Οι εκστρατείες των Ευρωεκλογών αφήνουν αδιάφορους τους Γάλλους #EU2019

Ψηφοφορία Ευρωεκλογών 2014 στη Γαλλία [EPA / GUILLAUME HORCAJUELO]

Τουλάχιστον 33 ψηφοδέλτια συμμετέχουν στις εκλογές της ΕΕ στη Γαλλία στις 26 Μαΐου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Γάλλοι κινητοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για την ψηφοφορία, παρόλο που ο πρόεδρός τους είναι ένθερμος υπερασπιστής της Ευρώπης.

Τα γαλλικά πολιτικά κόμματα είχαν μέχρι τις 3 Μαΐου να υποβάλουν τους καταλόγους 79 υποψηφίων για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Και παρόλο που οι Γάλλοι εξακολουθούν να είναι σχετικά αδιάφοροι με την εκλογική εκστρατεία, έχει κατατεθεί ένας αριθμός ρεκόρ 33 ψηφοδελτίων, συμπεριλαμβανομένων των λιστών «gilets jaunes».

Ο πολλαπλασιασμός των υποψηφίων αντικατοπτρίζει ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο στο οποίο οι γάλλοι εκλογείς θα πρέπει να επιλέξουν 79 μέλη του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το κορυφαίο δίδυμο

Το Rassemblement National της Μαρίν Λε Πεν και το La République en Marche (LREM) του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν είναι πολύ πιο μπροστά από όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα στις δημοσκοπήσεις.

Το LREM θέλει να μετατρέψει τις εκλογές της ΕΕ σε μονομαχία με το Rassemblement National

Ενώ τα περισσότερα κόμματα συνεχίζουν να “κάνουν τα πρώτα τους βήματα” για τις ευρωπαϊκές εκλογές, το LREM αποκάλυψε τον επικεφαλής υποψήφιο ήδη στις αρχές Μαρτίου, ελπίζοντας ότι αυτό θα του δώσει χρόνο για να κινητοποιήσει τους πολιτικούς του εταίρους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για αρκετούς μήνες, το LREM βρίκσονταν μπροστά από το RN της Λεπέν. Αλλά αυτή την εβδομάδα, το RN βγήκε στην κορυφή για πρώτη φορά, σύμφωνα με έρευνα του Ifop για το Paris Match, το CNews και το Sud Radio.

Μια άλλη δημοσκόπηση, την οποία διεξήγαγε το Ινστιτούτο OpinionWay, έδωσε 24% υποστήριξη του ακροδεξιού και αντιευρωπαϊκού κόμματος της Le Pen, έναντι 21% υπέρ του LREM που είναι υπέρ της ΕΕ.

Η μονομαχία μεταξύ RN και LREM στα ευρωπαϊκά θέματα φαίνεται ότι θα πάρει μια εντυπωσιακή στροφή στην ψηφοφορία. Ως ένθερμος υπερασπιστής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο Μακρόν  διασφάλισε ότι αυτά τα θέματα αποτελούν βασική διαφορά μεταξύ του κόμματος LREM και του κόμματος της Λεπέν, το οποίο κέρδισε τις εκλογές του 2014.

Επομένως, τα αποτελέσματα των εκλογών θα πρέπει είτε να τιμωρήσουν είτε να δικαιώσουν τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές του Μακρόν, με κίνδυνο να δει την ψηφοφορία να μετατρέπεται σε ψήφο αποδοκιμασίας των κυβερνητικών πολιτικών.

Τα αποτελέσματα των εκλογών θα δώσουν επίσης στο LREM τη νομιμότητα ή όχι να επιβληθεί ως νέα δύναμη στο πλαίσιο της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), της κεντρώας ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επί του παρόντος ανασχηματίζεται.

Από την πλευρά του, το RN σκοπεύει να επαναλάβει την επιτυχία των ευρωεκλογών του 2014. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η συνεργασία μεταξύ του RN και της πολιτικής του ομάδας, του Κινήματος για μια Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF), δεν είναι η κορυφαία προτεραιότητα του κόμματος, δεδομένου ότι προτιμά πάντα να ψηφίζει κατά της Ευρώπης, χωρίς να προσπαθεί να συντονιστεί με συμμάχους από άλλες χώρες.

Μάχη απόψεων

Πίσω από το κορυφαίο δίδυμο, τα παραδοσιακά κόμματα παρουσιάζονται σε διαφορετικά σχήματα μετά το φιάσκο των προεδρικών εκλογών του 2017.

