Ολλανδία – Ευρωεκλογές 2019 – exit poll: πρωτιά για το Εργατικό Κόμμα – ενισχυμένος ο Τίμερμανς

ballot-euractiv_2.jpg

Έκπληξη, με βάση τις εκτιμήσεις των προηγούμενων εβδομάδων, διαγράφεται στην Ολλανδία, τουλάχιστον με βάση τα exit polls.

Σύμφωνα με ένα έξιτ πολ της εταιρείας Ipsos, το Εργατικό Κόμμα (PvdA) έρχεται στην πρώτη θέση, στις εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας ποσοστό παραπάνω από 18%.

Η πρωτιά αυτή – και με διαφορά – για το Εργατικό Κόμμα της Ολλανδίας, αν επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν την Κυριακή, όπως σε όλη την Ευρώπη, αποτελεί έκπληξη.

Και μάλιστα μια «έκπληξη» που είναι πιθανόν να «μετρήσει» στο «παζάρι» των επόμενων μηνών για τη συγκρότηση συμμαχιών στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ αλλά και για τη συγκρότηση πολιτικών ομάδων.

Διότι από μόνο του δίνει μια επιπλέον ώθηση στον Ευρωπαίο Επίτροπο Φρανς Τίμερμανς, τον Ολλανδό πολιτικό που είναι υποψήφιος με τους Σοσιαλιστές για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν και αυξάνει το ειδικό του βάρος στη διαδικασία, μέσα από μια νέα δημοκρατική νομιμοποίηση του κόμματος από το οποίο προέρχεται σε κάλπες Ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με το ίδιο exit poll της Ipsos, tο συντηρητικό-φιλελεύθερο VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε βρίσκεται στη δεύτερη θέση και συγκεντρώνει το 14%. Ο Ρούτε το προηγούμενο διάστημα συντάχθηκε με την ομάδα των φιλελεύθερων πολιτικών που δηλώνουν ότι θα συνεργαστούν με το ψηφοδέλτιο του Μακρόν για τη συγκρότηση μιας νέας κεντρώας ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Παράλληλα, το νέο εθνικιστικό Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) του λαϊκιστή Τιερί Μποντέ συγκεντρώνει ποσοστό 11,2%.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση NOS, το PvdA αναμένεται ότι θα κερδίσει πέντε από τις 26 έδρες της Ολλανδίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το VVD τέσσερις και το FvD τρεις.

Αλλαγή σκηνικού;

Το κόμμα του Μποντέ, το Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD), βρισκόνταν τις προηγοιύμενες εβδομάδες στην πρώτη θέση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας ποοσοστό 15%, όσο δηλαδή και το κυβερνών κόμμα (VVD) του Μαρκ Ρούτε. Αλλά τα exit polls πλέον άλλα δείχνουν…

Ο Μποντέ, ο οποίος σε tweet του το 2016 αυτοχαρακτηρίστηκε ως «ο πιο σημαντικός διανοούμενος στην Ολλανδία», δίνει έμφαση στο σύνθημα «Πρώτα η Ολλανδία», κατηγορεί τη μετανάστευση για την παρακμή του χριστιανικού, ευρωπαϊκού πολιτισμού και επιθυμεί την αποχώρηση της χώρας του από την ΕΕ. Το κόμμα του Μποντέ ήρθε πρώτο στις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου και κερδίζει υποστηρικτές κυρίως από το Κόμμα της Ελευθερίας του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς, ενός άλλου ευρωσκεπτικιστή, γνωστού για τις επιθέσεις του κατά του ισλάμ, η δημοτικότητα του οποίου όμως σημειώνει σταθερή πτώση.

X