Ο Σοσιαλιστής Ντάβιντ Σασόλι για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -στηρίζει το ΕΛΚ

Ο Νταβίντ Σασόλι [European Parliament]

Η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα στηρίξει τον Ιταλό ευρωβουλευτή Νταβίντ-Μαρία Σασόλι ως υποψήφιο για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως έγινε γνωστό απόψε.

Ο Σασόλι θα υποστηριχθεί επίσης από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με βάση τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Η εκλογή του αναμένεται να οριστικοποιηθεί αύριο Τετάρτη.

Ο Σασόλι, 63 ετών, είναι πρώην δημοσιογράφος που εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 με το Δημοκρατικό Κόμμα. Από το 2014 ήταν αντιπρόεδρος του σώματος.

Το ΕΛΚ θα στηρίξει σοσιαλιστή υποψήφιο

Νωρίτερα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέχρι χτες υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε νωρίτερα ότι η πολιτική ομάδα του είναι έτοιμη να στηρίξει έναν Σοσιαλιστή υπόψηφιο για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Επαφίεται στους Σοσιαλιστές να προτείνουν έναν υποψήφιο», είπε ο Βέμπερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο λίγη ώρα αφότου οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τους υποψηφίους για τις τέσσερις από τις πέντε κορυφαίες θέσεις.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος

Ο Νταβίντ Σασόλι γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1956. Είναι δημοσιογράφος και έχει διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής του καναλιού TG1, ενώ έχει επίσης εργαστεί στο καναλι TG3  και την εφημερίδα Il Giorno. Εκλέγεται για τρίτη θητεία ευρωβουλευτής. Πρώτη φορά εκλέχθηκε το 2009 με το Δημοκρατικό Κόμμα και επανεξελέγη το 2014. Κατά τη διάρκεια αυτής της δεύερης θητείας του διατέλεσε και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

 

 

 

 

 

X