Ο Μακρόν ρωτά την αντιπολίτευση: «Πόσο μακριά είστε έτοιμοι να πάτε» για συνασπισμό

Ο Μακρόν, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, αναγνώρισε «τα ρήγματα και τις βαθιές διαιρέσεις» σε ολόκληρη τη χώρα και επέμεινε στο να «μάθουμε συλλογικά να κυβερνάμε και να νομοθετούμε διαφορετικά». [EPA-EFE/LUDOVIC MARIN]

Σε διάγγελμά του προς το έθνος την Τετάρτη (22 Ιουνίου), ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διευκρινίσουν πόσο μακριά είναι έτοιμα να φτάσουν για τη δημιουργία πολυκομματικού συνασπισμού.

Όλοι οι ηγέτες των κομμάτων στο γαλλικό κοινοβούλιο συμφωνούν στην ανάγκη να αποφευχθεί το πολιτικό αδιέξοδο, πρόσθεσε ο Μακρόν.

Αυτό συμβαίνει καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής αφήνουν τον Μακρόν με μια σχετική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και χωρίς σαφή σύμμαχο για να οικοδομήσει ένα «κυβερνητικό σύμφωνο».

Ο Μακρόν, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, αναγνώρισε «τα ρήγματα και τις βαθιές διαιρέσεις» σε ολόκληρη τη χώρα και επέμεινε στο να «μάθουμε συλλογικά να κυβερνάμε και να νομοθετούμε διαφορετικά».

Η οικοδόμηση πολυκομματικών συνασπισμών είναι απαραίτητη – και αναμένει ότι τα κόμματα θα δείξουν «κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών» πόσο δεσμευμένα είναι να συνεργαστούν με την προεδρική πλειοψηφία «για το συμφέρον του έθνους».

Ωστόσο, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας «σε αυτό το στάδιο» δεν δικαιολογείται.

Ο Μακρόν ξεκαθάρισε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας «να μην χάσουμε από τα μάτια μας» τις ιδέες και τις μεταρρυθμίσεις που τον έκαναν να εκλεγεί τον περασμένο Απρίλιο για δεύτερη θητεία στο αξίωμα. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη «μιας ισχυρής αμυντικής πολιτικής», καθώς και τον οικολογικό σχεδιασμό και τις επενδύσεις.

Προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ψηφιστούν νόμοι έκτακτης ανάγκης «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», ιδίως για την αγοραστική δύναμη, την ενέργεια και το σύστημα υγείας.

Ο Μακρόν συναντήθηκε με τους ηγέτες των κομμάτων την Τρίτη και την Τετάρτη. Όλοι επιβεβαίωσαν ότι δεν ήταν πρόθυμοι να συνάψουν συνασπισμό.

Μετά την ομιλία του, ο ηγέτης του κομμουνιστικού κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ επέκρινε την τακτική του Μακρόν να «αποφύγει την ευθύνη» για τα αποτελέσματα των εκλογών, ενώ ο πρόεδρος του Rassemblement National Τζόρνταν Μπαρδέλα δήλωσε ότι η ομάδα της αντιπολίτευσης θα είναι «σταθερή αλλά εποικοδομητική». Δεν υπήρξε καμία ένδειξη για το πότε θα ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση.