Μπροστά ο Μακρόν στις δημοσκοπήσεις για τις Ευρωεκλογές

[Sascha Steinbach/EPA/EFE]

Το κόμμα του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να σημειώσει πολύ καλύτερες επιδόσεις από τις αντίπαλες πολιτικές ομάδες στις Ευρωεκλογές του 2019, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Το LREM και το κεντροδεξιό κόμμα Δημοκρατικό Κίνημα (Mouvement démocrate, MoDem), εταίρος του Μακρόν, καταλαμβάνουν το 27% στην πρόθεση ψήφου για την ανάδειξη των Ευρωβουλευτών της Γαλλίας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ifop η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Valeurs Actuelles.

Το κόμμα του Μακρόν διατηρεί ευρύ προβάδισμα έναντι του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν, η οποία συγκεντρώνει 17% στην πρόθεση ψήφου και εάν η πρόγνωση αυτή επιβεβαιωθεί, θα πάψει να αποτελεί το μεγαλύτερο γαλλικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Μακρόν βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται ραγδαία σε σύγκριση με την περίοδο αμέσως μετά την εκλογή του, γεγονός που ωστόσο ωφελείται σημαντικά στον κατακερματισμό της ισχύος της αντιπολίτευσης και την αδυναμία των παρατάξεων.

Το κόμμα της παραδοσιακής δεξιάς, οι Ρεπουμπλικάνοι, περιορίζεται στο 15% της πρόθεσης ψήφου, ενώ το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία στο 14%. Τα υπόλοιπα κόμματα περιορίζονται σε μονοψήφια ποσοστά.

Τέλος, ο πρόεδρος Μακρόν έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας χωριστού προϋπολογισμού για τις χώρες που συμμετέχουν στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, της δημιουργίας θέσης ενιαίου υπουργού Οικονομικών και της μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.