Νέα δημοσκόπηση προκαλεί ακροδεξιό σοκ στη Γαλλία

Στην πρώτη θέση παραμένει ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό 24%, ωστόσο ο δεύτερος γύρος προκαλεί σοβαρούς πονοκεφάλους στο κόμμα του. [EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON]

Μια νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη προκάλεσε σοκ σε ολόκληρη τη Γαλλία, με τον Γάλλο ακροδεξιό δοκιμιογράφο Ερικ Ζεμούρ να έρχεται δεύτερος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές με ποσοστό 17%, μπροστά από την επίσης ακροδεξιά Μαρίνε Λεπέν.

Το περιοδικό Challenges χαρακτήρισε ως «σεισμό» την δημοσκόπηση της Harris Interactive, καθώς ο Ζεμούρ φαίνεται να είναι ο αγαπημένος των Γάλλων ακροδεξιών ψηφοφόρων χωρίς να έχει καν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του.

Στην πρώτη θέση παραμένει ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό 24%, ωστόσο ο δεύτερος γύρος προκαλεί σοβαρούς πονοκεφάλους στο κόμμα του καθώς υπάρχουν φόβοι πως οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι θα ενωθούν. 

Ο πρώτος γύορς των προεδρικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου και ο δεύτερος λίγες εβδομάδες μετά, στις 24 Απριλίου.

Η υποστήριξη για το Ζεμούρ διπλασιάστηκε μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, αντίθετα με την ακροδεξιά υποψήφια Λεπέν η οποία βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση» από το καλοκαίρι. Έχοντας χάσει 13 μονάδες, βρίσκεται τώρα στο 15%.

Μη μπορώντας να νικήσει τον Μακρόν στις τελευταίες εκλογές, η ακροδεξιά ηγέτης υποχώρησε και πάλι στις φιλοδοξίες της στις φετινές περιφερειακές εκλογές. Από αυτούς που υποστήριξαν τη Λεπέν το 2017, το 30% προτιμά τώρα τον Ζέμμουρ.

Το γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι BFMTV ανακάλυψε μια δήλωση της Λεπέν το 2017.

«Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι η άμυνα της Γαλλίας», είχε πει, υποσχόμενη ότι «αν κάποια μέρα, υπάρχει κάποιος που μπορεί καλύτερα από εμένα συγκεντρώσει τα εκατομμύρια Γάλλων πολιτών που χρειάζονται για να επιφέρουν την ανατροπή της χώρας μας [], τότε θα κάνω πίσω».

«Τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων έκαναν πολλά λάθη, είτε στις τελευταίες περιφερειακές είτε στις ευρωεκλογές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος της Λεπέν, Σεμπάστιαν Τσένου, στο BFMTV, καλώντας όλους να «διατηρήσουν την ψυχραιμία τους».