Μειώνεται η δημοφιλία του «Τραμπ της Τσεχίας»

Η αναζήτηση συμμάχων για να μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά αναμένεται να είναι μια δύσκολη υπόθεση για τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις. [EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK]

Το κυβερνών κόμμα ANO του πρωθυπουργού της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις υποχωρεί από την μέχρι τώρα κυρίαρχη θέση του. Η δημοτικότητά του μειώθηκε στο 24,5% πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 8 έως τις 9 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, το συντηρητικό μπλοκ SPOLU και ο κεντροαριστερός συνασπισμός που σχηματίστηκαν από το Κόμμα των Πειρατών (Πράσινοι/EFA) και οι Δήμαρχοι και οι Ανεξάρτητοι (EPP) συγκεντρώνουν 23% και 20% αντίστοιχα, σε μια δημοσκόπηση  που δημοσιεύτηκε από την Τσεχική Τηλεόραση την Κυριακή.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τα κόμματα επιτέθηκαν το ένα στο άλλο, αλλά φάνηκε ότι δεν είχαν σαφή ατζέντα. Και τα δύο μπλόκ της αντιπολίτευσης έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα μπουν στην κυβέρνηση με το  ANO μετά τις εκλογές και η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι η SPOLU και οι Πειρατές και οι Δήμαρχοι θα μπορούσαν να λάβουν αρκετές εντολές για να δημιουργήσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Για να συνεχίσει να κυβερνά ο Μπάμπις, ένας δισεκατομμυριούχος που απέκτσε το προσωνύμιο «Τραμπ της Τσεχίας» θα πρέπει να συνεργαστεί με μικρότερα κόμματα όπως η ακροδεξιά Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία (ID) ή οι Τσέχοι Κομμουνιστές (GUE/NGL) που ζητούν ανοιχτά δημοψήφισμα για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι ο σημερινός μειονοτικός εταίρος του ANO – οι Σοσιαλδημοκράτες – δεν θα φτάσουν καν το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο