Οι γυναίκες «έχασαν» την πλειοψηφία στην ισλανδική Βουλή

Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Katrin Jakobsdottir, θα επιδίωξει την συνέχιση της συνεργασίας των τριών κομμάτων του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού. [EPA-EFE/BIRGIR THOR HARDARSON]

Η Ισλανδία έδειχνε να έχει εκλέξει ένα κοινοβούλιο με πλειοψηφία γυναικών, αλλά η καταμέτρηση των ψήφων την Κυριακή έδειξε ότι θα υπάρχουν τελικά περισσότεροι άνδρες από γυναίκες στο σώμα, όπως ανέφερε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RUV.

Τριάντα γυναίκες εξελέγησαν στο 63μελές κοινοβούλιο στις εκλογές του Σαββάτου, έναντι 24 στην προηγούμενη ψηφοφορία. Προηγούμενα αποτελέσματα πριν από την επαναμέτρηση αργά την Κυριακή είχαν δείξει ότι εκλέχθηκαν 33 γυναίκες.

Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή δεν έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα στον ιστότοπό της και δεν είναι άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο. Μόνο τρεις χώρες-η Ρουάντα, η Κούβα και η Νικαράγουα-έχουν περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες στο κοινοβούλιο, ενώ το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν να επιδείξουν «ισοπαλία» 50/50, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

Στην Ευρώπη, η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν 47% και 46% εκπροσώπηση γυναικών στο κοινοβούλιο, αντίστοιχα. Η Ισλανδία, ένα νησί του Βόρειου Ατλαντικού με 371.000 κατοίκους, κατατάχθηκε ως η χώρα με την μεγαλύτερη ισότητα φύλων στον κόσμο για 12η χρονιά σε έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.

Οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα είχε πλειοψηφία, αλλά η αύξηση της υποστήριξης για το κεντροδεξιό Προοδευτικό Κόμμα, το οποίο κέρδισε πέντε περισσότερες έδρες από ό, τι το 2017, οδήγησε τον συνολικό αριθμό του συνασπισμού σε 37 έδρες, σύμφωνα με το RUV.

Μέλη της τρέχουσας κυβέρνησης, η οποία αποτελείται από το αριστερό-πράσινο κίνημα της πρωθυπουργού Katrin Jakobsdottir, το συντηρητικό Κόμμα Ανεξαρτησίας και το Προοδευτικό Κόμμα, δήλωσαν πριν από τις εκλογές ότι θα διαπραγματευτούν τη συνέχιση της συνεργασίας εάν διατηρήσουν την πλειοψηφία τους.

Ο πρόεδρος Γκούντνι Γιοχάνεσον δήλωσε ότι δεν θα δώσει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης σε κανένα κόμμα, αλλά θα αναμένει τις συνομιλίες μεταξύ των τριών κομμάτων. Το Κόμμα Ανεξαρτησίας παρέμεινε το μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο με 16 έδρες, αμετάβλητο από τις προηγούμενες εκλογές. Ο αρχηγός του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Bjarni Benediktsson δήλωσε αισιόδοξος ότι τα τρία κόμματα θα μπορούσαν να σχηματίσουν συνασπισμό και δεν θα απαιτήσει να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης, ανέφερε το RUV.

Το Αριστερό-Πράσινο Κίνημα πήρε οκτώ έδρες, από 11 στις εκλογές του 2017, αν και δύο βουλευτές εγκατέλειψαν το κόμμα λίγο μετά τις τελευταίες εκλογές