Νέες διαρροές από την CDU εκνευρίζουν (και) τους Πράσινους

Σύμφωνα με τις διαρροές, οι Πράσινοι θέλουν να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, να είναι πιο επιεικείς στην απονομή γερμανικής ιθαγένειας και να επιφέρουν την απαγόρευση των κινητήρων καύσης νωρίτερα από το 2035. [EPA-EFE/ Sean Gallup]

Αυτούσια αποσπάσματα από τις προκαταρκτικές συνομιλίες της Τρίτης για συμφωνία συνασπισμού μεταξύ της κεντροδεξιάς Χριστιανικής Ενωσης CDU/CSU και των Πρασίνων διέρρευσαν στην εφημερίδα «Bild» λίγες ώρες μετά την έναρξη της συνάντησης.

Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο συμβάν, αφού οι Συντηρητικοί φέρεται να είχαν διαρρεύσει δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους με το φιλελεύθερο FDP την Κυριακή.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι Πράσινοι ανέφερεαν το Σύμφωνο της ΕΕ για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα, τη μετανάστευση και την απαγόρευση των κινητήρων καύσης ως θέματα για τα οποία τα μέρη είχαν διαφορετικές απόψεις, γρλάφει η Bild.

Σύμφωνα με τις διαρροές, οι Πράσινοι θέλουν να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, να είναι πιο επιεικείς στην απονομή γερμανικής ιθαγένειας και να επιφέρουν την απαγόρευση των κινητήρων καύσης νωρίτερα από το 2035, ημερομηνία που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για τον συντηρητικό καγκελάριο Αρμιν Λάσετ αυτές οι διαφορές μεταξύ των Πρασίνων και των Συντηρητικών συγκαταλέγονται στα κύρια εμπόδια στη δημιουργία του λεγόμενου συνασπισμού «Τζαμάικα», με τους Πράσινους και το FDP.

Οι Πράσινοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από τη διαρροή, με τον γενικό γραμματέα του κόμματος Μάικλ Κέλνερ, να αντιγράφει λέξη προς λέξη την αντίδραση του βουλευτή του FDP Γιοχάνες Φόγκελ το βράδυ της Δευτέρας μετά την ανάλογη διαρροή που επίσης αποδίδεται στους Χριτιανοδημοκράτες.

Ο Φόγκελ είχε σημειώσει ότι η πρακτική αυτή δεν είναι καθόλου σύμφωνη με όσα είχαν συμφωνηθεί περί εμπιστευτικότητας και «εκνευρίζει».