομματική κυβέρνηση στη Γερμανία.

Το SPD, με υποψήφιο Καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς, ψήφισε συντριπτικά υπέρ της συμμετοχής στην κυβέρνηση συνασπισμού. Ειδικότερα, το 98,84% των μελών του κόμματος στο ειδικό συνέδριό τους ψήφισαν υπέρ.

«Αυτή θα είναι είναι μια κυβέρνηση τριών κομμάτων που θέλουν να τολμήσουν για περισσότερη πρόοδο στη Γερμανία», είπε ο Σολτς αναφερόμενος στη συμφωνία συνασπισμού πριν την ψηφοφορία της 4ης Δεκεμβρίου.

Παρομοίως, το πιο μικρό κόμμα της κυβέρνησης, το FDP, έθεσε σε ψηφοφορία στα μέλη του την κυβερνητική συνεργασία με το 92.24% να λέει «ναι» σε μια κυβέρνηση μαζί με το SPD και τους Πράσινους.

«Σήμερα μπορούμε να πούμε: Είναι καλύτερο να διακινδυνεύσουμε αυτόν τον συνασπισμό παρά να απορρίψουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ, που προορίζεται να είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών.

Οι Πράσινοι διοργάνωσαν ψηφιακή ψηφοφορία για τα μέλη του κόμματος, η οποία, αν και αναμένεται να οδηγήσει σε πλειοψηφία υπέρ της συμμετοχής στην κυβέρνηση συνασπισμού, θα δείξει πόσο δυσαρεστημένη είναι η αριστερή πτέρυγα του κόμματος καθώς υπουργοποιήθηκαν οι «μετριοπαθείς» του κόμματος των Πρασίνων.

(Nikolaus J. Kurmayer  | EURACTIV.de)