Ο Βέμπερ υπέγραψε στην Αθήνα την «εγγύηση για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή»

Η Εγγύηση για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή που υπέγραψε ο Μάνφρεντ Βέμπερ στην Αθήνα [Theodore Karaoulanis - EurActiv.gr]

Από την Ελλάδα και την Αθήνα, για ιστορικούς, συμβολικούς και πολιτικούς λόγους επέλεξε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην εκστρατεία των Ευρωκλογών και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, να ξεκινήσει επίσημα την προεκλογική περίοδο, ένα μήνα πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας στην Ευρώπη.

Και με την ευκαιρία αυτής της συμβολικής εκδήλωσης, που έλαβε χώρα στον ιστορικό χώρο του Ζαππείου – όπου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε την ένταξη της Ελλάδας ως 10ο μέλος στην ΕΕ, όπως ανέφεραν τόσο ο Βέμπερ όσο και Κυριάκος Μητσοτάκης στις ομιλίες τους – ο γερμανός πολιτικός παρουσίασε με συνοπτικό τρόπο τις βασικές δεσμεύσεις του ΕΛΚ και του ιδίου για την επόμενη θητεία της επιτροπής, για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο στην Ένωση.

Εγγύηση για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την Προεδρία της Κομισιόν ανέλυσε συνοπτικά, αλλά γλαφυρά, τις προτάσεις και το όραμα του ιδίου και του κόμματος του για τα επόμενα πέντε χρόνια, σε ένα κατάμεστο από αυστηρά επιλεγμένους καλεσμένους Ζάππειο Μέγαρο.

Ο Μανφερντ Βέμπερ μιλά στο Ζάππειο Μέγαρο [Γραφείο Τύπου ΝΔ]

Αλλά δεν έμεινε μόνο στην περιγραφή. Παρουσίασε αυτές τις προτάσεις ως προσωπική και κομματική δέσμευση. Και με μια συμβολική κίνηση, υπέγραψε ο ίδιος, χειρόγραφα, μπροστά στα μάτια εκατοντάδων προσκεκλημένων και των τηλεθεατών την «Εγγύηση για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή»

Η ελληνική EurActiv ήταν εκεί και ιδού το τεκμήριο της δέσμευσης, αμέσως μετά την υπογραφής της από τον Βέμπερ:

Συνοπτικά οι δεσμεύσεις του υποψηφίου του ΕΛΚ έχουν ως εξής:

 • 10.000 ευρωπαίοι συνοριοφύλακες μέχρι το 2022

Όπως σημείωσε, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατάφερε να πείσει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ότι αυτή η δύναμη χρειάζεται αλλά οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν να γίνει αυτή διαθέσιμη από το 2027 και μετά. Αυτό δεν είναι ικανοποιητικό τόνισε, καθώς θα έχουν μεσολαβήσει 12 ολόκληρα χρόνια από την έναρξη της κρίσης. Το ΕΛΚ θα διαφυλάξει τα ευρωπαίκά σύνορα, σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεσμεύονται η δύναμη φύλαξης των συνόρων να προχωρήσει πολύ νωρίτερα, μέχρι το 2022.

 • Ευρωπαϊκό FBI για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας

Πολλοί πλέον γνωρίζουμε οι ίδιοι τι σημαίνει η τρομοκρατία, τόνισε. Και στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο το γνωρίζουμε. Και η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα είναι συνεχής, ανέφερε. «Δεσμευόμαστε για υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών και για τη δημιουργία ενός ευρωπαίκού FBI για να ερευνήσουμε και να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία».

 • Να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

«Πολλοί σε όλη την Ευρώπη με ρωτάνε: καλή η διεύρυνση, αλλά δεν υπάρχει ένα όριο; Πού είναι το όριο της διεύρυνσης», σημείωσε. Νομίζω ότι υπάρχει, τόνισε και ανέφερε ότι πρέπει να δουλέψουμε με την Τουρκία αλλά δεν νομίζει ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ.

 • Νέος μηχανισμός για το κράτος δικαίου

Αφού ανέλυσε τις βασικές πολιτικές της Ένωσης, ο Βέμπερ τόνισε ότι στο τέλος της ημέρας «οι κοινές μας αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται η Ευρώπη και που όλοι μοιραζόμαστε» είναι η ελευθερία και η αλληλεγγύη. Και τόνισε ιδιαίτερα την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του τύπου. Πάνω σε αυτές τις αξίες πρέπει να δομηθεί ένας νέος μηχανισμός για την επιβολή του κράτους δικαίου σημείωσε – και όλων το μυαλό πήγε στις χώρες που έχουν παραβιάσει αυτά τα βασικά δικαιώματα.

 • Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα τις ανθρώπινες απώλειες από τον καρκίνο τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Τόνισε ότι το 40% των πολιτών γνωρίζουν τον πόνο της ασθένειας είτε από τους ίδιους είτε από την οικογένειά τους. «Σκεφθείτε πόσα θα προσφέραμε στους πολίτες, στον κόσμο ολόκληρο, αν καταπολεμούσαμε τον καρκίνο», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι πολλά μπορούν να γίνουν αν συνδυάσουμε, ως Ευρωπαίοι, τα χρήματα, τις προσπάθειες και την έρευνα που κάνουμε. «Δεσμεύομαι λοιπόν ότι θα παρουσιάσουμε ένα Master Plan, ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου».

 • Έξυπνα σπίτια για τους ηλικιωμένους

Αφού αναφέρθηκε στον πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας και στην πρόοδο της τεχνολογίας σημείωσε ότι μία από τις δεσμεύσεις του ΕΛκ είναι να δημιουργθούν έξυπνα σπίτια για τους ηλικιωμένους

 • Στεγαστικά δάνεια για τις νέες οικογένειες
 • 5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας για τους νέους

Το ΕΛΚ υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα, σημείωσε και τόνισε ότι η πολιτική του οικογένεια πάντα υποστήριζε τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Οι συμφωνίες ελέυθερου εμπορίου δημιουργούν πλούτο και νέες δουλειές από τις επιχειρήσεις. «Άλλοι είναι αυτοί που καταψήφιζαν τις Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου», σημείωσε, τονίζοντας ότι το ΕΛΚ θα συνεχίσει και υπόσχεται 5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας για τους νέους μέσα από την οικονομική ανάπτυξη.

 • Περικοπή πάνω από 1000 παρωχημένων νομοθετικών κειμένων

Πρέπει να ακούμε τους πολίτες που ταλαιπωρούνται από τη γραφειοκρατία και να τη μειώσουμε, τόνισε. Δεσμεύομαι ότι θα περικοπούν περισσότερα από 1000 παρωχημένα νομοθετικά κείμενα για να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία, είπε χαρακτηριστικά

 • Ταμείο Ψηφιακής Μετάβασης για τους βιομηχανικούς εργάτες

Οι γίγαντες της τεχνολογίας κερδίζουν πολλά με την πρόοδο που τους διασφαλίζει η ευμάρεια και η ειρήνη. Αλλά στα οφέλη της τεχνολογίας πρέπει να συμμετέοχυν όλοι χωρίς αποκλεισμούς, όχι μόνο όσοι μπορούν. Για αυτό τον λόγο το ΕΛΚ πιστεύει στην καθιέρωση ενός Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Φόρου – αυτό ήταν το σημείο που δεν χειροκροτήθηκε καθόλου από το ελληνικό κοινό: οι κεντροδεξιοί στην Ελλάδα έχουν πλέον απέχθεια στους φόρους… Μέσα από αυτόν το φόρο θα δημιουργηθεί, σημείωσε ο Μανφρεντ Βέμπερ, ένα Ταμείο Ψηφιακής Μετάβασης για αυτούς που επηρεάζονται από την τεχνολογία.

 • Παγκόσμια απαγόρευση της παιδικής εργασίας

Για τα προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ μπορούμε και πρέπει να εισάγουμε μια παράγραφο σε κάθε συμφωνία που κάνουμε με άλλες χώρες, σημείωσε και πρόσθεσε συγκεκριμένα: «δεν θα δουλεύουν παιδιά για το προϊόν».

 • Παγκόσμια απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης – και φιλόδοξη πολιτική καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μας επηρεάζει. Η ΕΕ μπορεί και πρέπει να είναι μπροστά στην μάχη για την αντιμετώπισή της, αναφέρθηκε. Πρέπει να βάλουμε ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους. Και να δούμε πρακτικά τι σημαίνει αυτό για όλους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. «Πονάω όταν βλέπω την ποσότητα των πλαστικών στους ωκεανούς μας, στις θάλασσές μας» σημείωσε ο Μανφρεντ Βέμπερ. Δεσμεύομαι λοιπόν ότι θα πολεμήσουμε για μια Παγκόσμια Συμφωνία για την απαγόρευση των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης».

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ μετά την υπογραφή της «Εγγύησης για την επόμενη Ευρωπαίκή Επιτροπή» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο βάθρο της εκδήλωσης στο Ζάππείο Μέγαρο [Γραφείο Τύπου ΝΔ]

Και κάτι που δεν ειπώθηκε…

Χωρίς ποτέ να το αναφέρει ο ίδιος στην ομιλία του, η EurActiv.gr αντιλαμβάνεται ότι οι δεσμεύσεις αυτές δεν είναι μόνο η πλατφόρμα του ΕΛΚ προς τους πολίτες ενόψει ευρωεκλογών αλλά είναι ταυτόχρονα η πολιτική βάση για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μετά τις ευρωεκλογές ώστε να αναδειχθούν τα ευρωπαϊκά όργανα μέσα από συμφωνίες με άλλες πολιτικές ομάδες, καθώς κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο μετά την κάλπη.

Ο Μανφρεντ Βέμπερ μιλά στο Ζάππειο [Theodore Karaoulanis - EurActiv.gr]

Σαφές μήνυμα κατά του εθνικισμού, των λαϊκιστών και των ακραίων

Σε πολιτικό επίπεδο το μήνυμα που θέλησε να περάσει, πέρα από τις προγραμματικ΄πες δεσμεύσεις ήταν σαφές: «Οι εθνικιστές είναι οι εχθροί μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Στη Γαλλία κάποιοι στέκονται μπροστά στον λαό και του λένε να είστε περήφανοι για τη Γαλλία και στο διάολο με την Ευρώπη» τόνισε. Αλλά αυτό δεν είναι λύση. «ένας σοφός πολιτικός από τη χώρα μου είχε πει ότι «Η Βαυαρία είναι η πατρίδα μου, η Γερμανία είναι η χώρα μου αλλά η Ευρώπη είναι το μέλλον μου». Αυτό πιστεύω και εγώ», τόνισε. Και σημείωσε ότι ο καθένας μπορεί να είναι περήφανος για τη χώρα του, ο Έλληνας, ο Γερμανός κλπ αλλά να πιστεύουμε μαζί στο κοινό μέλλον. Τόνισε παράλληλα ότι δεν πρέπει οι πολίτες να εμπιστεύονται αυτούς που υπόσχονται αλλά δεν κάνουν αυτά που υπόσχονται «όπως ξέρετε στην Ελλάδα». «Δεν θα επιστρέψω σε κανέναν λαϊκιστή να καταστρέψει αυτό το όνειρο» σημείωσε και πρόσθεσε «με τη δύναμη του εμείς». Και ολοκλήρωσε σημειώνοντας ότι πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί «χωρίς εθνικισμούς, χωρίς λαϊκισμούς, υπέρ μιας ενωμένης και αλληλέγγυας Ευρώπης»

Επίθεση στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών

Ο Μανφρεντ Βέμπερ θύμισε τις επιτυχίες και την ιστορία του ΕΛΚ στην Ευρώπη, αναφερόμενος ιδιαίτερα στις θητείες Μπαρόζο και Γιούνκερ, δηλώνοντας περήφανος για το κόμμα του και όσα έχει προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει.

Εκδήλωση ΕΛΚ στο Ζάππειο [Theodore Karaoulanis - EurActiv.gr]

Εξάλλου, θύμισε, οι χριστιανοδημοκράτες, πολλοί χριστιανοδημοκράτες, προσπάθησαν πολύ για να ιδρυθεί και να εγκαθιδρυθεί η Ευρωπαίκή Ένωση. «Είμαι 49 ετών και είμαστε η πρώτη γενιά που δεν γνώρισε πόλεμο στην Ευρώπη, που έζησε με ειρήνη και ευημερία» σημείωσε, τονίζοντας ότι όλοι μαζί πετύχαμε στην προσπάθεια να μην γνωρίσουμε ξανά τα δεινά του πολέμου και να αποτελούμε πρότυπο ειρήνης στον κόσμο.

Όμως παρά τα επιτεύγματα, σημείωσε ότι η Ευρώπη θέλει βελτίωση. Και πέρα από τις πολιτικές τόνισε ότι χρειάζεται αλλαγή και στις Βρυξέλλες.

«Μια ημέρα στις Βρυξέλλες μου έστειλαν, μου παρέδωσαν ένα έγγραφο» ανέφερε. Και περιέγραψε ότι αναφέρεται στο Σχέδιο της Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια, το τί θέλει να πετύχει η Κομισιόν την επόμενη περίοδο. «Είναι αστείο αυτό; ρώτησα», σημείωσε. «Η Κομισιόν; Αλήθεια;» Και πρόσθεσε: «παρότι σέβομαι πολλούς από αυτούς, δεν είναι οι γραφειοκράτες αυτοί που θα αποφασίσουν για το μέλλον», τονίζοντας ότι «οι πολίτες θα δώσουν την εντολή για το τι θα γίνει στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια», καταχειροκροτούμενος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επανήλθε και έκανε πιο «πρακτικό» τον «πόλεμο κατά της γραφειοκρατίας» που ανακοίνωσε.

Βρέθηκα στην Κύπρο και σε μια συνάντηση ένας αγρότης που μας άκουγε, πήρε τον λόγο και μου είπε «ωραία όλα αυτά κύριε Βέμπερ, η μετανάστευση και η οικονομική ανάπτυξη είναι σημαντικά. Με πείσατε για αυτά, θα σας ψηφίσω. Όμως δεν μπορώ να ζω με τη γραφειοκρατία που ζητούν οι Βρυξέλλες». Αυτά μου είπε. Και πραγματικά πρέπει να ακούμε τους πολίτες.

«Καταφέραμε πολλά με την επιτροπή Γιούνκερ, να μην αυξηθεί η γραφειοκρατία. Αλλά πρέπει να παλέψουμε να μειωθεί. Η δέσμευση λοιπόν του ΕΛΚ είναι ότι θα καταργηθούν τουλάχιστον 1000 νομοθετικά κείμενα για να μειωθεί το γραφειοκρατικό άγος και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες», τόνισε.

Ο Μανφρεντ Βέμπερ μιλά στο Ζάππειο [Theodore Karaoulanis - EurActiv.gr]

ΔΕίτε ολόκληρο το βίντεο από την εκδήλωση, με τις ομιλίες του Μανφρεντ Βεμπερ και του Κυριάκου Μητσοτάκη:

X