Η ισπανική δεξιά κερδίζει τις εκλογές στην Ανδαλουσία, επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στον Σάντσεθ

Μια δημοσκόπηση GAD-3 για την ισπανική δημόσια ραδιοτηλεόραση RTVE που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Κυριακής υποδεικνύει ότι το Λαϊκό Κόμμα (PP) θα κερδίσει μεταξύ 58 και 61 εδρών στο κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας με 109 έδρες. Η απόλυτη πλειοψηφία ορίζεται στις 55 έδρες. [Shutterstock/Vivitta]

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (EPP) συγκέντρωσε 43,1% (+22,4 με το 2018) και απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας με 109 έδρες.

Αυτό είναι ένα σκληρό πλήγμα για τον πρωθυπουργό Pedro Sánchez ενόψει των εθνικών εκλογών του 2023, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πάνω από έξι εκατομμύρια άνθρωποι είχαν δικαίωμα ψήφου στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της Ισπανίας και περισσότερα από 3.700 εκλογικά τμήματα στήθηκαν.

Το PP, σε συνασπισμό με τους κεντροδεξιούς Ciudadanos (Πολίτες), κυβερνά την περιοχή από το 2018.

Σύμφωνα με το Europe Elects, το κεντροαριστερό PSOE (S&D), το οποίο κυριαρχούσε στην περιοχή μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000, υποχώρησε στο χειρότερο αποτέλεσμα περιφερειακών εκλογών στην Ανδαλουσία (24,1%, 27,9% το 2018).

Το ακροδεξιό Vox έλαβε ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα μόλις 13,4% (+2,5), έως και επτά μονάδες κάτω από αυτό που είχαν μετρήσει οι δημοσκόποι, ενώ το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos (Ανανεώστε την Ευρώπη) υποχώρησε από το 17% στο 3% περίπου, χάνοντας την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Δύο αριστερές συμμαχίες, το Por Andalucía και το τοπικιστικό Adelante Andalucía κέρδισαν 8% και 6% αντίστοιχα.