Οι Προoδευτικοί θέλουν κομμάτι των φιλελευθέρων και τον Μακρόν – τί λέει ο Τίμμερμανς στη Euractiv

[EPA-EFE/Olivier Hoslet]

Ο κ. Frans Timmermans, ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών για να ηγηθεί της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα προσπαθήσει να διαμορφώσει μια προοδευτική πλειοψηφία μετά τις εκλογές στην ΕΕ, αλλά θα χρειαστεί μερικούς από τους «προοδευτικούς φιλελεύθερους» του ομίλου ALDE και θα τείνει το χέρι στο κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της απερχόμενης Επιτροπής δήλωσε στη EURACTIV.gr, σε αποκλειστική συνέντευξη, ότι ήταν σίγουρο ότι «η εποχή των δύο κομμάτων που κυριαρχούν στο Κοινοβούλιο θα φθάσει στο τέλος της», μια αναφορά στους Σοσιαλιστές και Δημοκρατικούς και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) .

Poll of Polls: η πρώτη επίσημη εκτίμηση για τις έδρες στην Ευρωβουλή με βάση τις δημοσκοπήσεις

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουν την πλειοψηφία της Ευρωβουλής, σύμφωνα με την πρώτη επίσημη πρόβλεψη της σύνθεσής της μετά τις ευρωεκλογές του Μαϊου, …

Ερωτηθείς αν θα επιδιώξει να οικοδομήσει ένα κυρίαρχο προοδευτικό στρατόπεδο μετά την πανευρωπαϊκή ψηφοφορία τον Μάιο, ο Timmermans δήλωσε ότι είχε ήδη ανακοινώσει την ετοιμότητα να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τους Πράσινους, αλλά πρόσθεσε:

«Με βάση τη σημερινή πρόγνωση, νομίζω ότι θα χρειαστείτε επίσης τους προοδευτικούς φιλελεύθερους σε αυτή την εξίσωση».

Το Κόμμα LREM του Μακρόν εξακολουθεί να παρακολουθεί εκ του μακρόθεν, αν και θεωρείται σχετικά κοντά στην ALDE και ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος το παίζει σχετικά κοντά.

«Νομίζω ότι απλώς απλώνει τα στοιχήματά του σε όλο το εύρος. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προσπαθήσω να προτείνω κάτι που θα μπορούσε να είναι ελκυστικό και για τον ίδιο, και στη συνέχεια να περιμένω μόνο τις επιλογές που θα κάνει «, δήλωσε ο Timmermans για τον Γάλλο αρχηγό του κράτους.

«Θα ήταν ωραίο σε μια καμπάνια να λέτε «όχι, όχι αυτό, όχι εκείνο, όχι αυτόν», αλλά αυτή είναι η Ευρώπη, θα πρέπει πάντα να βρεθούν συμμαχίες και συμβιβασμοί και θα προσπαθούσα να το προωθήσω αυτό στην προοδευτική πλευρά όσο περισσότερο μπορώ.»

Ο Ολλανδός πολιτικός, ο οποίος ήταν ο μπροστάρης της Κομισιόν στο ζήτημα του κράτους δικαίου και ένας έντονος επικριτής των ακροδεξιών αντιδημοκρατικών τάσεων, δήλωσε ότι η μόνη κόκκινη γραμμή του για την οικοδόμηση πολιτικών συμμαχιών ήταν «καμία συνεργασία με την άκρα δεξιά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

«Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι η νεότερη γενιά στο ΕΛΚ όλο και περισσότερο δεν έχει καμία αναστολή για να συνεργαστεί με την άκρα δεξιά και για μένα αυτό είναι απολύτως αδιανόητο».

«Το ότι δεν θέλουμε να συνεργαστούμε με την άκρα δεξιά δεν είναι επειδή οι ιδέες τους δεν θα ήταν αρκετά κοινωνικές, είναι επειδή έχουν διαφορετικό όραμα για την ανθρωπότητα, την κοινωνία. Για τη ζωή μου, δεν καταλαβαίνω πώς η παραδοσιακή Δεξιά μπορεί να φιλοξενήσει αυτό στη δική τους ιδεολογία ».

Το τέλος του Spitzenkandidaten;

Ο βασικός αντίπαλος του Τίμμερμανς θα είναι ο Μανφρεντ Βέμπερ από το ΕΛΚ, παραδοσιακά το ισχυρότερο μπλοκ στο Κοινοβούλιο. Ωστόσο, η όλη διαδικασία Spitzenkandidaten, με την οποία οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες ονομάζουν τον κορυφαίο υποψήφιό τους για την ηγεσία της ΕΕ, ενδέχεται ακόμη και να καταρρεύσει μετά τις εκλογές.

Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014, για να βάλει τον Jean-Claude Juncker στην καρέκλα του οδηγού, καταρρίπτοντας τις παραδοσιακές συνομιλίες πίσω από κλειστές πόρτες μεταξύ των ηγετών της ΕΕ. Την εποχή εκείνη, δύο ηγέτες ήταν εναντίον του Λουξεμβουργιανού: ο Βικτόρ Ορμπάν της Ουγγαρίας και ο τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον.

Ωστόσο, είναι ολοένα και πιο σαφές ότι ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία και πολιτικές ομάδες όπως η ALDE δεν είναι υπέρ της διαδικασίας Spitzenkandidaten, αν και ο Timmermans δήλωσε ότι ελπίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στηρίξει σθεναρά τη διαδικασία.

«Η πραγματικότητα είναι, αν το σκοτώσουν τώρα, είναι νεκρό για πάντα. Αν πετύχει τώρα, είναι ένας θεσμός για πάντα … Αλλά αν κατορθώσουν να το σκοτώσουν, το οποίο είναι αυτό που θέλει ο Macron και εκεί πραγματικά διαφωνώ μαζί του, τότε νομίζω ότι θα χαθεί για πάντα ».

Προειδοποίησε ότι θα ήταν «κάπως περίεργο» να πεταχτεί αυτή η διαδικασία προς όφελος των άμεσων, κρυφών διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε «κάποιος που κάθεται κάτω από το τραπέζι, φλερτάροντας όλους τους πρωθυπουργούς για μήνες ή και χρόνια, σαν να τραβηχτεί κάτω από το τραπέζι και να μας πουν «αυτός είναι ο νέος σας πρόεδρος της Επιτροπής».»

«Αυτό θα ήταν πραγματικά ένα μειονέκτημα για τις προσπάθειές μας να κάνουμε την Ευρώπη πιο δημοκρατική και θα ήταν στην πραγματικότητα ένα χαστούκι στο πρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και είναι το Κοινοβούλιο πρόθυμο να το ανεχθεί αυτό; Ελπίζω όχι.»

Ο κ. Timmermans δήλωσε ότι η Επιτροπή του θα πλαισιωνόταν γύρω από στόχους βιώσιμης ανάπτυξης «επειδή δίνουν το καλύτερο δυνατό πλαίσιο για αυτό που πρέπει να κάνουμε», επικεντρώθηκε στην κοινωνική βιωσιμότητα, στην κυκλική οικονομία, στην υπεράσπιση της πολυμερούς προσέγγισης και στη διαμόρφωση ενός προσβάσιμου σε όλους στεγαστικού τομέα στην ΕΕ.

Σε μια χωριστή συνέντευξη βίντεο, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση της Ευρώπης, εκτός από την κλιματική αλλαγή, είναι «πώς δημιουργούμε μια δομημένη και ισχυρή σχέση με την Αφρική.»

«Πιστεύω ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε με την Αφρική είναι συγκρίσιμη με την πρόκληση που αντιμετώπισαν οι παππούδες μας το 1945 μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας και αντιμετωπίσαμε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου».

Αλλά προειδοποίησε επίσης για μια αυξανόμενη εσωτερική απειλή. «Αυτό που είναι νέο στην ευρωπαϊκή κοινωνία είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις που αμφισβητούν την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ έχουν αποκτήσει ισχύ και αυτό είναι, πιστεύω, μια νέα πρόκληση σε ιδεολογικούς όρους».

Κάλεσε τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να ανταποκριθούν με τη δική τους ιδεολογία και όχι με «Powerpoint παρουσιάσεις για το γιατί η κατάργηση των τελών περιαγωγής είναι μια τόσο καλή ιδέα».

X