Οι σταυροί των Ευρωεκλογών – στατιστικά και χρήσιμα στοιχεία – βρείτε πόσους ψήφους πήρε κάθε υποψήφιος

Ευρωεκλογές 2019 [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, 18 ημερών, ανακοίνωσε τελικά το Πρωτοδικείο Αθηνών τα τελικά αποτελέσματα της σταυροδοσίας των υποψηφίων των κομμάτων για τις Ευρωεκλογές.

Όπως σχολιάζουν πολλοί, είναι απαράδεκτο στη σημερινή εποχή να χρειάζονται τόσες πολλές ημέρες για την ανακοίνωση της σταυροδοσίας – και μάλιστα στην πιο εύκολη κάλπη, αυτή των ευρωεκλογών. Αποδεικνύει ότι η ταυτόχρονη διεξαγωγή τόσων πολλών ψηφοφοριών (4 κάλπες την πρώτη Κυριακή 26 Μαΐου) δυσκολεύει υπέρογκα το έργο της ταχείας, διαφανούς και αποτελεσματικής διαδικασίας.

Αν μάλιστα το εύρημα αυτό συνδυαστεί με τα φαινόμενα μειωμένης συμμετοχής στις εφορευτικές επιτροπές που παρατηρήθηκαν, δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι αναγκαία η συζήτηση για αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών και γενναίων μεταρρυθμίσεων στο κομμάτι της εκλογικής νομοθεσίας.

Ενδεικτικά, αξίζει να σημειώσουμε ότι, όπως αναφέρεται στο ίδιο το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου, η αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων – καθώς ολόκληρη η χώρα είναι μία και ενιαία εκλογική περιφέρεια – δεν προκύπτει ρητώς από το νόμο αλλά από συνδυασμό διατάξεων.

Δείτε στην ιστοσελίδα του Πρωτοδικείου Αθηνών την 16σέλιδη απόφαση με το σύνολο των σταυρών που πήρε κάθε υποψήφιος από τα κόμματα που κέρδισαν έδρα στη διαδικασία των Ευρωεκλογών του 2019 στη χώρα μας.

Ακόμη, επίσης με καθυστέρηση, στη σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (κάνοντας κλικ στο τετράγωνο «υποψήφιοι»)μπορείτε να δείτε το σύνολο των σταυρών που έλαβε κάθε υποψήφιος οποιουδήποτε κόμματος συμμετείχε στις Ευρωεκλογές 2019.

Το πιο ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο, όπως έγραψε και το The Capitals στις Βρυξέλλες με την ανταπόκρισή του από την Αθήνα, είναι ότι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο πρώτος υποψήφιος της ΝΔ, έφτασε στην κορυφή των ψήφων στις ευρωεκλογές, κερδίζοντας ρεκόρ 577.114 ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Πήρε ψήφο από σχεδόν 1 στους 3 ψηφοφόρους της ΝΔ σε ολόκληρη την χώρα και είναι προφανές ότι σε αυτό συνέβαλλε η επίθεση που δέχθηκε από τον Υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη για την αναπηρία του και την πολιτική του ενασχόληση – και η συνακόλουθη ανάδειξή του σε σύμβολο.

Ακολούθησε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με 496.600 ψήφους, βοηθούμενος προφανώς από τις προηγούμενες ιδιότητες του: πρώην Πρόεδρος της Βουλής, πρώην Πρόεδρος της ΝΔ, ηγετικό στέλεχος της συντηρητικής παράταξης επί δεκαετίες.

Το προηγούμενο ρεκόρ, από το 2014, την πρώτη φορά που οι πολίτες ψήφισαν μεμονωμένους υποψηφίους αντί για ένα ενιαίο κομματικό ψηφοδέλτιο με λίστα, είχε ο Μανώλης Γλέζος, εμβληματική μορφή τόσο της Αριστεράς όσο και του Αντικατοχικού Αγώνα και της Εθνικής Αντίστασης, με 466.902 σταυρούς.

Συνολικά, εικοσι έξι υποψήφιοι ξεπέρασαν το «ψυχολογικό» όριο των 100 χιλιάδων σταυρών: 11 από τη ΝΔ, 9 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 4 από το ΚΙΝΑΛ, ένας από τη ΧΑ και ένας από την ΕΛ (που είναι όμως και αρχηγός του κόμματος). Αλλά από αυτούς 8 δεν κατάφεραν να εκλεγούν.

Ορισμένα συμπεράσματα ακόμη συμπεράσματα που αξίζουν, όπως τα κατέγραψε ο γνωστός δικηγόρος Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος (και υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ):

  • Σχεδόν 31% των ψηφοφόρων της ΝΔ σταύρωσε τον Κυμπουρόπουλο (577/1873)
  • Περίπου 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ σταύρωσε τον Παπαδημούλη (273/1343)
  • Πάνω από το 41% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ σταύρωσαν τον Ανδρουλάκη (181/437)
  • 18,5% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ σταύρωσαν τον Παπαδάκη (56/302)
  • 47% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής σταύρωσαν τον Λαγό (130/276)
  • 67% των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης σταύρωσαν τον Βελόπουλο (159/236)
  • 22% των ψηφορόρων του ΜΕΡΑ25 σταύρωσαν την Σακοράφα (38/170)
  • Πάνω από το 40% των ψηφοφόρων της Πλεύσης Ελευθερίας σταύρωσαν την Κωνσταντοπούλου (37/91)
  • 18,5% των ψηφοφόρων του Ποταμιού σταύρωσαν τον Γραμματικάκη (16/86).

 

X