Νέο κόμμα «αδιάφθορων» στη Βουλγαρία

Δύο πρώην υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών επαγγέλονται την «αλλαγή». [Tzvetelina Belutova/Dnevnik]

Δύο δημοφιλείς πρώην προσωρινοί υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών συγκρότησαν μια κεντρώα πολιτική παράταξη για να συμμετάσχουν στις τρίτες βουλευτικές εκλογές της Βουλγαρίας μέσα στο 2021, με δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης διαφθοράς και την προώθηση μιας δικαιότερης κατανομής του πλούτου.

Το φτωχότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει νέες εκλογές στις 14 Νοεμβρίου, μετά από δύο ατελέσφορες ψηφοφορίες τον Απρίλιο και τον Ιούλιο. Οι βουλευτικές εκλογές θα συμπέσουν με τις προεδρικές εκλογές στις οποίες ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ επιδιώκει επανεκλογή.

Ο δημόσιος θυμός για τη διαφθορά «έριξε» τον πρώην κεντροδεξιό πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά η έντονη αντιπαράθεση που ακολούθησε εμπόδισε τους πολιτικούς του αντιπάλους, τα λεγόμενα «κόμματα της αλλαγής», να σφυρηλατήσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση. Διορισμένοι από τον Ραντέφ ως προσωρινοί υπουργοί τον Μάιο, ο 41χρονος Kiril Petkov και ο Assen Vassilev, 44 ετών, που έχουν σπουδάσει στο Χάρβαρντ, έχουν κερδίσει τη δημόσια αναγνώριση για τις προσπάθειές τους να αποκαλύψουν ελλείψεις επιρρεπείς σε μοσχεύματα στην κυβέρνηση του Μπορίσοφ.

Η προσωρινή διοίκηση κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μπορίσοφ ότι ξόδεψε δισεκατομμύρια από χρήματα των φορολογουμένων σε έργα υποδομής χωρίς καμιά διαφάνεια, μεταξύ άλλων αδικημάτων. Μιλώντας στα ΜΜΕ την Κυριακή, οι δυο τους δήλωσαν ότι η παράταξή τους, με το όνομα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», θα επιδιώξει να δημιουργήσει «συνασπισμό των τίμιων» στο επόμενο κοινοβούλιο.

«Συνεχίζουμε την αλλαγή. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες ξεκινήσαμε την αλλαγή με σαφείς στόχους – να σταματήσουμε τη διαφθορά και την κλοπή », δήλωσε ο Πετκόφ στους δημοσιογράφους. «Είτε είσαι δεξιά είτε αριστερά δεν είναι σημαντικό, αυτό που έχει σημασία είναι η ακεραιότητα. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με έντιμους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την πολιτική τους προκατάληψη», είπε.

Η νέα κίνηση, η οποία υποστηρίζει την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να διατηρήσει τους χαμηλούς συντελεστές φορολογίας εταιρειών και εισοδήματος, αλλά να βελτιώσει τους ελέγχους σχετικά με τον τρόπο δαπανών των δημόσιων κεφαλαίων και να παρέχει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το νέο κόμμα θα μπορούσε να κερδίσει το 9% των ψήφων τον Νοέμβριο, και θα γίνει ένα από τα έξι ή επτά πολιτικά κόμματα που αναμένεται να μπουν στο επόμενο κοινοβούλιο.