Νικήτρια με απώλειες η «Ενωμένη Ρωσία» του Πούτιν

Οι κάλπες άνοιξαν, αλλά οι καταγγελίες για παρατυπίες συνεχίζονται. [EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV]

Το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας «Ενωμένη Ρωσία», το οποίο υποστηρίζει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, διατήρησε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία μετά από τις εκλογές της Κυριακής.

Η σαρωτική καταστολή των επικριτών του, και το γεγονός ότι έχασε πάνω από το ένα δέκατο της υποστήριξής του, είναι μερικά από τα πρώτα συμπεράσματα από την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Με καταμετρημένο σχεδόν το 74% των ψηφοδελτίων, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δήλωσε ότι η «Ενωμένη Ρωσία» είχε κερδίσει σχεδόν το 49% των ψήφων, με τον πλησιέστερο αντίπαλό της, το Κομμουνιστικό Κόμμα, σε περίπου 20%.

Αν και αυτό ισοδυναμεί με μια εμφατική νίκη, είναι μια σαφώς ασθενέστερη επίδοση για την «Ενωμένη Ρωσία» από την τελευταία φορά που διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές το 2016, όταν το κόμμα κέρδισε λίγο περισσότερο από το 54% των ψήφων. Η πτώση εδώ και χρόνια του παραπαίοντος βιοτικού επιπέδου και οι καταγγελίες για διαφθορά από τον φυλακισμένο κριτικό του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, σε συνδυασμό με μια εκλογική εκστρατεία τακτικής που οργανώθηκε από τους συμμάχους του, σίγουρα έπαιξαν το ρόλο τους.

Οι επικριτές του Κρεμλίνου, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι έγιναν νοθείες μεγάλης κλίμακας, δήλωσαν ότι οι εκλογές ήταν εν πάση περιπτώσει μια απάτη. Η «Ενωμένη Ρωσία» θα είχε χειρότερα αποτελέσματα υπό άλλες συνθήκες, δεδομένης της προεκλογικής καταστολής που έθεσε εκτός νόμου το κίνημα του Ναβάλνι, απαγόρευσε στους συμμάχους του να κάνουν συγκεντρώσεις και στοχοποίησαν επικριτικά ΜΜΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως επεσήμαναν.

Οι εκλογικές αρχές δήλωσαν ότι ακύρωσαν αποτελέσματα σε εκλογικούς σταθμούς όπου υπήρξαν εμφανείς παρατυπίες και ότι η διαδικασία συνολικά ήταν δίκαιη. Το αποτέλεσμα φαίνεται απίθανο να αλλάξει το πολιτικό τοπίο, με τον Πούτιν, ο οποίος ήταν στην εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από το 1999, να κυριαρχεί ακόμη πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2024. Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη πει εάν θα είναι υποψήφιος.

Ο 68χρονος ηγέτης παραμένει μια δημοφιλής φιγούρα με πολλούς Ρώσους να του πιστώνουν ότι στάθηκε απέναντι στη Δύση και αποκατέστησε την εθνική υπερηφάνεια. Τα επιμέρους αποτελέσματα έδειξαν ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα τερμάτισε στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενο από το εθνικιστικό κόμμα LDPR με περίπου 8% και το κόμμα Fair Russia με περίπου 7%. Και τα τρία κόμματα συνήθως υποστηρίζουν το Κρεμλίνο για τα περισσότερα βασικά ζητήματα.

Ένα νέο κόμμα που ονομάζεται «Νέοι άνθρωποι», φαίνεται να εισέρχεται στο κοινοβούλιο με λίγο περισσότερο από 5%. Σε μια εορταστική συγκέντρωση στην έδρα της Ενωμένης Ρωσίας που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιανίν, στενός σύμμαχος του Ρώσου ηγέτη, φώναξε: «Πούτιν! Πούτιν! Πούτιν! » σε ένα πλήθος που κυμάτιζε σημαίες.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης για παραβιάσεις όρων που αρνείται, είχαν ενθαρρύνει την τακτική ψηφοφορία εναντίον της Ενωμένης Ρωσίας, ένα σχέδιο που ισοδυναμούσε με την υποστήριξη του υποψηφίου που πιθανότατα θα την νικήσει σε μια συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Σε πολλές περιπτώσεις, είχαν συμβουλέψει τους ανθρώπους να ψηφίσουν Κομμουνιστές. Οι αρχές προσπάθησαν να μπλοκάρουν την πρωτοβουλία στο διαδίκτυο.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή άργησε να ανακοινώσει τα δεδομένα από τις διαδικτυακές ψηφοφορίες στη Μόσχα, όπου η «Ενωμένη Ρωσία» παραδοσιακά δεν τα πάει τόσο καλά όσο και σε άλλες περιοχές εν μέσω ενδείξεων ότι μπορεί να έχει χάσει κάποιες έδρες στην πρωτεύουσα.

Η Ενωμένη Ρωσία κατείχε σχεδόν τα τρία τέταρτα των 450 εδρών της απερχόμενης Κρατικής Δούμας. Αυτή η κυριαρχία βοήθησε το Κρεμλίνο να περάσει συνταγματικές αλλαγές πέρυσι που επιτρέπουν στον Πούτιν να διεκδικήσει δύο ακόμη θητείες ως πρόεδρος μετά το 2024, ενδεχομένως να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036. Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι απαγορεύτηκε να συμμετάσχουν στις εκλογές αφού το κίνημά του χαρακτηρίστηκε τον Ιούνιο  εξτρεμιστικό. Άλλα πρόσωπα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι στοχοποιήθηκαν με βρώμικες εκστρατείες.

«Μια μέρα θα ζήσουμε σε μια Ρωσία όπου θα είναι δυνατό να ψηφίσουμε καλούς υποψηφίους με διαφορετικές πολιτικές πλατφόρμες», έγραψε ο σύμμαχος του Ναβάλνι, Λεονίντ Βόλκοφ, στο Telegram messenger πριν κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή. Ένας συνταξιούχος της Μόσχας που έδωσε το όνομά του μόνο ως Ανατόλι είπε ότι ψήφισε την «Ενωμένη Ρωσία» επειδή ήταν περήφανος για τις προσπάθειες του Πούτιν να αποκαταστήσει αυτό που θεωρεί ως το νόμιμο καθεστώς της μεγάλης δύναμης της Ρωσίας.

«Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία λίγο πολύ μας σέβονται τώρα όπως σεβάστηκαν τη Σοβιετική Ένωση στη δεκαετία του 1960 και του 1970. … Οι Αγγλοσάξονες καταλαβαίνουν μόνο τη γλώσσα της δύναμης», είπε. Υπήρχαν πάντως σημάδια εκτεταμένης αδιαφορίας για τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογές. «Δεν βλέπω το νόημα της ψηφοφορίας», είπε η Ιρίνα, μια κομμώτρια στη Μόσχα. «Ούτως ή άλλως, όλα έχουν αποφασιστεί για εμάς».