Ματτέο Ρέντσι: οι Ιταλικές εκλογές να γίνουν ταυτόχρονα με τις Γερμανικές

Ο πρώην πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι πρότεινε χθες (28 Μαΐου) οι επόμενες εκλογές της Ιταλίας να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις γερμανικές, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν λογικό “από ευρωπαϊκή προοπτική”.

Η Γερμανία θα ψηφίσει στις 24 Σεπτεμβρίου. Οι εκλογές αναμένονται στην Ιταλία μέχρι τον Μάιο του 2018, αλλά αυξάνονται οι προβλέψεις ότι κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο. Ο πρόεδρος Sergio Mattarella, ο μόνος με την εξουσία να διαλύσει το κοινοβούλιο, δήλωσε ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν μόνο αφού ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος για την εναρμόνιση των συστημάτων ψηφοφορίας για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Ο Ρέντσι, αρχηγός του κυβερνώντος κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Messaggero ότι το κόμμα του «δεν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, αλλά ούτε και τις φοβάται». Αφού επέστρεψε την ηγεσία του κόμματός του στο PD, στα τέλη Απριλίου, ο Ρέντσι προέταξε τις πρόωρες εκλογές. Δήλωσε στη Il Messaggero ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα σύστημα ψηφοφορίας σύμφωνα με το ανάλογο μοντέλο της Γερμανίας, όπως πρότεινε ο πρώην κεντροδεξιός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

“Θεωρητικά ναι, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”, δήλωσε ο Ρέντσι. “Το γερμανικό σύστημα θα ήταν ένα βήμα προς την κατεύθυνση της υπέρβασης του σημερινού αδιεξόδου, αλλά δεν είναι λύση για όλα τα προβλήματα. “Ο Ρέντσι, ο οποίος αποχώρησε ως πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο μετά την απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης από τους Ιταλούς, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία για συζήτηση σε εκτελεστική συνάντηση PD Στις 30 Μαΐου.

Η πιθανότητα νίκης για το κίνημα των 5 αστέρων, το οποίο οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έφεραν να ισοβαθμεί με το PD στο περίπου 30%, έχει καταστήσει την Ιταλία τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρωζώνη στα μάτια των επενδυτών. Ο κ. Ρέντσι δήλωσε ότι η Ιταλία θα βρίσκεται “υπό ειδική εποπτεία” από τις χρηματοπιστωτικές αγορές μέχρις ότου η ψηφοφορία και η προώθηση του θέματος θα μειώσουν την αβεβαιότητα. Οδηγούμενοι στις εκλογές ταυτόχρονα με τη Γερμανία θα μπορούσε να είναι χρήσιμο.

“Οι γερμανικές εκλογές αποτελούν πάντοτε την αιχμή της ευρωπαϊκής πολιτικής, για καλύτερα ή χειρότερα. Οι εκλογές ταυτόχρονα με το Βερολίνο θα είχαν νόημα … από ευρωπαϊκή σκοπιά και θα επέτρεπε στο νέο κοινοβούλιο να αρχίσει να εργάζεται για την οικονομική πολιτική των επόμενων πέντε ετών χωρίς να χάσει ούτε μια μέρα», δήλωσε ο Ρέντσι. Οι αναλυτές της Citi δήλωσαν την Παρασκευή ότι είδαν θετικά την προοπτική μιας πρόωρης ψηφοφορίας στην Ιταλία, παρά τον κίνδυνο ενός αδύναμου κοινοβουλίου, καθώς μπορεί να “μειώσει τη δύναμη των αντικαθεστωτικών κομμάτων”.