Νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές ανακήρυξε πρόωρα η δεξιά στη Βόρεια Μακεδονία

Το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE ανακήρυξε τη νίκη του μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE ανακήρυξε τη νίκη του μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE έχει κερδίσει 17 δημαρχίες στον πρώτο γύρο, έναντι εννέα για τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SDSM).

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του SDSM Ζόραν Ζάεφ απέκρουσε τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι η στήριξη στο κόμμα του στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι σοβαρή και ότι το SDSM θα έχει περισσότερους δημάρχους από το VMRO-DPMNE. Οι υποψήφιοι των συμμάχων του SDSM στον κυβερνητικό συνασπισμό, πρόσθεσε, έλαβαν πολλές ψήφους σε δήμους όπου το VMRO-DPMNE προηγείται. Συνολικά, σημείωσε, το SDSM κερδίζει ή προηγείται σε περισσότερους από 30 δήμους.

«Δεν είναι μια τελική νίκη, αλλά είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει αρκετός διχασμός, συγκρούσεις, εγκληματικότητα και διαφθορά», δήλωσε ο Hristijan Mickoski, ηγέτης του VMRO-DPMNE.

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα DUI, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε πως προηγείται σε τρεις δήμους στον πρώτο γύρο και εκτίμησε ότι στον δεύτερο γύρο θα προηγείται σε ακόμα 13 δήμους.