Η λίστα του δεξιού κόμματος Les Républicains, υπό την ηγεσία του François-Xavier Bellamy, μετριέται τώρα στο 15%.

Άλλα ψηφοδέλτια είναι κάτω από το 10%, όπως το πράσινο κόμμα Europe Écologie Les Verts (9%) και αριστερά κόμματα όπως η La France insoumise (8,5%) και το PS / Place publique (5%).

Ο Nicolas-Dupont Aignan από το δεξιό κόμμα Debout la France, ανακοίνωσε την επιθυμία του να ενταχθεί στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το αριστερό κόμμα του Benoît Hamon (Génération.s) και το γαλλικό κομμουνιστικό κόμμα (PCF) μετρούνται λιγότερο από 5%, δηλαδή δεν θα καλύψουν το ελάχιστο όριο που ορίζει ο γαλλικός εκλογικός νόμος.

Ξαφνικοί επισκέπτες της ευρωκάλπης, τα «κίτρινα γιλέκα – gilets jaunes», τελικά θα εκπροσωπηθούν σε τρεις διαφορετικούς λίστες, μετά από πολλές εβδομάδες αβεβαιότητας σχετικά με την προσαρμογή του κινήματος στην πολιτική.

Αν και αυτό το Σαββατοκύριακο σηματοδότησε την πιο αδύναμη κινητοποίηση των κίτρινων γιλέκων από την αρχή του κινήματος, οι τελικοί εκλογικοί κατάλογοι περιλαμβάνουν τρεις από τους απογόνους τους: “Evolution citoyenne” (εξέλιξη πολιτών) του Christophe Chalençon, “Alliance jaune” (κίτρινη συμμαχία) του τραγουδιστή Francis Lalanne και “Mouvement pour l’initiative citoyenne” (Κίνημα για την πρωτοβουλία πολιτών).

Ένα ψηφοδέλτιο “κίτρινων γιλέκων” στις ευρωεκλογές θα μπορούσε να πάρει το 12% των ψήφων

Εάν τα κίτρινα γιλέκα παρουσιάσει ένα κοινό ψηφοδέλτιο, θα μπορούσαν να αποκτήσουν το 12% των ψήφων, γράφει η γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Le Journal du Dimanche, η οποία βασίστηκε σε δημοσκόπηση της Ipsos. Το κίνημα θα εξασφάλιζε ψηφοφόρους από το Rassemblement της Le Pen και το France Insoumise του Melenchon.

Το ψηφοδέλτιο “Εξέλιξη του Πολίτη” έχει ήδη δείξει την πολιτική εγγύτητα του κινήματος στο ιταλικό Κίνημα 5 Αστέρων. Πράγματι, ο Christophe Chalençon συναντήθηκε με τον Luigi di Maio, νούμερο 2 της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτη του κινήματος των 5 αστέρων, προκαλώντας μια σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ του Παρισιού και της Ρώμης.

Η δυναμική αυτών των ψηφοδελτίων παραμένει πολύ αβέβαιο. Λάμβαναν σχεδόν το 12% της πρόθεσης ψήφου όταν το κίνημα ήταν στο αποκορύφωμά του, αλλά σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν πριν ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια, ο αριθμός μειώθηκε σε μόλις 2%.

Χαμηλή συμμετοχή

Ο πολλαπλασιασμός των ψηφοδελτίων έρχεται παρέα με τον κίνδυνο να χάσουν μερικούς ακόμη ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι ήδη χαλαρά κινητοποιημένοι. Η αναμενόμενη προσέλευση στις εκλογές εμφανίζεται στάσιμη σε περίπου 40% σε διάφορες δημοσκοπήσεις, χαμηλότερες από το 42,4% που καταγράφηκε το 2014.

Τα υψηλά ποσοστά αποχής στις ευρωπαϊκές εκλογές δεν είναι κάτι καινούργιο. Από τις πρώτες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με καθολική ψηφοφορία που έλαβαν χώρα το 1979, η συμμετοχή μειώθηκε κατά 18 μονάδες, από 61% σε 42,4%.

Ομοίως, τα πολιτικά κόμματα έχουν κάνει μικρή εκστρατεία, καθώς τα πολιτικά γεγονότα έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην κρίση των «κίτρινων γιλέκων» και στην εθνική συζήτηση που ακολούθησε.

[Επιμέλεια αγγλικής έκδοσης Frédéric Simon/Zoran Radosavljevic]

[επιμέλεια ελληνικής έκδοσης Θοδωρής Καραουλάνης]