Ο Πρόεδρος, καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή Πρωθυπουργού στη Ρουμανία, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κομμάτων συνεχίζονται

Ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις έχει τον τελευταίο λόγο στην επιλογή του μελλοντικού πρωθυπουργού. [EPA-EFE / JOHANNA GERON]

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Το κεντροδεξιό κόμμα PNL και οι σοσιαλιστές του PSD έχουν συμφωνήσει σε μεγάλο βαθμό σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το όνομα του πρωθυπουργού. Τον τελικό λόγο στην επιλογή του μελλοντικού πρωθυπουργού έχει ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις.

Τα δύο κόμματα μαζί με τους μικρότερους συμμάχους τους από το UDMR, έχουν συζητήσει για το ενδεχόμενο να υπάρξει εναλλαγή στη θέση του πρωθυπουργού. Ωστόσο, πολλά στελέχη του PNL αντιτίθενται σε αυτή την εκδοχή και αναμένεται να δοθεί λύση από τον πρόεδρο Γιοιχάνις, σύμφωνα με πολιτικές πηγές που επικαλείται ο εταίρος της EURACTIV, HotNews.

Οι ηγεσίες των τριών κομμάτων που θα σχηματίσουν τον συνασπισμό αναμενόταν να συναντηθούν με τον πρόεδρο Γιοχάνις το βράδυ της Δευτέρας. Ο αρχηγός του κράτους θα προτιμούσε να ορίσει και πάλι τον Νικολάε Τσιούκα, τον προσωρινό υπουργό Άμυνας, για να σχηματίσει την κυβέρνηση.

Ο Τσιούκα είχε διοριστεί προηγουμένως από τον Γιοχάνις ως πρωθυπουργός, αλλά παραιτήθηκε αφού δεν κατάφερε να κερδίσει επαρκή υποστήριξη για μια κυβέρνηση μειοψηφίας που σχηματίστηκε μόνο από υπουργούς του PNL και του UDMR.

Μετά την απόπειρα αυτή, το PNL άρχισε διαπραγματεύσεις με το PSD για τον σχηματισμό συνασπισμού ευρείας πλειοψηφίας. Το PSD διαθέτει περίπου το ένα τρίτο των βουλευτών, ενώ το PNL έχει λιγότερο από 30%, και με τους βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματος της εθνικής ουγγρικής μειονότητας UDMR και τους εκπροσώπους άλλων εθνικών μειονοτήτων, ο συνασπισμός θα είχε ισχυρή υποστήριξη στο κοινοβούλιο.