Οι «Προοδευτικοί» προτείνουν «Αντάντ» για να μπλοκάρουν τον Βέμπερ

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ευρωβουλευτές από το κέντρο και την αριστερά έστειλαν επιστολή στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, τους Πρασίνους και τα αριστερά κόμματα και τους υποψηφίους τους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας τους να προσεγγίσουν την ευρύτερη δυνατή σύγκλιση πριν και μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus), μια άτυπη ομάδα ευρωβουλευτών από τους Ευρωπαίους Αριστερούς της GUE-NGL, τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές (S&D), έστειλε την επιστολή την Τρίτη (12 Μαρτίου).

Οι Πράσινοι έχουν ήδη επιλέξει δύο συν-Spitzenkandidaten, την Ska Keller και τον Bas Eickhout, ενώ η S&D θα συσπειρωθεί πίσω από τον Frans Timmermans. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα υποστηρίξει τον Nico Cue και τη Violeta Tomic.

Σύμφωνα με την επιστολή που είδε η EURACTIV.com, το Προοδευτικό Σώμα καλεί τους υποψηφίους να μοιραστούν τις πολιτικές προτεραιότητές τους σε 10 σημεία – συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της κοινωνικής δικαιοσύνης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της αλληλεγγύης – πριν από το τέλος Μαρτίου.

«Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να αναζητήσουμε τις μέγιστες δυνατές προγραμματικές συγκλίσεις ανάμεσα στους υποψηφίους των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων τόσο προεκλογικά όσο και κυρίως μετά τις Ευρωεκλογές», δήλωσε στη EURACTIV ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σύμφωνα με τον Παπαδημούλη, ο στόχος είναι διπλός.

«Πρώτον, να συγκροτήσουμε την ευρύτερη δυνατή προοδευτική συμμαχία για τις αλλαγές που χρειάζεται να προωθηθούν στην Ευρώπη και δεύτερον, να αποτρέψουμε την εκλογή του κ. Βέμπερ στην Προεδρία της Κομισιόν, που μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς τύπου Σαλβίνι», υππογράμμισε.

Το Προοδευτικό Σώμα έχει αναλάβει ορισμένες πρωτοβουλίες μέχρι σήμερα για να φέρει πιο κοντά αυτές τις ομάδες. Ένας από αυτούς ήταν μια εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο, όπου όλοι οι πρόεδροι των ομάδων κάθησαν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι.

Όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν σε μια ξεκάθαρη προοδευτική φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση, ενώ η Ska Keller σημείωσε ότι για να μετατραπεί αυτό σε δράση, οι «πλειοψηφίες σε επίπεδο κρατών μελών είναι κρίσιμες».

Ο Manfred Weber δήλωσε ότι θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» με τις αυξανόμενες φωνές στην δεξιά πτέρυγα του ΕΛΚ. Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην EURACTIV Τσεχίας, ο Βέμπερ δήλωσε ότι μια ισχυρότερη Ευρώπη είναι δυνατή μόνο με ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, είτε πρόκειται για τους Κοινωνικούς, τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους ή το ΕΛΚ.

«Αυτός είναι ο τομέας στον οποίο αναζητώ ετοιμότητα συνεργασίας και συνεργασίας».

Το κόμμα του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron, En Marche (LREM) είναι όλο και πιο πιθανό να έχει ηγετική θέση στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Weber θεωρεί το Macron σύμμαχο, αλλά ο Γάλλος ηγέτης δήλωσε ότι επιδιώκει έναν «προοδευτικό συνασπισμό».

X