Οι συντηρητικοί ζητούν σαφήνεια για συνεργασία σοσιαλδημοκρατών- ‘φιλορωσικής’ αριστεράς

germany [EPA-EFE/MIKA SCHMIDT]

Οι Γερμανοί συντηρητικοί ασκούν πιέσεις στον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Όλαφ Σολτς να καταστήσει σαφές πριν από τις εκλογές αυτού του μήνα εάν θα συνεργαστεί σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με το αριστερό φιλορωσικό κόμμα Die Linke.

Ο υποψήφιος των Γερμανών συντηρητικών, Άρμιν Λάσετ, δήλωσε ότι περίμενει μια σαφή δήλωση από τον Σολτς για το αν θα συνάψει κυβερνητικό συνασπισμό με την αριστερά.

Ο Σολτς μέχρι στιγμής δεν έχει αποκλείσει μια κυβέρνηση συνασπισμού που θα περιλαμβάνει το ακροαριστερό κόμμα, το οποίο θεωρείται ευρέως ότι έχει φιλορωσικά στοιχεία.

«Το Die Linke είναι ένα κόμμα που δεν επιτρέπεται να ανήκει σε γερμανική κυβέρνηση» δήλωσε ο Λάσετ, προσθέτοντας ότι με την υπόνοια συμμετοχής της αριστεράς σε μια κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, ουσιαστικά ο στόχος είναι να πιέσουν τους Φιλελεύθερους (FDP) να ενταχθούν στην κυβέρνηση αντί της αριστεράς.

Ομοίως, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η ίδια δεν θα έκανε ποτέ συνασπισμό με την αριστερά.

Η γερμανική αριστερά πρόσφατα επικρίθηκε έντονα ύστερα από την αντίθεσή της στην αποστολή γερμανικού στρατού στο Αφγανιστάν. Επίσης, έχει ταχθεί ανοιχτά κατά του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, οι συντηρητικοί της Γερμανίας καταρρέουν στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Insa για την Bild TV, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) προηγούνται με 25% και ακολουθούν οι συντηρητικοί (20%). Οι Πράσινοι είναι στο 16,5%, το φιλικό προς τις επιχειρήσεις FDP (Φιλελεύθεροι) στο 13,5%, το ακροδεξιό AfD στο 11% και το ακροαριστερό Die Linke στο 7%.

Σύμφωνα με το Reuters, αυτοί οι αριθμοί αυξάνουν τις πιθανότητες μιας κυβέρνησης συνασπισμού με αριστερή τάση.

Nord Stream 2: Ποιος είναι τελικά φιλορώσος;

Οι Γερμανοί συντηρητικοί κατηγορούν το Die Linke ότι είναι φιλορωσικό, ωστόσο πρόσφατα τόσο οι συντηρητικοί όσο και οι σοσιαλδημοκράτες δέχθηκαν έντονη κριτική από την υπόλοιπη Ευρώπη ότι φλερτάρουν με τη Ρωσία, ειδικά στην περίπτωση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Ο αμφιλεγόμενος αγωγός έχει προκαλέσει ρήξη μεταξύ του Die Linke και των Πράσινων.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων υπέβαλε πρόταση καλώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποστασιοποιηθεί από τον αγωγό και να αποτρέψει την ολοκλήρωσή του, κάτι που έχει γίνει βασικό αίτημα της τρέχουσας προεκλογικής τους εκστρατείας.

Το Die Linke από την άλλη, υποστηρίζει ότι ο Nord Stream 2 είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και της Γερμανίας και προσθέτει ότι στην πράξη μειώνει την ενεργειακή εξάρτηση από τις ΗΠΑ.

«Το γεγονός ότι οι Πράσινοι εξακολουθούν να επιμένουν ότι ο Nord Stream 2 δεν πρέπει να τεθεί σε λειτουργία δείχνει ότι δεν είναι ρεαλιστές», δήλωσε ο Κλάους Έρνστ, εκπρόσωπος οικονομικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας Die Linke τον Ιούλιο μετά τη συμφωνία Γερμανίας-ΗΠΑ για άρση κυρώσεων για το αμφιλεγόμενο έργο.

Είπε ότι βλέπει επιφυλακτικά την υπόθεση ότι η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο. «Τέτοια συμπεριφορά έδειξαν οι ΗΠΑ και όχι η Ρωσία στο παρελθόν».

Ο πρώτος αγωγός Nord Stream υπογράφηκε από τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ(σοσιαλδημοκράτης), ο οποίος στη συνέχεια έγινε διευθύνων σύμβουλος της Ρωσικής Gazprom.

Ιστορικό προηγούμενο

Η τωρινή διαμάχη στη Γερμανία θυμίζει τις επιθέσεις εναντίον του Φρανσουά Μιτεράν, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, επειδή έφερε Γάλλους κομμουνιστές σε κυβερνητικά αξιώματα.

Ο Μιτεράν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές το 1981 με την υποστήριξη του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος που τασσόταν υπέρ της ΕΣΣΔ και κάλεσε μερικούς κομμουνιστές υπουργούς στο υπουργικό συμβούλιο (έφυγαν το 1984).

Παρά τις προειδοποιήσεις της τότε αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τους κινδύνους για τη δυτική συμμαχία, η Γαλλία παρέμεινε σταθερός πυλώνας της Δύσης και ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ.