Ο Τσίπρας νέος «σύμμαχος» του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος

alexis_eurqactiv_fr.jpg

Στην αρχή οι Γάλλοι σοσιαλιστές είδαν με καχυποψία την άνοδο της αριστεράς στην Ελλάδα. Μετά τη μεγάλη νίκη, όμως, στις ελληνικές εκλογές χαιρέτησαν θερμά τον Αλέξη Τσίπρα. EurActiv Γαλλίας.

Παρόλο που στα χαρτιά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδερφό κόμμα με το Αριστερό Μέτωπο του Jean-Luc Mélenchon, το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα ήταν αυτό που χαιρέτησε την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ως νίκη του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού. Αυτές οι εκλογές, τονίζει η EurActiv Γαλλίας, σήμαναν το τέλος της παραδοσιακής συμμαχίας μεταξύ του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος και του ΠΑΣΟΚ.

Μετά τη σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Michel Sapin έσπευσε να χειροκροτήσει τη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει έναν διάλογο με τους Ευρωπαίους εταίρους του. «Αυτή η συζήτηση θα γινόταν με οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Το απαιτεί η κατάσταση ώστε οι υποσχέσεις που προέβη ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική εκστρατεία να πραγματοποιηθούν- αναφέρομαι συγκεκριμένα στις διοικητικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις- έτσι ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε πιθανές λύσεις μαζί. Ο καλύτερος τρόπος για να μπει η Ελλάδα στο δρόμο επανάκτησης της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης», είπε.

Νίκη της «αριστεράς»

Ο Πρόεδρος του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος Jean-Christophe Cambadélis έγραψε στο Twitter ότι χαιρετίζει τη νίκη ενός αριστερού κόμματος.

Ο Cambadélis υπερασπίστηκε το ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη στην Le Parisien.fr. «Το ΠΑΣΟΚ έχασε το Νοέμβριο του 2011 όταν η κα Merkel και ο κ Sarkozy απέτρεψαν τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα. Ο ελληνικός λαός πληγώθηκε με το να βλέπει ότι οι δράσεις του θα πρέπει να υπαγορεύονται από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Λίγο μετά, το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε το τίμημα. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε προς το κέντρο, αποδέχθηκε το ευρώ και πήρε αποστάσεις από ακραίες πολιτικές. Ήταν ένα λογικό βήμα για το κόμμα του Τσίπρα να αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας εκστρατεία για τα ίδια πράγματα όπως το ΠΑΣΟΚ το 1974».

Ο ΓΓ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Philip Cordery επίσης πιστεύει ότι η υποστήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια φυσική κίνηση για το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα. Είπε ότι το σοσιαλιστικό κόμμα «χαιρετίζει τη νίκη της αριστεράς στην Ελλάδα». Αυτά είναι «καλά νέα για τον ελληνικό λαό».

Ο Cordery πρόσθεσε ότι «αυτή [η νίκη] ενισχύει τη γραμμή κατά των μέτρων λιτότητας στην Ευρώπη. Από το 2012, ο Francois Hollande και οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες εργάζονται για να αναπροσανατολίσουν την Ευρώπη. Έχουν βρει έναν νέο σύμμαχο στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα».

EurActiv Γαλλίας

*φωτογραφία [Joanna/Flickr]

X